Solyalı

Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) Lefkoşa Milletvekili Ürün Solyalı, “Dar Gelirli ve Alım Güçsüzlüğü” konulu güncel konuşma yaptı.

Solyalı, “Denetimden kaçan bir hükümetle karşı karşıyayız, bu net” diyerek, Genel Kurul salonunun boş olmasını eleştirdi.

Gelir ve servet eşitsizliğinin tahammül sınırlarını aştığını kaydeden Solyalı, lüks yaşamlara, alım gücü korunmayan dar gelirlilere işaret ederek, “Ülkedeki dar gelirli ile yüksek gelirlinin farkı giderek açılıyor” dedi.

Solyalı, aylardır markette 34 TL’ye aldığı ürünün daha asgari ücretin ilk toplantısında 71 TL’ye yükseltildiğini söyleyerek, “İnsanlar alım güçsüzlüğü  nedeniyle her geçen gün daha da mutsuzlaşıyor” dedi.

 Solyalı, asgari ücret arttığını ama bunun alım gücüne yansımasının eksi olacağını söyleyerek, “Alım gücünü iyileştirmek için öneri ve çalışmalarınızı duymak istiyoruz” diye konuştu.

Özuslu

Cumhuriyetçi Türk Partisi Lefkoşa Milletvekili Sami Özuslu, “UBP-DP-YDP Kimin Hükümeti?” konulu güncel konuşma yaptı.

Sami Özuslu, Milli Eğitim Bakanlığı’nın özel eğitim ihtiyacı olan öğrencilere Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi yardımcı kaynak kitabı dağıttığını söyleyerek, “Yobazlaşma operasyonunun geldiği son nokta budur. Özel eğitime ihtiyacı olan çocuklara günahı, helali, tekbiri, sevabı, haramı öğretiyorlar. Laik KKTC’de, laik eğitim sistemimizin geldiği nokta budur” ifadelerini kullandı.

Yeni yapılan Ercan Havalimanı’nın arazisinin bir kısmına T&T’nin Ercan Havalimanı oteli inşa edilmesinin planlandığını söyleyen Özuslu, “Bu otelin kumarhane iznini koparmak için açılmak istendiğini anlamak için üstün zekaya gerek yok” dedi.

Konuşmasında Dünya Merkez Bankası’nın açıkladığı rapora da değinen, hükümete mensup kimsenin raporun açıklandığı toplantıda olmadığını ifade eden Özuslu, “Bu raporda üzerinde çalışılması gereken çok unsur vardır, eğer niyet varsa” diye konuştu.

Konya’da bir şirketin Ercan yakınlarında arazi sattığını ifade de eden Sami Özuslu, “Hani yabancılara mal satma meselesini güya yasalarla kısıtlamıştık… Bu memleketin insanlarını ve topraklarını korumaya yönelik bir hükümet yok karşımızda” dedi.

Hayvan üreticilerinin eylemiyle ilgili konuşan Özuslu, kasapların da, restorancıların da, hayvancıların eylemini desteklediğine işaret etti. “Balyalar da memleket de yanıyor” diyerek polisin de zor şartlarda görev yaptığını belirtti.

Sabit trafik kamara cezalarının bir buçuk yıldır dağıtılmadığını, sonunda ihaleye çıkıldığını belirten Özuslu, kendisinin hesaplarına göre bu sürede 200-220 milyon TL’lik kamusal kayıp olduğunu söyledi.

Sami Özuslu, konuşmasında, “Bu toplumun, halkın hükümeti değilsiniz, kimin hükümeti olduğunuzu siz söyleyin….” İfadelerini kullandı.

Denetim göreviyle toplanan Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu'nun bugünkü toplantısı sona erdi.

Milletvekillerinin güncel konuşmalarının yer aldığı bugünkü toplantıda son olarak Cumhuriyetçi Türk Partisi Gazimağusa Milletvekili Teberrüken Uluçay konuşma yaptı.

Gelecek birleşim 27 Mayıs Pazartesi saat 10.00’da gerçekleştirilecek.

Uluçay: “Ekonomi açısından Güney Kıbrıs’la olan ilişkiler önemli”

Cumhuriyetçi Türk Partisi Gazimağusa Milletvekili Teberrüken Uluçay, “Çarşı, Ekonomi ve Siyaset” konulu güncel konuşma yaptı.

İran Cumhurbaşkanı Reisi’nin ölümüne işaret ederek, dış gelişmelerin ülkeye etkilerinin dikkate alınmasının önemine vurgu yapan Uluçay, gerekli adımların doğru zamanda atılmasının hayati olduğunu söyledi.

Türkiye Cumhuriyeti’nin aldığı tasarruf tedbirlerine işaret eden Uluçay, kamunun benzin ve personel giderlerinin Türkiye gibi büyük coğrafyaya sahip bir ülkede bile konuşulmaya başlandığını belirtti.

Tasarruf tedbirlerinden örnekler veren Uluçay, Türkiye’nin turizm ve diğer sektörlerdeki gelir artışını sağlamak için attığı adımlara da değindi.

Türkiye’nin dış piyasalarda finansman bulmakta zorluk çektiğini bunun için de adımlar atıldığını ifade eden Uluçay, Türkiye’nin enflasyonla mücadeleyi en büyük öncelik olarak belirlediğini de kaydetti.

Ortaköy Altyapı Geliştirme Projesi’nin çalışmaları sürüyor Ortaköy Altyapı Geliştirme Projesi’nin çalışmaları sürüyor

Türkiye’nin gıda arzını artırmayı da enflasyonla mücadele açısından en büyük araçlardan biri olarak gördüğünü anlatan Uluçay, bu konuda Türkiye yetkililerince yapılan açıklamalardan da örnekler verdi.

Türkiye’deki ekonomisinden veriler sunan açlık ve yoksulluk sınırı rakamlarını paylaşan Uluçay, Türkiye’deki ekonomik tedbirlerin KKTC’ye de yansıması olduğunu ifade etti.

Ekonomik raporlara işaret eden ve KKTC ekonomisinin pandemi dönemi sonrası kayda değer bir toparlanma içine girdiğini söyleyen Uluçay, Yeşil Hat Tüzüğü’nün ciddi potansiyele sahip olduğunu anlattı.

Uluçay, narenciye ürünleri için de Güney Kıbrıs’la olan ilişkinin önemli olduğunu belirtti, yürütülen siyasetin ekonomiye yaptığı etkilere işaret etti.

Kuzey Kıbrıs ile Güney Kıbrıs arasındaki ticaret hacminin büyütülmesinin ekonomiye etkisine işaret eden Uluçay, BM Genel Sekreteri'nin Kıbrıs Kişisel Temsilcisi Holguin’in gelişinin iki tarafın ekonomik ilişkilerini geliştirmek için bir fırsat olarak kullanmanın yaratacağı faydaya işaret etti.

Ete destek konusunda yapılan uygulamanın somut bir sonuç vermediğini kaydeden Uluçay, olaya geniş bir çerçeveden bakmak gerektiğini dile getirdi.

Et fiyatının ya da gıda fiyatının tek nedeninin enflasyon olmadığını belirten Uluçay, işletmelere yaşadıkları toplam girdiler üzerinden bakmak gerektiğini anlattı, enerji ve iş gücü maliyetlerini örnek verdi.