Kim dayanabilir fırından yeni çıkmış mis gibi kokan ekmeğin kokusuna? Ucundan alınan küçük bir ısırık, iştahı ertelemeye yeter de artar bile... Sofralarımızın değişmez menüsü ekmekler... Günlük enerjimizin ortalama yüzde 44’ünü yani neredeyse yarısını, sadece ekmekten alıyoruz. Dolayısıyla ekmeğin kaliteli, besleyici, hijyenik olması ve değerinin bilinmesi çok önemli. Sağlıklı ekmek bağışıklık sisteminizi korur. Beslenme programınızda tüketeceğiniz tam tahıllı ekmek geri dönüşümsüz kilo vermenize de yardımcı olur. Unutmayın düzenli tam buğday, çok tahıllı ve çavdar ekmekleri tüketimi karın çevresi yağlanmasınızı azaltır.

Ekmek kilo aldırmaz

Ekmek iştah kontrolü ve tokluk hissi sağlar. Bu durum kan şekerinizi dengelemede size yardımcı olur. Ekmek yiyerek tatlıya karşı olan eğiliminizi kontrol altında tutarsınız. Öğününüze bir parça ekmeği çiğneyerek başlayın. Böylece daha kontrollü bir öğün geçirir ve tokluk hissini çabucak oluşturursunuz.

Özellikle posa ve vitamin yönünden zengin çavdar, kepek, tam tahıl unundan yapılan ekmekler tüketilmelidir. Tam tahıllı ve çavdar ekmekler içerdikleri kompleks karbonhidratlarla kan şekerini ve kan yağlarını dengede tutar.

Tahıllı ekmeklerin lif içeriyi yüksek olsuğu için çiğneme refleksinizi arttırır. Bu durumda doygunluk hissinizi kısa sürede sağlar.

Tam tahıllı, çavdarlı ekmekler B12 hariç tüm B grubu vitaminlerinin temel kaynağı olduğundan stresi önler, depresyona karşı yatkınlığı azaltır

Beyaz ekmek yapılırken,unun işlem görmesinden dolayı vitamin ve mineral oranında ciddi bir eksilme meydana gelir. Ayrıca az posa içeriğinden dolayı kan şekerinde dalgalanmalara neden bu da erken acıkmaya yol açar.

Ayrıca içerdikleri posadan dolayı sindirim sisteminin düzgün çalışmasını sağlayarak oluşabilecek kolon kanserine karşı korucu etki yaparlar. Çavdar, kepek, tam tahıl ve beyaz ekmek arasında herhangi bir kalori farkı yoktur, Yani 1 dilim çavdar ekmek, 1 dilem beyaz ekmek, 1 dilim tahıllı ekmek aynı kaloriye sahiptir.

Ekmek, karbonhidrat bakımından zengin bir gıdadır. Şişmanlığın en önemli sebeplerinden biri olarak tanımlanır. Oysa kilo alımını etkileyen, yenilen miktardır. Günlük karbonhidrat ihtiyacı; yaş, cinsiyet ve fiziksel aktivite durumuna göre değişir. Günlük enerjinin yüzde 55-65’lik kısmını karbonhidratlar oluşturur. Buna göre günlük en az 4-5 dilim ekmek, tercihen tam buğdaylı veya çavdarlı tüketilebilir.

Sağlıklı ve kalıcı bir şekilde zayıflamak ve sağlıklı bir hayat sürdürmek istiyorsanız ekmeksiz diyet olmaz. Ekmeksiz yapılan diyetler; sağlığa olumsuz dokunuşlar yapar ve bu durum kronik hastalıklara yakalanma riskinizi artırır. Unutmayın! Birleşmiş Milletler verilerine göre dünyada açlık ve yetersiz beslenme yüzünden her gün 17 bin, her yıl 6 milyon çocuk hayatını kaybediyor. 900 milyon kişi her sabah açlıktan ölme riskiyle güne başlıyor.

Demir eksikliği ülkemizde sık karşılaşılan bir beslenme problemidir. Demir eksikliği yaşayan kişilerin kepek ekmeği yerine çavdar veya tam tahıllı ekmek tercih etmeleri gerekir. Çünkü kepekli ekmek ve kepekli ürünlerin fazla tüketimi demir eksikliğine yol açar. Bu ekmekler içerdiği yüksek selüloz oranı ile barsak salgısı ve barsak refleksini artırarak bu tür rahatsızlıkların ve hastalıkların tedavisinde önemli bir görev üstlenir. Günde ortalama her öğün için 1-2 dilim çavdar veya tam buğday ekmeği yemek, kabızlığı önlediği gibi yetişkin şeker hastalarının kan şekerinin yükselmesini yavaşlatır ve kan kolesterolünü de düşürür.

Ekmeğin kızartılması sadece içeriğindeki suyun buharlaşmasına neden olur. Bu nedenle enerji içeriğinde değişiklik olmayacağı gibi hacimsel anlanda daha düşük doygunluk sağlar. Ekmeğin kızartılmasından çok bir miktar ısıtılması hoş bir lezzet elde edilmesini sağlar.