Yılmaz Yakar

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın 227 milyon 155 bin 400 TL’lik 2018 bütçesi, Meclis Genel Kurulu’nun dün akşam geç saatlerde tamamlanan toplantısında oy çokluğuyla kabul edildi.

DERYA: “TAŞERONLAŞMA YAŞANIYOR”

CTP Milletvekili Doğuş Derya, ülkede uzun süredir farklı alanlarda taşeronlaşma yaşandığını, bunun sonucunda buralarda istihdam edilen KKTC vatandaşı olmayan insanların istismarının söz konusu olduğu ifade etti.

Taşeronlaşmaya karşı olduğunu söyleyen Derya,  taşeronlaşmanın emek sömürüsünün yoğun olduğu bir yapı olduğunu ileri sürdü.

Derya, taşeron temizlik firmalarında çalışan genellikle yabancı uyruklu kadınların, tacize maruz kaldıklarını söyledi.

Derya, toplumsal hareket sendikacılığının tartışılmasının gündeme alınması gerektiği üzerinde durarak, dünyanın birçok yerinde toplumsal hareket sendikacılığı örnekleri bulunduğunu ifade etti.

Doğuş Derya, kadın kooperatifçiliğinin gelişmesi için atılacak adımlara değinerek, ev içi üretim yapan kadınların da bu kapsama alınarak en azından bir yıl Sosyal Sigorta yatırımlarının devlet tarafından karşılanabileceğini belirtti.

Bazı üniversitelerde özellikle yarı zamanlı öğretim üyelerinin Sosyal Sigorta ve İhtiyat Sandığı yatırımlarının yapılmadığını söyleyen Derya, bunun önleminin alınması gerektiğini kaydetti.

Derya, Hamza Ersan Saner’in konuşmasında CTP döneminde yapılan sosyal hizmet icraatlarını kendisi yapmış gibi gösterdiğini iddia etti.

Derya, çocuk istismarını önlemek için merkezler, bakıma muhtaç çocuklar için de bakım evleri açılması gerektiğini ifade etti.

Derya, Cemaat Meclisi döneminden kalma soyadı yasasının da değişmesi gerektiğini belirterek,  kadınların ekonomik olarak güçlendirilmesinin kadına şiddeti önlemede etkili olduğunu ifade etti.

Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Yasası hakkında bilgi veren Derya, ilçelerde Şiddeti Önleme Danışma Merkezleri kurulmasının elzem olduğunun altını çizdi.

Derya, şiddet gören kadınlarının kendi ayakları üzerinde kalmasını sağlayacak düzenin kurulmasının devletin görevi olduğunu belirtti.