Halk arasında "Çok su içmek sağlıklıdır" gibi bir algı olsa da, bazı uzmanlar fazla su içmenin zarararlı etkileri konusunda uyarıyor. Londra'daki The Whiteley Klinik'te Kalp ve Damar Cerrahı Profesör Mark Whiteley, fazla su içmenin beynin kimyasını bozduğunu belirterek hangi sağlık problemlerine yol açtığı konusunda şu bilgileri paylaşıyor:

AŞIRI TERLEMEYE SEBEP OLABİLİR

Profesör Whiteley, hiperhidrozis olarak adlandırılan aşırı terleme hastalarına ilk sorduğu sorunun "Ne kadar su içiyorsunuz" olduğunu belirtiyor. İhtiyacınızdan fazla içtiğiniz su, aşırı terlemeye yol açabilir.

UYKUSUZLUĞA YOL AÇABİLİR

Uykuya geçtiğimiz anda vücutta salgılanmaya başlayan anti – diüretik hormon, gece tuvalet ihtiyacının gecikmesini sağlar. Bu hormon, böbreklerin çalışmasını yavaşlattığı için gece rahatça uyuyabiliriz. Ancak akşam yatmadan önce 2-3 bardak su içmek, bu hormona rağmen böbrekleri çalıştırır ve uykunun bölünmesine neden olur.

SU ZEHİRLENMESİNE DİKKAT!

Uzmanlar, aşırı su tüketiminin vücutta zehirlenmeye de yol açabileceğine dikkat çekiyor. İngiliz Dietetik Birliği'nden Dr. Frankie Phillips, "Çok hızlı bir şekilde, aşırı miktarda su içmek, vücudun dengesini bozuyor." Diyerek uyarıda bulunuyor.

GÜNLÜK TÜKETİM MİKTARI NE KADAR OLMALI?

Genel olarak, uzmanlar günde en az 2 litre su içilmesini önerirler ancak İngiliz Sağlık Kurumu -çay, kahve, süt gibi içtiğiniz her şey dahil olmak üzere- yetişkin kadınlarda için 1.6 litre, erkekler için ise 2 litrenin yeterli olacağını bildiriyor.