ABD’nin John Hopkins Üniversitesi’nde araştırma yapan bilişsel bilimci Prof. Michael McCloskey, bir grup gönüllü üzerinde yapılan deneyle, insanların pek çoğunun milyonlarca kez çeşitli yerlerde görmesine rağmen matbaa tipi küçük “g” harfinin yazılışını doğru bilmediğini ortaya koydu.

Konuyla ilgili konuşan McCloskey, “ Okuma sırasında yaptığımız gibi bir şekle yeteri kadar baktığımızda neye benzediğini en ince detaylarına kadar hatırlayabileceğimize inanıyoruz, ama sonuçlar her zaman olmadığını gösteriyor” ifadelerini kullandı.


“İnsanlar okulda pek çok harfin yazılışını kısmen öğreniyor. Ancak küçük “g”nin matbaa yazılışı öğrencilere öğretilen bir şey değil. Bu tip “g”yi yazacağımızı hiç düşünmediğimizden, şeklini de iyi öğrenmeye ihtiyaç duymuyoruz” diyen McCloskey ve ekibi yaptığı çalışmada, deneklere dört farklı küçük “g” harfi gösterip, doğru olanı bulmasını istedi.


Ancak, diğer harflerden farklı olarak “g”nin çeşitli yayınlarda kullanılan iki çeşidi bulunuyor.

Biri okula öğretilen sağdan başlayan açık kuyruklu, diğer ise soldan başlayan kapalı kuyruklu “g”. Bununla birlikte g harfinin birleşim ekinin sağ taraftan başlaması gerektiğinden sorunun doğru cevabı “sağ üstteki g” olarak karşımıza çıkıyor.