Güney Kıbrıs’ta son günlerde ortaya çıkan skandalın ardından gündemde olan Merkez Bankası Başkanı Hristalla Yorgacis’in görevden alınması tartışmalarının devam ettiği belirtildi.

Politis gazetesi ve diğer gazeteler Merkez Bankası Başkanı Hristalla Yorgacis’in görevden alınmasına dair “senaryonun” Başsavcı Kostas Kliridis’in elinde olduğunu yazdılar.

Başsavcı Kliridis’in, dün, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’ten, Yorgacis’in görevden alınması konusunun Yüksek Mahkeme’ye taşınması ihtimalinin araştırılmasını talep eden bir mektup aldığını belirtti.

Gerek Başsavcı gerekse hukuk çevrelerinin, Hukuk Dairesi’nin nasıl hareket edeceğine dair tüzük veya yasanın bulunmaması nedeniyle durumu çok karışık olarak nitelendirdiğini belirten gazete Yorgacis’in görevden uzaklaştırılmasında hukuki zorluklar bulunduğuna dikkati çekti.

Gazete, Rum siyasi partilerin, Yorgacis’in istifa etmesi konusunda ısrarlarını sürdürdüklerini yazdı.

Politis gazetesi aynı haberi kapsamında, Yorgacis’in eski eşi Andreas Yorgacis’e ait avukatlık bürosunun, Vgenopulos davasından çekildiğini de anımsattı.

Habere göre Andreas Yorgacis yaptığı açıklamada Vgenopulos davasından, ayrıldığı eşi Hristalla Yorgacis nedeniyle çekildiğini belirtti.

Yorgacis, açıklamasında ayrıca çıkarlar çatışması olduğu şeklindeki iddiaları da ret etti.

Fileleftheros gazetesi ekonomi eki Avrupa Merkez Bankası’nın, Güney Kıbrıs’ta Merkez Bankası Başkanı ile olan olaylardan haberdar olduğunu ve bunları takip ettiğini yazdı.

Gazete Avrupa Merkez Bankası kaynaklarının, Avrupa Merkez Bankası’nın, Merkez Bankası başkanlarının atanmasında söz sahibi olmadığını ancak görevden alınmasında söz sahibi olduğu şeklinde açıklama yaptığını belirtti.

Habere göre aynı kaynaklar ayrıca Merkez Bankası başkanlarının, cezai bir suç olması halinde veya önkoşulları yerine getirmemesi halinde  görevinden alınmasının söz konusu olduğuna da dikkati çekti.