Fileleftheros, Türkiye’nin, Strazburg’ta bugün başlayacak Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi öncesinde kayıplar konusunda “Yunanistan’a sorumluluk yüklemeye çalışan” yeni bir belge sunduğunu yazdı.

Haberi; “Kayıplarla İlgili Yeni Belge… Türkiye Yunanistan’a Sorumluluk Yüklemeye Çalışıyor”  başlığıyla veren gazete, Türkiye’nin Bakanlar Komitesi Sekreterliği’ne daha önce sunduğu belgeye Yunanistan’dan gelen yorumlara cevap niteliğindeki yeni belgesinde, Kıbrıs’taki olaylardan, Ada’da bir askeri kontenjan bulundurmaya devam eden Yunanistan’ın sorumlu olduğuna dikkat çektiğini yazdı.

Habere göre, Rum tarafındaki askeri bölgelerin de kayıp kazıları için açılması istenen belgede, BM’ye ve bütün müdahil taraflara Kayıp Şahıslar Komitesi’ne (KŞK) tam erişim sağlaması çağrısı yapılıyor ve bunun, Rum Yönetimi ve Yunanistan’ın denetimindeki askeri bölgeler için de geçerli olduğuna vurgu yapılıyor.

Yunanistan’ın BM telkinlerine uymak yerine Ada’da askeri varlık gösterdiğini reddetmeye çalıştığı belirtilen belgede, Yunan Alayı’ndan askeri harekât arşivlerini ve ilgili bütün belgeleri paylaşması, Yunan hükümetinin ilgili yasasını, Kıbrıs kayıplarıyla ilgili bilgi vermeye olanak sağlayacak şekilde değiştirmesi isteniyor.

Belgede, Rum tarafının KŞK’ya verdiği kayıplar listesinde 77 Yunan askeri olmasının, Yunanistan’ın Kıbrıs’taki faaliyetlerine ispat olarak gösterildiğine dikkat çeken gazete, Rum makamlarının Rum tarafına gömülmüş Yunan kayıpların akıbetini belirleme çalışması yürüttüğüne ve hatta Yunanistan’daki ailelerine yanlış kemikler teslim ettiğine işaret edildiğini yazdı.