Yurdagül Atun

Bundan iki yıl önce Güney Kıbrıs’ın tatil beldesi Aya Napa’da kullanıldığı belirtilerek tehlikesine dikkat çekilen “kahkaha gazı” KKTC’ye de geldi. Prof. Dr Mehmet Çakıcı, uçucu maddeler sınıfına girdiği kaydedilen gazın ani kap durmalarına dahi sebep olabileceğini belirtirken, Başbakanlık Uyuşturucuyla Mücadele Komisyonu Başkanı Hasan Karaokçu da İngiltere’de bu madde yüzünden ölümler meydana gelmesi üzerine kullanımının yasaklandığını anımsattı ve konuyla ilgili olarak Sağlık Bakanlığı ve Polis Müdürlüğüyle iletişime geçtiklerini kaydetti.

Bundan iki yıl önce Güney Kıbrıs’ta Aya Napa’da kullanıldığı belirtilen  “kahkaha gazı” KKTC’nin yeni tehlikesi oldu. “Nitroz oksit” olan gazın geçici süreyle keyif verdiği ve ucuz olması dolayısıyla bazı gece kulüplerinde kolaylıkla alıcı bulduğu kaydedildi.

Konuyla ilgili olarak Haberal Kıbrıslı Gazetesi’ne konuşan Prof. Dr. Mehmet Çakıcı, “mutluluk gazı” olarak adlandırılan maddenin “uçucu maddeler” sınıfına girdiğini, kısa etkili bir madde olduğunu, ancak halüsinasyon, akıl hastalığı ve psikoz gibi etkilerinin olabileceğini belirtti.

Çakıcı, uçucu maddelerin en önemli özelliğinin “ani kalp durmalarına neden olmaları” olduğuna vurgu yaparak, “solunumu bastırıyor, ölüme neden olabiliyor” dedi.

Karaokçu: “İngiltere’de yasaklandı…”

Başbakanlık Uyuşturucuyla Mücadele Komisyonu Başkanı Hasan Karaokçu da “kahkaha gazı”ndaki tehlikeye dikkat çekerek, konuyla ilgili olarak Sağlık Bakanlığı ve Polis Müdürlüğüyle iletişime geçtiklerini ifade etti. 
İngiltere’de bu madde yüzünden ölümler meydana gelmesi üzerine kullanımının yasaklandığını belirten Karaokçu şunları söyledi: “Kesinlikle başka amaçlar için üretilen gazdır. Gençlere satılan. Solunması ve her türlü kullanımı insan sağlığı açısından risklidir. Bildiğimiz kadarıyla İngiltere’de yaşanan bazı ölüm olayları sonrası kullanımı yasaklanmıştır. Yaklaşık bir yıl kadar önceden Güney Kıbrıs’ta bu kahkaha gazıyla ilgili olay patlak vermişti. 

“Güney’deki etkileşimle buraya geldi…”

Çok geçmeden belli ki etkileşimle, Kuzey Kıbrıs’ta da bazı eğlence mekânlarının bu maddeyi amacı dışında kötüye kulanım amaçlı gençlere vermeye başladıkları tespit edilmiştir. Bu konuda Narkotik ve Kaçakçılığı Önleme ekipleri çok ciddi bir çalışma sonucunda belirlenen eğlence mekânlarına başarılı operasyon düzenleyerek bu maddelere el koymuştuk. Şu anda da gerek Polis Müdürlüğü, gerek Sağlık Bakanlığı, gerek Başbakanlık Uyuşturucuyla Mücadele Komisyonu bunun kötüye kullanılmasına karşı gerekli adımlar atılmasına yönelik çalışmaları başlatmış durumdadır.”