Bilgilere göre Rum yetkililerin ilgili yasanın Güney Kıbrıs’ı etkilememesi için gösterdiği çabalar da boşa çıktı.

Fileleftheros gazetesi “Yunan Yasası Kıbrıs’ı Yakıyor” başlığıyla manşetten verdiği haberinde, Yunanistan’a hizmet ve ürün ihracatı yapma amacıyla aralarında alışveriş yapan Yunan ve Rum işletmeler arasında “yangınlar çıktığını” yazdı.

Haberi iç sayfalarında “Kıbrıs İhracatlarına Engel… Yunanistan’daki Yüzde 26’lık Vergi Yasası Kıbrıs’ı Da Etkiliyor” başlıklarıyla veren gazete, Yunanistan’da kabul edilen yasaya göre aralarında Güney Kıbrıs’ın bulunduğu imtiyazlı vergi düzenine sahip olduğu kabul edilen ülkelerden ithalatlara fatura değerinde yüzde 26 oranında geçici vergi uygulanacağını yazdı.

Bu alışverişlere ilk başta vergi kaçakçılığı şüphesiyle yaklaşıldığını belirten gazete, şirketin vergi makamına alışverişin gerçek olduğunu kanıtladığı takdirde ek verginin 12 ay içerisinde geri verileceğini aktardı.

Bu düzenlemeden, ciddi bir likidite sorunuyla karşı karşıya olan Yunan işletmelerin ve otomatik olarak vergi kaçakçılığı ile şüpheli işlemler konusunda damga yiyen Rum şirketlerin etkilendiğini kaydeden gazete, bunun yanı sıra Rum şirketlerin, düzenlemeden etkilenmeyen ülkelere kıyasla dezavantajı bir duruma düşürüldüğüne de işaret etti.

Habere göre ilgili düzenlemeyi kapsayan ülkeler listesinde Güney Kıbrıs dışında Arnavutluk, Andora, Bulgaristan, Cebelitarık, İrlanda, Makedonya, Katar, Birleşik Arap Emirlikleri yer alıyor.

Rum Ticaret ve Sanayi Odası’nın (KEVE) konuyu Yunan yetkili makamlarla görüşmek ve çözümler bulmak için girişimlerde bulunduğunu aktaran gazete, konunun Yunan Meclis Başkanı Zoi Konstandopulu’nun Güney Kıbrıs ziyareti sırasında da gündeme getirildiğini belirtti.

Gazete KEVE’nin Yunanistan Maliye Bakanı Vekili Nadia Valabani’ye de ilgili düzenlemeyle Güney Kıbrıs’taki şirketlere, tüm işlemleri şüpheli kabul ederek haksızlık yapıldığından söz ettiği bir mektup gönderdiğini aktardı.

Rum Yönetimi’nin de Maliye Bakanlığı aracılığıyla ilgili düzenleme onaylanmadan önce girişimlerde bulunduğunu aktaran gazete, işletmelerle koordinasyon içerisinde çabaların süreceğini belirtti.

Habere göre, Yunan işletmeler tepki göstererek düzenlemenin kaldırılmasını istedi.

Öte yandan gazeteye konuşan Yunan Maliye Bakanlığı Sözcüsü ilgili konunun yasa ile düzenlendiğini ve Güney Kıbrıs’a farklı bir muamelenin uygulanamayacağını söyledi.