Deniz Abidin

İskele Belediye Başkanı Hasan Sadıkoğlu, belediyenin projeleri ve ülke gündemini Yeni Bakış’a değerlendirdi.  Sadıkoğlu, bir belediyenin yapması gereken rutin işler dışında bölgenin bulunduğu noktadan daha iyi noktaya gelebilmesi ve farkındalık yaratması için olması gerekenlere dikkat çekti. Sadıkoğlu, İskele’nin 1998 yılında ilçe olduğunu anımsatarak, ancak ilçenin  gerekliliklerinin hükümetler tarafından yerine getirilemediğini söyledi. Sadıkoğlu, İskele’nin tam olarak ilçe olabilmesi adına yaptığı birçok çalışmanın olduğunu belirtti.

Sadıkoğlu, vatandaşın siyasilere olan güveninin kalmadığını belirterek, bölgede bir iş adamına 20 dönüm, başka bir iş adamına ise 55 dönüm arazi verileceğinin duyulduğunu, bunun engellendiğini söyledi.

Sadıkoğlu, usulüne uygun yatırımlara her zaman açık olduğunu ve  böylesi yatırımların  istihdam sağlayacağını belirterek, “aksi olması durumunda haberimiz olduğu sürece karşı koymaya devam edeceğiz. Siz işi bir an önce yukarıdan çözmeye çalışırsanız, biz de aşağıdan bozarız” diye konuşu.

Yeniden aday olacağını açıklayan Sadıkoğlu, kirli siyaset yapmadığını, içinin çok rahat ve huzurlu olduğunu belirtti.

“HASTANESİ VE ÜNİVERSİTESİ OLMAYAN TEK İLÇE İSKELE”

Sadıkoğlu,  ülkede hastanesi olmayan tek ilçenin İskele olduğunu ve  bölge insanına sağlık ocağının hizmet verdiğini kaydetti kaydetti.

Sadıkoğlu, mevcut sağlık ocağında 24 saat doktor olmasını istediklerini, bunun bile şu an için yeterli  olduğunu söyledi.  Sadıkoğlu, “İskele’de saat 12.00’den sonra hasta olmaya hakkınız yoktur” diyerek, hasta olunması durumunda doktor olmamasıı nedeniyle hastaların Mağusa Hastanesi’ne gitmek zorunda kaldığını belirtti. Sadıkoğlu, Sağlık Bakanı Sucuoğlu ile bunun paylaşıldığını ve bakanın  destek olacağını ifade ettiğini belirtti. Bazı Devlet Dairelerinin İskele’de eksik olmasından dolayı girişim başlattıklarını belirten Sadıkoğlu, Kaymakamın da izniyle Kaymakamlık binası içine Tapu Dairesinin açıldığını kaydetti.

Üniversitesi olmayan tek ilçenin de yine İskele olduğunu ifade eden Sadıkoğlu, üç yıl boyunca birçok girişimde bulunduklarını söyledi.

“İSKELE BOĞAZI’NDA ÇOK GÜZEL BİR PEYZAJ ÇALIŞMASI YAPTIK”

Sadıkoğlu, İskele’nin coğrafi olarak çok kritik bir noktada olduğunu belirterek, ülkenin en güzel yerleşim yerlerinden biri  olduğunu belirtti. Sakin, huzurlu, deniziyle dünyanın her yerinden insanın gelip yerleştiği bir İlçe durumuna gelen İskele’nin özellikle yaz aylarında yoğun popülasyonun yaşanan bir bölge haline geldiğini anlatan Sadıkoğlu, şöyle devam etti, “İskele’ye bir kimlik kazandırmak durumundaydık. Diğer bölgelere göre bakir bir bölgeydi. Sanayi kenti olamazdı, üniversiteler kenti de olmazdı. Turizm kenti olarak ilk adımlarımızı atmaya başladık. İskele Boğazı’nda çok güzel bir peyzaj çalışması yaptık. Sahile büfe ve kafeteryalar açıldı. Sosyal aktiviteler arttırıldı. Festival alanı olarak düzenlenecek yer için ihaleye çıkıldı. İlgili firma ileriki günlerde orada düzenlemelere başlayacak. Bir yıl içerisinde 1 milyon liralık bir yatırım yapılacak. KKTC’de yaşayan vatandaşların buraları ziyaret etmesi, bir de en çok sıkıntıda olan hatta siftah etmeden kapanan dükkanlarımız vardır. Bunun için ne yapabiliriz diye düşündük”

