Güney Kıbrıs-Yunanistan-Mısır Üçlü Zirvesi’nde dün üç ülkenin ilişkilerinin geliştirilmesi yönünde önemli bir adımın daha atıldığı haber verildi.

Görüşme sonrasında “Atina Bildirgesi” adı altında alınan kararlar açıklanırken, bir sonraki görüşmenin 2016 yılında Kahire’de olmasına da karar verildi.

Fileleftheros gazetesi haberi “Birçok Eylemli Üçlü… Uzlaşı Mekanizmasının Kuruluşu, Enerji Konuları, Ortak Proje, ‘Mavi Ekonomi’” başlıklarıyla manşete çekerken, iç sayfasında “Kıbrıs, Yunanistan ve Mısır Daimi Mekanizma Kuruyor… Atina Üçlüsünün Ardından Önemli Karar ve Açıklamalar” başlıkları altında üçlü zirvenin ayrıntılarına yer verdi.

Gazete üçlü zirvede atılan önemli adımların, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis, Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras ve Mısır Cumhurbaşkanı Abdel Fattah el Sisi’nin üçlü işbirliğinden artık özlü sonuçlar elde edilecek şekilde ilerlenmesi yönündeki kararlılıklarını ortaya koyduğunu yazdı.

UZLAŞI VE İŞBİRLİĞİ MEKANİZMASI

Görüşme sonrasında yayımlanan “Atina Bildirgesi” ve basın toplantısında anlatılanlara göre üç liderin Atina’daki görüşmesinin ardından açıklanan ilk önemli kararın, daimi bir uzlaşı ve işbirliği mekanizması kurulması olduğunu kaydeden gazete, bu mekanizmanın Dışişleri Bakanları gözetiminde olacağını ve “Lefkoşa” Atina ve Kahire’yi ilgilendiren güvenlik ve enerji alanlarıyla ilgili konuları ele alacağını belirtti.

Gazete bu mekanizma çerçevesinde tüm ilgili konuların görüşülmesi için ortak toplantılar yapılacağı bilgisini verdi.

ENERJİ VE DENİZ SINIRLARI

İkinci önemli noktanın, enerji konuları ve özellikle üç ülkenin bitişik deniz bölgelerinin sınırlarının belirlenmesine ilişkin askıda bekleyen konularla ilgili müzakereleri hızlandırması olduğunu kaydeden gazete, Çipras’ın, Türkiye’ye mesaj göndererek, üç ülkenin faaliyetlerinin, dışlama mantığına girmeksizin ve üçüncü ülkelere karşı olmaksızın uluslararası hukuk çerçevesinde olacağını ve bu eylemlerin mümkün olan her yerde yapılacağını vurguladığını aktardı.

Üç liderin, Mısır’ın Zohr yatağı keşfi ve “Kıbrıs yataklarının” daha fazla değerlendirilmesi konularını göz önünde bulundurarak bölgenin enerji haritasındaki gelişmeler ve enerji ağını görüştüğünü yazan gazete, Anastasiadis’in de üç ülkenin üzerinde anlaşmaya vardıklarından kimsenin hariç tutulmadığını mesajını verdiğini belirtti.

“MAVİ EKONOMİ”

Üçüncü önemli unsurun “mavi ekonomi” konularında ortak Kalkınma Komitesi’nin oluşturulması olduğunu yazan gazete, bu önerinin Kıbrıs Rum tarafından geldiğini ve Anastasiadis’in izahat ettiği üzere deniz taşımacılığı, araştırma, teknoloji-buluş, deniz ve kıyı turizmi, eğitim ve deniz çevresiyle ilgili olduğunu belirtti.

Habere göre Çipras da ticari alışverişler ve deniz taşımacılığının güçlendirilmesi için işbirliğinin geliştirilmesi konusunda anlaşmaya vardıklarını ifade etti.

ORTAK PROJELER

Gazete Sisi’nin bahsettiği üzere ortak projelerin hayata geçirilmesinin dün görüşülen önemli dördüncü konu olduğunu belirtti.

