Psikologlar, edindiğimiz tecrübelerin bizleri yeni eşyalardan daha mutlu ettiğini ortaya çıkardı.Güzel hatıraların zihindeki etkisi eşyaların veya yeni alınmış kıyafetlerin etkisinden daha uzun sürüyor.

Aristotle şöyle demiş : “ İnsanoğlu mutluluğun kaynağının dış etkenler ve maddi kazanımlar olduğunu düşünür; ancak insanı bu kadar mutlu ve huzurlu hissettiren şey aslında dinlenerek ve tatil yaparak geçirdiği zamandır. “

Daily Mail'in haberine göre psikologlar da Yunan filozofun sözlerinin doğru olduğu kanaatinde; yani paranızı özel tasarım kıyafetlere veya son çıkan elektronik aletlere yatırmak anlık bir tatmin verse de, sizi uzun vadede de mutlu edecek şey tecrübelerdir.

Yapılan diğer araştırmalara göre ise tatsız veya istenmeyen olayların bile (örneğin, ormanda kaybolmak veya kampta çok yağmur yağması) psikolojimizdeki uzun vadeli etkisi maddi kazançlardan daha fazla.

Geçmişte yapılan başka bir araştırmanın sonucunda mutluluğun para ile satın alabileceği kanıtlanmıştı, ancak sadece bir yere kadar...

Satın alınan bir ürünün, örneğin son çıkan televizyon, kişiyi uzun vadede daha mutlu edeceğini düşünmeniz doğal; zira bir televizyonun kullanım süresi ortalama bir tatilden daha uzun. Ancak New York Cornell Üniversitesi'ndeki araştırmacılar bunun tam tersinin söz konusu olduğunu ortaya koydular çünkü bir süre sonra yeni ve maddi lükslere bir süre sonra alışıyor ve bu lüksleri cepte görüp kanıksamaya başlıyoruz.

Bu durumu Easterlin Paradoksu ile açıklamak mümkün.

Cornell Universitesi'nden Dr. Thomas Gilovich'e göre bir şeyler satın almak sadece başlangıçta heyecan ve mutluluk getiriyor; ancak yeni bir beceri edinmek veya seyahat etmek uzun vadede daha değerli. Yapılan bir deneyde, katılımcılara yeni ürünler satın aldıktan ve yeni tecrübeler edindikten sonraki mutlulukları soruldu.

Başlangıçta, hissedilen mutluluk her iki durumda da aynıydı; ancak zaman içinde, ürünlerin getirdiği mutluluk azalırken edindikleri tecrübeleri hatırladıkça mutlulukları katlandı.

Yalnız seyahat edenlerin bilmesi gereken 7 şey
Uzmanlara göre, kişiyi zamanında mutsuz eden olaylar bile zaman içinde onlara mutluluk veriyor.

Dr. Gilovich'e göre bunun nedeni tatsız veya korkutucu tecrübelerin zamanla komik ve eğlenceli hikayelere dönüp deneyim olarak algılanmaya başlaması.

Uzmanlar ayrıca insanları birbirine yaklaştırma konusunda bir tecrübeyi paylaşmanın bir eşyayı paylaşmaktan daha etkili olduğunu ortaya koydu. Yapılan bir araştırmaya göre kişilerin tecrübeler üzerinde negatif rekabetçiliğe kapılması daha az olası. Eşyalar söz konusu olduğunda ise durum tam tersi, daha büyük televizyonların veya daha yeni cihazların insanlarda rekabet hissi uyandırması işten bile değil.