“ÇARŞININ CANLANMASI İÇİN ÇALIŞMALARIMIZ SÜRÜYOR”

Sadıkoğlu, İskele Belediyesi’nin esnafı konusunda diğer belediyelere göre daha tutucu olduğunu ifade ederek, her ayın sonunda esnafa ekonomik anlamda ciddi katkılar sağlandığını söyledi. Sadıkoğlu, belediye olarak çalışanına ne masaisi ne de sosyal yatırımları konusunda bir borcu olmadığını belirterek, buna elektrik kurumunun da dahil olduğunu kaydetti.Hasan  Sadıkoğlu, çarşının canlanması için İskele merkezde ve İskele’ye bağlı olan köylerde var olan mimar, mühendis, peyzaj mimarı şahıslarla görüşülerek proje hazırladıklarını belirterek, ‘İskele İskelelilerindir’ sözü baz alınarak çalışıldığını vurguladı.

“KIBRIS’IN EN BÜYÜK ARKEOLOJİ MÜZESİNİN YAPIM AŞAMASINDAYIZ”

Hasan Sadıkoğlu, sözlerini şöyle sürdürüdü, “İskele’ye gelmek için bir neden olmalıdır. Bunun için çalışmalarımız devam ediyor. Gündüz turistlerin ziyaret edebileceği, gece ise bölge halkının ziyaret edebileceği bir ortam yaratmak için zemin çalışmalarının bir ay sonra bitmesi hedeflenmiştir. Sonrasında dükkanların boyanması, ahşap tabelaların takılması söz konusudur. Esnaflar Birliği ile de istişare içindeyiz. Esnafımızın kendi markasını yaratabilmesi adına çalışıyoruz. Kıbrıs’ın en büyük arkeoloji müzesinin yapım aşamasındayız. Ekim ayı gibi açılışı hedeflenmektedir. Amacımız, turizm şirketleri ile anlaşmamız durumunda, buraya 8-10 kadar otobüsü her gün İskele’ye çekebilirsek esnafa da katkı sağlamış olacağız”

Sadıkoğlu, ihtiyaç  ve köylerden gelen taleplere göre 3’ncü halı sahanın yapımına başlandığını kaydetti. Sadıkoğlu, bunun yanında İskele’nin batı giriş kapısında yol genişleme çalışması için ihaleye çıkıldığını belirtti.  Sadıkoğlu, İskele’de festival aksının olduğu noktada ciddi bir düzenleme yapılacağını anlatarak, Mimarlar Odası ile birlikte alanın projelendirilmesi için yarışmaya çıkılacağını kaydetti. Sadıkoğlu, İskele merkezden sahile bağlanan yaklaşık 2 buçuk kilometrelik bir yolun olduğunu belirterek, buranın canlanmasının bir sonraki döneme kalacağını söyledi. 

“TEŞKİLAT YASALARI DEĞİŞMELİDİR”

İskele merkez hariç, 17 yerleşim yerinin daha belediyeye bağlı olduğunu dile getiren Sadıkoğlu, ülkenin en geniş alana hizmet eden üçüncü belediyenin İskele Belediyesi olduğunu belirtti. Sadıkoğlu, İskele’nin ilçeleşmesi adına yapılması gereken en birinci adımın teşkilat yasalarının değişmesi olduğunu ifade ederek, bunun Meclis’in yetkisinde olduğunu kaydetti.

Sadıkoğlu, sosyal sigortalar binasının dahi Mağusa’nın bucağı olarak görüldüğünü belirterek, teşkilat yasalarının değişmesiyle bunların aşılabileceğini söyledi.

“VATANDAŞI MEMNUN EDEMEDİĞİMİZ TEK KONU İSTİHDAM KONUSUDUR”

Hasan Sadıkoğlu, ilçe için ciddi anlamda can suyu olabilecek tek gündemin üniversitenin bölgeye gelmesi olduğunu belirterek, Eğitim Bakanlığı’nın üniversite açılması için verdiği bir süre olduğunu, 15 gün içinde başvuruda bulunacakların başvurusunu yapacağını kaydetti.

Sadıkoğlu, “Vatandaşı memnun edemediğimiz tek konu istihdam konusudur” diyerek, bölgeye yapılacak olan yatırımlarla bu sorunun ortadan kalkacağı inancında olduğunu belirtti.