Habere göre açıklamasında, ortak projelerle hissedilir derecede ve somut sonuçlar elde edilmesi gerektiği üzerinde duran Sisi, Kahire’de gerçekleştirilecek bir sondaki zirvede üç tarafın somut açıklamalar yapması gerekeceği mesajını verdi.

Edindiği bilgilere göre, üç liderin görüşmesi sırasında yapılabilecek ortak projelerle ilgili ilk görüşlerin ortaya atıldığını kaydeden gazete, Sisi’nin, üç ülkenin ortak finanse edilen projeler yürütebileceğinden söz ettiğini aktardı.

Habere göre Çipras da, üç liderin Kahire Zirvesi’nde Mısır toprağında bazı girişim ve projelerin başlamasını istediğini belirtti.

Gazete üç ülkenin oluşturacağı ortak komitenin, tarım, balık yetiştiriciliği, teknoloji ve çevreyle ilgili hayata geçirilebilecek bazı projeler üzerinde çalışacağını kaydetti.

“ATİNA BİLDİRİSİ”

Gazete “Atina Bildirgesi” başlığı altında verdiği haberinde, Anastasiadis, Çipras ve Sisi’nin görüşmesinin ardından yayımladıkları ortak bildirgedeki diğer konulara yer verdi.

Habere göre bildirgede 3’üncü Üçlü Zirve Toplantısı’nın, Doğu Akdeniz’de çeşitli alanlarda (siyasi, ekonomik, ticari, kültürel, turizm) barış, istikrar, güvenlik ve refahın ileri götürülmesi amacıyla sabit ve devamlı üçlü işbirliğini vurguladığı belirtildi.

Doğu Akdeniz’de, Mısır’daki Zohr yatağı da dahil önemli hidrokarbon yataklarının keşfinin bölgedeki barış ve istikrar için katalizör rol oynayabileceğine işaret edildiği bildirgede, üç ülkenin bitişik deniz bölgelerinin sınırlarını belirlenmesiyle ilgili müzakerelerin hızlanmasında anlaşmaya vardığının üzerinde duruldu.

Bildirgede AB’nin Mısır’ı, başta terörle mücadele konularında olmak üzere ekonomik ve siyasi olarak desteklemesi gerektiği konusunda da görüş birliğine varıldığı belirtilirken, tüm terör faaliyetleri kınandı ve tüm devletlere bu tehditle aktif ve etkili mücadele edilmesi ve güvenlik konularında işbirliği yapılması çağırısında bulunuldu.

Bildirgede mülteci sorununa çözüm getirilmesi gerektiğine de değinildi.

Gazete bildirgede gerek Mısır, gerek Arap Dünyası, gerekse bölge için büyük öneme sahip olan bölgesel meselelere de değinildiğini yazdı. Habere göre bu çerçevede Suriye, Libya, Yemen, Irak, İran, Filistin ve Lübnan’la da ilgili açıklamalar yapıldı. Bunun yanı sıra Kıbrıs sorununun çözümüne yönelik yürütülen müzakere sürecine destek de verildi.

Diğer gazeteler Üçlü Zirve çerçevesinde yapılan açıklamalar ve yayımlanan bildirgeyi şu başlıklarla verdi:

Alithia: “Teoriden Pratiğe Geçiyorlar”

Haravgi: “Daimi Üçlü İşbirliği Komitesi… Atina’nın Ardından Deniz Bölgelerinin Sınırlarının Belirlenmesi Konusunda İstişareler Hızlanıyor”

Politis: “Sonunda Somutlar… Üçlüde Koordinasyon Mekanizması ve Projeler İlan Edildi”

Simerini: “Üçlü Münhasır Ekonomik Bölge Belirlenmesi Hızlanıyor… Çoklu Kıbrıs-Mısır-Yunanistan İttifakı Diğer Ülkeler İçin Örnek… Kıbrıs Sorunu ve Bölgesel Çatışmalar”