Doğuş Özokutan Çiftçioğlu

Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu’nda Ekonomi ve Enerji Bakanlığı bütçesi de oyçokluğuyla kabul edildi.

DERYA

CTP Milletvekili Doğuş Derya da, 25 Ekim 2016’da elektrik konusunda Meclis’te yapılan özel oturuma değindi.

O dönemde Sunat Atun’un bakan olduğunu ifade eden Derya, dönemin döviz kurlarından hareketle elektriğin söylendiği gibi 25 kuruşa gelmeyeceğini Atun’a ilettiklerini anlattı.

Kimsenin enterkonnekte olup da arz güvenliği sağlayacak bir sisteme itirazı olmadığını kaydeden Derya, öte yandan konuyla ilgili bir fizibilite raporu bulunmadığını vurguladı.

Alım garantisinin olup olmayacağının da belli olmadığını kaydeden Derya, bu yatırımın bedelinin nasıl tahsil edileceğinin belirlenmediğini belirtti.

“Eğer bir kablo projesi olacaksa bu hibe mi olacak? Mülkiyeti  kime ait olacak” diye soran Derya, alternatif enerji üretimi hakkında çalışma yapılıp yapılmadığını da sordu.

Maliyetlerin şu anda yüksek olmasının nedenlerinden birinin buhar tribünleri olduğunu ifade eden Derya, Kıb-Tek’in maliyetlerini düşürmek için herhangi bir çalışma yapılıp yapılmayacağına açıklık istedi.

Dünyanın hiçbir yerinde elektrik iletiminin özel olmadığını anlatan Derya, bu bağlamda Kıb-Tek’in yapılandırılmasının nasıl olacağını sordu.

Enerji konusunda ENTSO-E mevzuatına işaret eden Derya, yapılacak yatırımın bu mevzuata uygun olması gerektiğini vurguladı ve Bakan Nami'ye “göreve geldiğinizde bir fizibilite raporu buldunuz mu” diye sordu.

Kooperatifleşmenin teşvik edilmesinin önemine işaret eden Derya, KOBİGEM’in kadrosunun geliştirilmesiyle ilgili bir çalışma olup olmadığını sordu.

Türkiye gazetelerinin, TV’lerinin KKTC’de yayın yapması nedeniyle Türkiye menşeli şirketlerin KKTC’de reklam vermediğini hatırlatan Derya, bu bağlamda Türkiye menşeli şirketlerden alınacak vergilerle bir fon oluşturulabileceğini anlattı. Derya, bu fonun, yerli gazete ve TV’lere çalıştırdıkları sigortalı basın emekçisi oranında katkı sağlamak için kullanılması gerektiğini söyledi.