“Ağıllar ve Altınova Köyüne maalesef isale hattından su ulaştırılamadı” diyen Sadıkoğlu, iki köye de tankerlerle su taşınmakta olduğunu kaydetti.

“TUTUMLU BİR BELEDİYEYİZ”

Sadıkoğlu, İskele Belediyesi’nin borcu olmadığını, devletten gelen katkının her belediyeye olan kadar olduğunu ifade ederek, ancak devlet katkısının yeterli olmadığını söyledi. Sadıkoğlu, devlet katkısının nüfusa göre verildiğini, ancak hizmet alımının da göz önünde bulundurulması gerektiğini belirtti. Sadıkoğlu, toplu yerleşimin daha çok olduğu yerlerde hem ekonomik olarak hem de yakıtsal anlamda çalıştırılan kişi sayısı ve araç konusunda sıkıntı yaşandığına dikkat çekti. Devlet katkısının kişi başına yapıldığını bu nedenle çok da adil olmadığını belirten Sadıkoğlu, İskele’de ot temizleme çalışmasının hala sürdüğünü söyledi.

Sadıkoğlu, “Parayı kazanmak kaynağı bulmaktan ziyade onu dengeleyebilmek daha zordur. Biz bu konuda daha titiziz. Aslında daha tutumluyuz. Gelir ve gider dengelerimizi çok iyi koruyoruz” diye konuştu.

“KİRLİ SİYASET YAPMIYORUM”

Vatandaşın beklentisinin çok yukarıda olduğunu belirten Sadıkoğlu, belediyede mesai saatinin olmadığını, vatandaşa açık bir belediye olduğunu kaydetti. Sadıkoğlu, yeni dönemde de aday olacağını belirterek, başkanlık öncesi belediye meclis üyeliği yaptığını, esnaflık yaptığını, 8 yaşından beri halkın içinde olduğunu ifade etti.

“İçim çok rahat ve huzurlu. Kirli siyaset yapmıyorum” diyen Sadıkoğlu, seçim dönemi bir kitapçık hazırlandığını, ancak iş uygulama noktasına geldiğinde, arz talep meselesi, maddi olanaksızlıklar ve toplumun beklentilerinin önem taşıdığını söyledi.

“İSKELE’DEN KARPAZ’A KADAR OLAN BÖLGEDEN RANT SAĞLANABİLİR”

İç sorunlara da vurgu yapan Sadıkoğlu, vatandaşın siyasilere olan inancının kalmadığını belirtti. Sadıkoğlu, İskele İlçesinin Karpaz’a kadar en çok orman ve hali arazilerin bulunduğu bölge olduğunu ifade ederek, bunun rant anlamına geldiğini, bu nedenle de ilerisi için ciddi endişeleri olduğunu söyledi. Sadıkoğlu, “Birisi yatırım yapacaksa gelsin yapsın. Ancak usulsüz şekilde olacaksa biz buna karşıyız” diyerek, bölgenin hızla büyüdüğünü belirtti.

“UYGUNSUZ ARAZİ VERİLECEĞİ HABERLERİ GELDİ, ENGEL OLDUK”

Sadıkoğlu, İskele bölgesinde birçok arazi olduğuna dikkat çekerek, “20 yıl sonra İskele, Girne gibi bir faciaya benzemeyecek” diye konuştu. Bir an önce İskele için imar planının hazırlanması gerektiğini anlatan Sadıkoğlu, gerek Bakanlar Kurulu kararı ile gerekse öz kaynaklarla İskele’ye 200 dönüm arazinin kazandırıldığını kaydetti. Sadıkoğlu, bunun yanında alınan duyumlar neticesinde bazı işadamlarına 20 dönümlük arazi verileceğini, bunun engellendiğini söyledi.

 “SİZ İŞİ YUKARIDAN ÇÖZMEYE ÇALIŞIRSANIZ, BİZ DE AŞAĞIDAN BOZARIZ”

Yine aynı şekilde geçtiğimiz günlerde 55 dönümlük bir yerin verileceğinin duyulduğunu ifade eden Sadıkoğlu, bunun da engellendiğini belirtti. Sadıkoğlu, usulüne uygun yatırımlara her zaman açık olduğunu, böylesi yatırımların bölgeye istihdam sağlayacağını belirterek, “aksi olması durumunda haberimiz olduğu sürece karşı koymaya devam edeceğiz. Siz işi bir an önce yukarıdan çözmeye çalışırsanız, biz de bu işi aşağıdan bozarız” diye konuşu.