Kamu İşçileri Sendikası (Kamu-İş), Kamu Çalışanlarının Aylık ( Maaş – Ücret) ve Diğer Ödeneklerinin Düzenlenmesi Yasası’na karşı Yargıtay Mahkemesi’ne açtığı davayı kazandığını bildirdi.

Kamu-İş Yönetim Kurulu imzasıyla yayınlanan açıklamada, “sendikal hakların yeniden tesisi için 3 yıldır sürdürülen davada bugün adaletin yerini bulduğu” belirtilerek, “Göç Yasası büyük bir yargı darbesi ile durdurulmuştur” denildi.

Kamu-İş, “Yargıtay Mahkemesinin aldığı kararla; Toplu İş Sözleşmelerindeki taraflarca kabul edilen maddelerin uygulanması, Bayram Ödenekleri ile diğer ödeneklerin ödenmesi ve geriye dönük ödemelerin yasal faizi ile birlikte ödenmesinin öngörüldüğünü” kaydetti.

Açıklamada, “hükümetlerin Toplu İş Sözleşmelerine müdahaleler, toplu pazarlık sisteminin ortadan kaldırılma mücadelesi ve yasalarla sendikal hakların ortadan kaldırılması adımlarının Yargıtay Mahkemesi tarafından büyük bir darbe ile durdurulduğu” savunuldu.

Kamu-İş, “1 Ocak 2011 tarihinden sonra yürürlüğe giren 47/2010 sayılı Göç Yasasının çalışanların aleyhine yorumlarla, Toplu İş Sözleşmelerindeki birçok hakları ortadan kaldırdığını, toplu pazarlığı yozlaştırdığını, çalışanları ikiye böldüğünü, çalışma ortamını ve huzurunu bozduğunu”  kaydetti. Açıklamada şunlara yer verildi:

“Sendikal hakların yeniden tesisi için, üç yıldan beri Kamu – İş tarafından yargıya aktarılmış, alt mahkemede görüşülmüş Yüksek İdare Mahkemesine taşınmış ve en sonunda Yargıtay Mahkemesinde Yargıtay’ın kararıyla adalet yerini bulmuştur. Bu vesile ile Yüksek Mahkeme yargıçlarına teşekkür ederiz.

Yargıtay Mahkemesinin aldığı karar ile Toplu İş Sözleşmelerindeki taraflarca kabul edilen maddelerin uygulanması, Bayram Ödenekleri ile diğer ödeneklerin ödenmesi, geriye dönük ödemelerin yasal faizi ile birlikte ödenmesi öngörülmektedir.

Bu durumda devletin ve diğer kamu kurum ve kuruluşlarının, yürütmekle yükümlü olduğu kamu hizmetlerinin gerektirdiği asıl ve sürekli görevlerde, 47/2010 sayılı yasanın yürürlüğe girdiği tarihten sonra çalışmaya başlayan, genel ve katma bütçelerden veya döner sermayelerden aylık alan çalışanlara, Toplu İş Sözleşmelerinde var olan maddelerin, Bayram Ödeneği, çeşitli ödenek ve tahsisatların ödenmesi sağlanmıştır.

Başından beri Sendikamızın Avukatı Sayın Şefik Aşçıoğulları, sabırla, dirayetle ve kararlılıkla, davamızı savunmuş, yılmamış, sonuna kadar getirmiş ve başarmıştır. Sendika Yönetim Kurulu, bu dava sonucunu tüm üyelere, diğer Toplu İş Sözleşmesi imzalayan sendikalara duyurur. Haklı mücadelemizde bir dönüm noktası olan bu karar ile 47/2010 sayılı Göç Yasasının beli kırılmıştır.”