Rum Meclisi Genel Kurulu’nun 16 Kasım’da gerçekleştireceği toplantıda Kıbrıs sorununu ele alacağı haber verildi.

Rum Ulusal Konseyi alt komitelerinin de bugün toplanarak, Kıbrıs sorunuyla ilgili çeşitli konuları ele alacağı belirtildi.

Simerini gazetesi “Yarım Saat İçin Savaş” başlıklı haberinde, Rum Başkanlık Sarayı’nın bugün siyasi partiler ve Ulusal Konsey’in alt komiteleriyle ayrı ayrı 30 dakikalık bilgilendirme toplantıları yapacak olmasının tepkiye neden olduğunu yazdı. Gazete, toplantıların süresinin kısa olmasından ötürü, siyasi partilerin bu durumdan hoşnut olmadıklarını ifade etti.

Gazeteye göre, Ulusal Konsey alt komitelerinin yapacağı toplantılar konusunda açıklama yapan DİKO partisi, partinin bunlara gerektiği gibi katılacağını ancak Rum halkını, bu toplantıların gösteriş olsun diye yapılacağı konusunda bilgilendirmekle yükümlü olduklarını belirtti.

Gazeteye göre, DİKO açıklamasında ayrıca “Kıbrıs halkının, Rum Başkanlığı’nın vatanın geleceğini belirleyecek konuların ele alınması için 30 dakikayı yeterli bulduğunu bilmesi gerekir. Her partinin, Anastasiadis’in sözcüsünün sessiz kalması halinde,  görüşlerini ortaya koymak için 3 dakika 45 saniyesi olacak. Açıkçası ‘diyalog’ olması söz konusu değildir” ifadelerini de kullandı.

Vatandaşlar İttifakı Başkan Yardımcısı Stelyos Stilyanu ise açıklamasında, siyasi partilerle alay edildiğini ileri süreren, Dayanışma Hareketi Basın Sözcüsü Yannis Selinopulos ise alt komitelerin 30 dakikalığına toplanacak olmasının, bir kez daha ciddiyet eksikliğini ve Ulusal Konsey kurumunun değerinin azaltıldığını gözler önüne serdiğini ifade etti.

Rum Ekologlar-Vatandaşlar İşbirliği Hareketi üyelerinden Aleksia Sakadakis de bugünkü toplantıların yalnızca “iletişim amacına” hizmet edeceğini söyledi.

RUM MECLİSİ 16 KASIM’DA KIBRIS SORUNUNU GÖRÜŞECEK

Öte yandan gazete, Rum Meclisi’nin, yoğun geçen bir tartışmanın ardından, Kıbrıs sorununu 16 Kasım Çarşamba günü sabah saat 09.00’da ele almaya oy çokluğuyla karar verdiğini yazdı.

Gazete, Meclis’in Kıbrıs sorununu 16 Kasım’da ele alamaması durumunda, Genel Kurul’un konuyu 18 Kasım’da kesin ve nihai bir şekilde ele almasına karar verildiğine de işaret etti.

Karar verilmeden toplantının ne zaman yapılacağı konusunda ciddi bir anlaşmazlık yaşandığını yazan gazete, toplantının 11 Kasım’da yapılmasına yönelik önerinin, bu tarihin, Kıbrıs sorununun Meclis tarafından ele alınmasının, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in İsviçre’de yapacağı müzakereyle eş zamanlı bir şekilde gerçekleştirilmesinden kaçınılması gerektiği görüşünden dolayı kabul görmediği belirtti.

Gazeteye göre, Rum Meclis Başkanı Dimitris Şilluris ise konuyla ilgili açıklamasında, “çok taraflı görüşme yapılması ayarlansa dahi, Kıbrıs sorununun 18 Kasım’da ele alınması kararı değişmezdir” dedi.

Haberde, DİKO Başkanı Nikolas Papadopulos’un, konunun 12 Kasım’da ele alınmasına dair önerisinin de reddedildiği de belirtildi.

Alithia ise “Kıbrıs Sorunuyla İlgili Görüşme 16 Kasım’da” başlıklı haberinde, Rum Meclisi’nin Kıbrıs sorununu 16 Kasım’da ele alacağını, 18 Kasım’ın ise alternatif tarih olarak belirlendiğini yazdı.

Haber, Politis gazetesinde “Alt Komitelerle İlgili Hayıflanma”; Fileleftheros’ta “Görüşme En Nihayet 16 Kasım’da”; Haravgi’de ise “Rum Meclisi 16 Kasım’da Kıbrıs Sorununu Görüşüyor” başlıklarıyla yer aldı.