Dişlerimiz; görüntümüzü, güzelliğimizi ve gülüşümüzü etkileyen en önemli unsurlardan biri. Diş Hekimi ve Protez Uzmanı Sevgen Eralp, herkese yakışan standart bir gülüşün olmadığını belirtirken, karakterin de diş tasarımında büyük rol oynadığına değindi.

Eralp, karakterin diş şekli üzerindeki etkilerinden bahsederken Vizajist Diş Hekimliği hakkında bilgi verdi.

Vizajist diş hekimliğinin amacının, kalıplardan uzak durarak, her bireyi dış görünüşünün yanı sıra kendi sosyal hayatı içinde değerlendirip onu mutlu eden sağlıklı görüntüyü vermek olduğunu belirtti. Bunu yaparken de gülüşünden memnun olayan kişinin sosyal hayatı, gülme alışkanlıkları, giyim tarzı ve iş hayatı gibi, mümkünse, yaşamının tüm detaylarından faydalanmanın doğru olacağını ekledi.

Standart tasarlanmış bir gülüşün herkese yakışacağını düşünmenin doğru olmayacağını belirten Eralp, "Güzellik kavramı, ilk ortaya çıkmasından bugüne kadar oldukça değişikliğe uğramıştır. Eskiden dolgun dudak güzeldir, sarı saç güzeldir diye standart düşünceler hakim iken, günümüzde sarı saç sana yakışır ya da yakışmaz şeklinde fikirler ortaya çıkmaya başlamıştır. Aslında olay tamamen kişinin güzelliğini, doğallığını yansıtan unsurların tek tek değerlendirilmesinin yanlış olduğunu ortaya koyuyor.

Nasıl ki bir elbise her vücut tipine olmuyorsa ya da her elbiseyi her ortamda giyemiyorsak, gülüş dizaynı yaparken de dikkate almak gereken birçok faktör vardır. Örneğin, sert davranışlar sergileyen bir kişinin dişlerinin de buna uygun olarak keskin köşeli, düz yüzeyli olması beklenir. Fakat kişi aslında sert görünümünden rahatsız oluyor ve bunu değiştirmek istiyorsa, dişlerinin dizaynında ufak dokunuşlar yaparak bu görüntüyü değiştirebiliriz." dedi.

Diş tasarımında önemli olan noktanın kişinin nasıl görünmek istediği olduğunu savunan Eralp, "Baskın karaktere sahip bir yöneticiye, yuvarlak kenarları olan küçük dişler hiç de yakışmayacaktır, daha doğrusu kişiyi mutlu etmeyecektir. Ya da bir anaokulu öğretmeninde, keskin ve düz hatları olan büyük dişler rahatsız edici olabilir." şeklinde konuştu.