Haravgi gazetesi Çevre Komitesi’nün dünkü toplantısında sondaj çalışmalarına destek hizmetleri veren Schlumberger ve Halliburton şirketlerinin, patlayıcı, radyoaktif ve kimyasal maddelerin depolanacağı yerleşkeleriyle ilgili konunun ele alındığını yazdı.

Toplantıya katılan tüm müdahil tarafların şirketlerin yerleşkelerini yasadışı ve gerekli izinleri almaksızın inşa etmeye başladığı konusunda görüş birliğine varıldığını kaydeden gazete, şirketlerin bizzat kendilerinin dahi temsilcileri aracılığıyla Rum devlet dairelerinden gerekli izinleri önceden almadıkları için alana yasadışı olarak yerleştiklerini kabul ettiklerini belirtti.

Toplantıda Komite Başkanı’nın Aradip Belediye Başkanı Evangelos Evangelidis’i gerekli izinler alınana kadar şirketlerin çalışmalarının askıya alınması için girişimlerde bulunmaya çağırdığını kaydeden gazete,  Evangelidis’in de çalışmaların askıya alınması için mahkeme kararı verilmesini isteyeceği taahhüdünde bulunduğunu aktardı.

SONDAJ ETKİLENEBİLİR

Öte yandan Simerini gazetesine göre Komite toplantısında, çalışmaların olası sonlandırılmasının önümüzdeki haftalarda başlaması beklenen araştırma sondajını engelleyeceğinin vurgulandığını aktardı.

HİDROKARBON KONULARINDA EĞİTİM PROGRAMI

Fileleftheros gazetesi ise Akdeniz Hidrokarbon Teknolojisi Enstitüsü ile Lefkoşa (Rum) Üniversitesi arasında işbirliği memorandumu imzalandığını yazdı.

İmzaların atılmasıyla hidrokarbonlara ilgili bütünlüklü bir eğitim programının resmiyet kazandığını kaydeden gazete, programa, hidrokarbon sektöründe araştırma faaliyetleri, meselenin ekolojik boyutu ve doğalgaz çıkarma ve değerlendirilmesinde ihtiyaç olacak teknik personelin iyi bir şekilde eğitilmesi konularının yer aldığını aktardı.