Fileleftheros gazetesi, milletvekillerinin Güzelyurt kökenli Rumların düzenlediği “anti-işgal” etkinliğine katılmak üzere Güney Kıbrıs’a gittiğini ve dün Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis ve Meclis Başkanı Yannakis Omiru ile görüştüğünü yazdı.

Habere göre, Anastasiadis ile yapılan görüşmenin ardından konuşan Yunanistan Yeni Demokrasi Partisi Milletvekili Kiriakos Virvidakis, Türkiye’nin, son eylemleriyle, kendini Avrupa ailesinin dışına koyduğunu savundu.

Virvidakis, “Bu eylemlerle kimse Avrupa ailesinin bir üyesi olamaz, otomatik olarak kendini dışarıda bırakıyor” ifadelerini kullandı.

Öte yandan Meclis’ten yapılan açıklamaya göre, Omiru, milletvekillerine, Türkiye’nin Güney Kıbrıs’ın sözde “Münhasır Ekonomik Bölgesi - MEB” içerisindeki “kışkırtıcı” ve “yağmacı” davranışları konusunda bilgiler verdi.

Türkiye’nin sismografik araştırmalar yapmak üzere Güney Kıbrıs’ın sözde “MEB”ine ait olduğu iddia edilen bölgeleri bağladığına değinen Omiru, “Kıbrıs Cumhuriyeti”nin AB normlarının bir parçası olan BM Deniz Hukuku Sözleşmesi temelinde egemenlik haklarını kullandığını belirtti. Omiru, ISİD’in faaliyetlerinden kaynaklanan artan istikrarsızlığın olduğu bir dönemde bulunulduğuna işaret ederek, Ankara’ya, “bölgedeki güvenliği daha fazla sabote etme” sorumluluğu yükledi.

Sözde “Omorfo (Güzelyurt) Belediye Başkanı” Haralambos Pittas ise, misafirlerinin, adadan ayrılmadan önce gelişmelerle ilgili bilgi edinme fırsatı yakalamasından duyduğu memnuniyeti dile getirdi.