Rum Dışişleri Bakanı Yoannis Kasuilidis ve Rum siyasi partileri, Rusya’nın Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Maria Zakharova aracılığıyla Türkiye’nin Kıbrıs sorununa ilişkin tutumuna dair yapmış olduğu açıklamayı değerlendirdiler.

Fileleftheros gazetesi, “Dışişleri Bakanı Mesafeli Durdu – Dışişleri Bakanından Tarafsız Tutum” başlıkları altında manşet ve iç sayfalarından yer verdiği haberinde, Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Maria Zakharova’nın, KKTC Meclis Heyeti’nin Türkiye’yi ziyareti sırasında Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’la gerçekleştirdiği görüşmeye ve Kıbrıs sorununa ilişkin yaptığı açıklamalara, Rum Dışişleri Bakanı Yoannis Kasulidis’ten “mesafeli yaklaşım” geldiğini yazdı.

Gazete, Kasulidis’in konuya ilişkin dünkü açıklamasında, Rus Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü’nün açıklamalarının “basında çıkan ancak resmen doğrulanmayan haberlere dayandığını” belirterek “tarafsız denebilecek bir tutum sergilediğini” belirtti.

Habere göre Kasulidis, Rusya’nın Kıbrıs sorununa ilişkin geleneksel tutumuna atıfta bulunurken, Rus sözcünün açıklamaları öncesinde “Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Kıbrıslı Türklere sunduğu bazı tezler konusunda haberlerin çıktığını” vurguladı.

Kasulidis sözlerini, “İzin verirseniz bu tür bir tartışmaya müdahale etmeyeceğim. Öncesinde, Sn. Erdoğan’ın Kıbrıslı Türklere yönelttiği bazı tezlere ilişkin üçüncü tarafların basın haberleri mevcuttur. Bunlar hiçbir zaman tezler olarak resmen doğrulanmadılar” şeklinde sürdürdü.

Bazı gazetecilerin, “Rusya’nın basın açıklamalarından fazlasını biliyor olabileceği” şeklindeki yorum soruya “her ülkenin kendisine ait unsurları var... olabilir” şeklinde yanıt veren Kasulidis, “bunun Sn. Erdoğan’ın bu yönde hareket ettiğine ilişkin dolaylı bir doğrulama mı olduğu” şeklindeki bir soruya ise “Bunu şimdiden doğru varsaymak istemiyorum. Kıbrıs sorunu müzakereleri gerçekleştiriliyor. Göreceğiz” cevabını verdi.

Gazete, Kasulidis’in bu açıklaması öncesinde ise Rum Hükümet Sözcüsü Nikos Hristodulidis’in bir radyoya konuya ilişkin yaptığı açıklamada, Rus sözcünün açıklamasında dile getirdiği unsurların “Kıbrıs sorununa şu ya da bu şekilde müdahil olan herkesin ortak tespiti olduğunu” söylediğini aktardı.

Öte yandan Rum siyasi partileri, Rus Sözcünün açıklamalarını olumlu karşıladılar.

Habere göre DİSİ Başkanı Averof Neofitu, Rus sözcünün açıklamasını “olumlu bir gelişme” şeklinde nitelendirirken “bölgenin jeopolitik durumunda Kıbrıs sorununa doğru ve kalıcı çözüm bulunmasına yardımcı olacak belirli koşulların olduğu” iddiasında bulundu.

DİKO, EDEK, Ekologlar ve Çevreciler Hareketi ile Vatandaşlar İttifakından yapılan açıklamalarda da Rusya’nın bu tutumu memnunlukla karşılanırken, Rum hükümetine gerçekleri görmezden geldiği eleştirileri yapıldı.

AKEL ise açıklamasında, Rusya’nın desteğinin önemine dikkat çekti.