Bakan Bozkır, Berlin ziyareti kapsamında Ritz Carlton Oteli'nde Hristiyan Birlik partilerinin (CDU/CSU) Dış Politika Sözcüsü Philipp Missfelder ile basına kapalı bir görüşme yaptı.

Görüşmenin ardından basın mensuplarına açıklama yapan Bozkır, Türkiye'nin AB sürecinin ve Kıbrıs sorunun yaklaşık 50 yıldan beri devam eden süreçler olduğuna işaret ederek, bu süreçte yaşanan bazı engebelerin kendisinin Almanya'da yaptığı birkaç saatlik görüşmelerde çözülmesinin mümkün olmadığını belirtti. Almanya'nın AB'nin önemli ve lokomotif rolündeki ülkesi olduğunu ifade eden Bozkır, aynı zamanda Türkiye ile de çok önemli karşılıklı çıkar ilişki olan bir ülke olduğunu kaydetti.

Bozkır, bundan dolayı Kıbrıs çözümü olsun, fasılların açılması bakımından Güney Kıbrıs Rum kesiminin koyduğu rezervler olsun Almanya'nın desteğine ihtiyaç duyulduğunu, bunu da tüm görüşmelerde paylaştığını ifade etti. Bakan Bozkır, "Almanya sanıyorum söylediklerimizi anlamış vaziyette. Kıbrıs sorunun çözümüne doğru gittiğimiz bir ortamda Kıbrıs sorununu çözümünü mümkün kılacak unsurların fasıl açmak için kullanılmasına Türkiye karşıdır. 8 yıldır bu tutumumuzu sürdürdüğümüz için 14 fasıl bloke edilmiş vaziyette" dedi.

Bozkır, "Adanın çözümüne imkan sağlayacak unsurların bundan sonra da AB sürecinde fasıl açmak için kullanılmasını kabul etmeyeceğiz. Eğer fasıl açılacaksa fasılların kendi şartları içinde ve iki tarafın da yararına olacak şekilde açılmalıdır" diye konuştu.

Müzakere sürecinde şu anda açılacak nitelikte ve telaffuz edilen 23. ve 24. fasılların bulunduğuna dikkati çeken Bozkır, bunlarla ilgili Türkiye'nin bir sıkıntısının olmadığını kaydetti.

"Biz bu fasılları yarın açabiliriz ve bunlarla ilgili açılış kriterlerini de yerine getirmiş durumdayız. Bunun açılmasında iki tarafın da faydası olacak bir konu" diyen Bozkır, fasıllar açıldığı takdirde AB'nin Türkiye ile ilgili olarak gerek siyasi reformlar gerek yasa dışı göçün önlenmesi, hudutların kontrolü gibi önemli konularda çok daha fazla istişare imkanına kavuşulacağını belirtti.

Bozkır, Türkiye bu fasılların açılmasıyla birlikte olumlu atmosferden yararlanarak daha ileri adımlar atabileceğini ifade ederek, "Öylesine önemli bir ortak çıkar var. Ancak burada Türkiye hazır olmasına rağmen, fasılların açılması ile ilgili olarak hiçbir sıkıntı olmamasına rağmen Güney Kıbrıs'ın fasılalarla hiç alakalı olmayan bazı talepleri nedeniyle bu fasılları açamıyoruz" hatırlatmasını yaptı.

Bozkır, Türkiye'nin başından beri öne sürdüğü adadaki müzakereler için kullanılması gereken unsurların AB müzakerelerinde fasıl açmaya aktarılmaması tezini halen muhafaza ettiğini ve 8 senedir değiştirmediği bu tutumda bugün de herhangi bir şekilde değişiklik yapma niyetinde olmadığını belirtti. Bunu Almanya'daki temaslarında da dile getirdiğini kaydeden Bozkır, "Gerçekten adada çözüme doğru gidilirken önce adadaki çözümü sağlama almamız lazım. Adada sorun çözüldüğü zaman Kıbrıs Rum yönetiminin bütün bu talepleri adadaki çözümle birlikte ortadan kalkmış olacak. Alman muhataplarımla bütün bunu ciddi şekilde konuştuk. Birbirimizi daha iyi anladığımızı düşünüyorum" şeklinde konuştu.

FRANSA'NIN BLOKE ETTİĞİ FASIL

Fransa'nın da bloke ettiği ekonomi politikalarına ilişkin 17. fasıla işaret eden Bozkır, Fransa'nın eski AB Bakanı'na daha önce bölgesel kalkınmaya ilişkin 22. fasılda olduğu gibi bu faslın da açılmasına imkan sağlayabileceklerini ifade ettiğini aktardı. Alman muhataplarından Fransa ile olan ilişkilerini kullanmalarını bu konuya müdahil olmalarını rica ettiğini söyleyen Bozkır, bu görüşmeler sonrasında nasıl bir noktaya gelineceğinin ileride belli olacağını belirtti.

"Türkiye olarak fasıl açmak en önemli önceliğimiz değil. Fasıl açmak iyi olabilir. Açılmadığı takdirde dünyanın sonu değil" ifadesini kullanan Bozkır, sözlerine şöyle devam etti:

"Türkiye zaten bütün fasılları açtı. Bugün resmi tabloda 14 fasıl açılmış, bir fasıl kapanmış gözükse bile aslında Türkiye'de 8 yıllık çalışma sonunda Türkiye'de 27-28 faslı açmış durumdayız ve 13-14 faslı kapatmış durumdayız. Biz çalışmalarımıza devam ederiz. Önemli olan Türkiye'deki insanımızın refah seviyesini fasıllarla ilgili konulardaki seviyesini yükselmektir. Biz bunu başardık."

Almanya'dan Türkiye'ye, Türkiye'den Almanya'ya bakışta ve AB konularında yanlış fotoğrafa bakıldığını, bunun düzeltilmesi için çalışmaya karar verdiklerini belirten Bozkır, perşembe günü açıklayacağı AB iletişim stratejisinde bunların hepsinin yer alacağını ve çok daha iyi fotoğraflarla doğru şekilde ilerleneceğini kaydetti.

VİZE KONUSU

Vize konusunda Geri Kabul Anlaşması'nın imzalanmasıyla ortak çalışmalar yapıldığını ifade eden Bozkır, ''Vizelerin tamamen kalkmasıyla ilgili süreç ve Geri Kabul Anlaşması birlikte yürüyor. Onda bir sıkıntı yok. Önümüzdeki günlerde bir rapor yayınlanacak komisyonun. İnşallah üç sene sonra vizeler kalkacak. Kalkmadığı takdirde de Geri Kabul Anlaşması'nı feshetme hakkımızı muhafaza ediyoruz" dedi.

Bozkır, Berlin temasları kapsamında bugün Almanya Başbakanı Angela Merkel'in Ulusal Güvenlik ve Dış Politika Danışmanı Cristoph Heusgen ile Başbakanlık'ta basına kapalı bir görüşme yapacak.

Bozkır, daha sonra Friedrich Ebert Vakfı'nda "Türkiye-AB: İkili İlişkiler ve Müzakere Süreci" konulu konferansa katılacak, ardından Türk-Alman Ticaret ve Sanayi Odası'nın (TD-IHK) 10. yıl dönümü etkinliğine iştirak edecek.