Marketlerden aldığımız gıda ürünlerinde sıkça rastlamaya başladığımız mısır şurubu (glikoz şurubu, fruktoz şurubu) sağlığımızı tehdit ediyor mu? Gıda sanayinin ucuza getirdiği için pancardan elde edilen doğal şeker yerine kullanmaya başladığı tatlandırıcılar ne kadar masum?

Bilim adamları bir süredir nişasta bazlı tatlandırıcıların yol açtığı rahatsızlıkları tartışıyor. Şeker pancarından elde edilen doğal şeker, insan doğasına uyumludur. Doğal şekerin yerini almaya çalışan mısır şurupları ise kimyasal işlemden geçirildiği için metabolizma açısından risklerle doludur. Bunlar neler mi?

Mısır şurubunun yol açtığı 10 durum:

1. Kısırlık oranını artırır: ABD’nin Utah Üniversitesi'nde fareler üzerinde yapılan deneyde doğal olmayan şeker verilen farelerin üretkenlik oranlarının azaldığı tespit edildi.

2. Yaşam süresini kısaltır: Aynı araştırmada doğal olmayan şekerle beslenen farelerin yaşam sürelerinin kısaldığı görüldü.

3. Tokluk hissi vermez: Karaciğerimiz doğal olmayan şekeri algılayamaz. İnsülin üretemediği için beyne tokluk sinyali gönderemez.

4. İç organlarda ve bel bölgesinde yağlanmalara sebep olur: Karaciğerimiz doğal olmayan şekeri algılayamadığı için parçalayıp enerjiye dönüştüremez. Yağ olarak vücudumuzda depolar.

5. Obezite: Doğal olmayan şekeri algılayamayan karaciğerimiz beyne tokluk hissi gönderemez. Bu da insanda sürekli yemek yeme ihtiyacı uyandırır.

6. Kalp rahatsızlığı: Obezite de başta kalp damar rahatsızlığından kaynaklanan inme ve birçok kalp rahatsızlıklarına neden olur.

7. Siroz: Karaciğer yağlanmasına bağlı olarak siroz ortaya çıkar.

8. Pankreas kanseri: İç organlar ve karın içi yağlanmanın sonucunda oluşan metabolik sendromlarda bu hastalık baş gösterir.

9. Kolesterol: Yüksek kolesterolün baş mimarı arasında nişasta bazlı tatlandırıcılar da yer almakta

10. Diyabet: Global Public Health dergisinde yayınlanan bir araştırmaya göre, dünya genelinde yüksek fruktozlu mısır şurubu kullanılmasının tip 2 diyabet epidemisinde önemli bir risk faktörü olduğu açıklandı