Suna Erden

Kaldığı apartmanın üçüncü katından atlayarak intihar ettiği düşünülen Akile Akdoğan’ın 11 yaşındaki kızı konuşunca olayın seyri değişti 

Girne’nin sevilen ismi iki çocuk annesi Akile Akdoğan, 30 Aralık tarihinde yaşamakta olduğu Veysel Sokak’taki Kali Apartmanı’nın üçüncü katından düşerek yaşama veda etti. Mutfak balkonundan atlayarak intihar ettiği düşünülen Akdoğan’ın eşi Yaşar Akdoğan, olay günü polise verdiği ifadede tartıştıklarını, mutfağa giden eşinin aniden kendisini aşağı attığını öne sürdü. Olay kayıtlara ilk etapta intihar olarak geçse de Akile Akdoğan’ın ailesi, aylarca olayın intihar değil cinayet olduğunu iddia etti. Yaşanan feci olayın ardından Akdoğan çiftinin 4 buçuk yaşındaki oğulları ile 11 yaşındaki kızları anneanneleri ile kalmaya başladı. KKTC’de yapılan otopside cinayet bulgusuna rastlanmazken, polis Akile Akdoğan’dan aldığı patolojik örnekleri Türkiye Adli Tıpa gönderildi. 

KÜÇÜK KIZ AYLAR SONRA KONUŞTU 

Örneklerle ilgili rapor helan KKTC makamlarına ulaşmazken, çiftin çocuklarından 11 yaşındaki T.A ara ara Lefkoşa Barış Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi’ne götürülerek psikologla görüştürülüyordu. Aylardır ara ara uzman psikologlarla konuşan 11 yaşındaki T.A dört gün önce “annesini babasının balkondan attığını” anlattı. Küçük kızın bu ifadesi üzerine uzman psikologlar dört gün üst üste T.A ile konuştu ve 11 yaşındaki çocuk son verdiği ifadeyi defalarca tekrarladı. Bu gelişme üzerine dosya yeniden canlandı ve cinayet şüphesiyle Yaşar Akdoğan önceki gün gözaltına alındı. 

APAR TOPAR SALONA GÖTÜRÜLDÜ 

Katil zanlısı olarak gözaltına alınan Yaşar Akdoğan, polise verdiği ifadede cinayet suçlamalarını reddetti ve olayın intihar olduğunu öne sürdü. Polisteki ilk sorgusu tamamlanan zanlı dün Girne Kaza Mahkemesi’ne çıkarıldı. Mahkeme avlusunda toplanan Akile Akdoğan’ın yakınları, zanlıyı görür görmez saldırıya kalkıştı. Polis zanlıyı apar topar mahkeme salonuna sokarken, yakınları, “Katilsin” diye haykırdı. 

POLİS, “SORUŞTURMANIN SEYRİ DEĞİŞTİ” 

Olaylı başlayan duruşmada Müfettiş Eren Gözügüzel, 30 Aralık tarihinde balkondan düşerek yaşamını yitiren Akile Akdoğan ile ilgili soruşturmada söz konusu tarihte eşi Yaşar Akdoğan aleyhine şiddet tehdidi ve basit darp suçlarından dava getirildiğini söyledi. Polis, ancak zanlının 11 yaşındaki kızı T.A’nın uzman psikologlar eşliğinde ifade vererek “annesini babasının balkondan attığını” söylediğini aktardı. Bu gelişme üzerine zanlı Akdoğan’ın cinayet şüphesiyle gözaltına alındığını kaydeden polis, zanlının suça bağlayıcı değil olmasa da bir ifade verdiğini söyledi. Polis, soruşturmanın devam ettiğini, 5 kişiden ifade alacaklarını, ayrıca ana tanığın zanlının kızı olduğunu ve serbest kalması halinde tanığa etki edebileceğini belirterek ilk etapta 2 gün süre ile tutuklu kalmasını talep etti. 

AVUKATI İTİRAZ ETTİ 

Polisin ardından söz hakkı alan zanlı avukatı Boysan Boyra, olayın üzerinden 8 ay geçtiğini, zanlının kızının daha önce böyle bir ifade vermediğini, ayrıca olayla ilgili polisin tüm delilleri topladığını ve ifadeleri aldığını belirtti. Müvekkilinin tutuklu kalmasına itiraz eden Boyra, olaydan sonra Akile Akdoğan’ın iki çocuğunun anneannelerinde kaldığını belirterek, zanlının velayet davası açtığını ve bu davanın sürdüğünü aktardı. Boyra, Akile Akdoğan’ın bir arkadaşının telefonuna , “ölmek istiyorum” şeklinde mesaj attığını da iddia etti. Boyra, soruşturmanın aslında daha önce tamamlandığını ifade ederek, ayrıca zanlının birkaç kez yurt dışına gidip geldiğini, kaçma gibi bir niyetinin olmadığını dile getirdi. Boyra, 11 yaşındaki kızın 8 ay önce babasının annesini balkondan attığında dair bir ifadesi olmadığını, 8 ay sonra bu şekilde ifade verdiğini hangi ifadenin doğru olup olmadığına dair bir kesinlik olmadığını kaydetti. Avukat Boyra, zanlının serbest kalmasını talep etti. 

“GİDECEĞİM BU ÜLKEDEN” DİYE MESAJ ATTI 

Avukatın iddialarına karşın Müfettiş Gözügüzel, zanlının kendi psikoloğuna attığı mesajları tespit ettiklerini, mesajda, “Ben bunlardan çok sıkıldım. Bu ülkeden gideceğim” yazdığını ve zanlının kaçma ihtimali olduğunu dile getirdi. 

İKİ GÜN TUTUKLU KALACAK 

Savcı Mustafa Atakara ise ortaya çıkan yeni olgular olduğunu, bambaşka bir soruşturma başlatıldığını, olaya tanık olan kişinin zanlının kızı olduğunu, serbest kalması halinde etki edebileceğini belirterek zanlının tutuklu kalmasını talep etti. Aktarılan olgu ve beyanları değerlendirmek için mahkeme duruşmaya bir saat ara verdi. Polis, bu süre içerisinde Akile Akdoğan’ın yakınlarını mahkeme avlusundan çıkardı. Mahkeme, bir saat sonra yeninden oturum yaptı ve yeni olgular ışığında zanlının ilk etapta 2 gün süre ile tutuklu kalmasına emir verdi. 

YAKINLARI SİNİR KRİZİ GEÇİRDİ 

Duruşmanın ardından zanlı apar topar polis aracına bindirildi. Mahkeme dışında bekleyen yakınları katil diyerek feryat etti. Yakınları ayrıca zanlının avukatı Boysan Boyra’ya da “doğruları söyle” şeklinde bağırdı. Kalabalık polis tarafından dağıtıldıktan sonra avukat ve yardımcıları da mahkemeden ayrıldı.