Bertuğ Topal

Devlet Laboratuarı’nda kimyasal analizlerin yapıldığı cihazın bozuk olması nedeniyle dün ülkeye giriş yapan sebze ve meyvenin analizi yapılmadan piyasaya sürüldüğü iddia edildi.

Laboratuardaki arıza nedeniyle Türkiye ve Avrupa’dan gelen sebze meyvede herhangi bir kalıntı bulunup bulunmadığı ile ilgili bir denetim yapılamaması nedeniyle hangi ürünlerde limit üstü kalıntı olduğu bilinmeden piyasaya ürünlerin girdiği kaydedildi.

Halkın Partisi Genel Başkanı Kudret Özersay da konuyla ilgili sosyal medyadan bir açıklama yaparak yurtdışından gelen sebze meyvenin arıza nedeniyle, geldiği gibi (analiz yapılmadan) adaya girdiğini açıkladı.

Analizsiz girdi

Ülkeye giriş esnasından numune alınarak Devlet Laboratuarı’nda gerekli testlere girmesi gereken aksi takdirde normal şartlarda ürünlerin girişine izin verilmemesi gereken sebze ve meyveler dün arıza nedeniyle ülkeye giriş yaptı.

Tarım Dairesi onay vermek zorunda kaldı

Dün Devlet Laboratuarı’nda testlerin yapıldığı cihazın aniden bozulduğu ve gün içerisinde tamir edilemediği bu nedenle Tarım Dairesi’nin yurt dışından gelen ürünlere onay vermek zorunda kaldığı gelen bilgiler arasında.

Direk piyasaya çıkıyor

Türkiye ve Avrupa’dan gelen ürünlerin arıza nedeniyle test yapılamaması ancak Tarım Dairesi’nin bu ürünlere onay vermesinin ardından ürünler piyasaya sürüldü. Riske açık bir şekilde halkın tüketimine sunulan ürünlerin limit üstü kalıntı içerip içermediği ise bilinmiyor.

Çoğu Türkiye bazısı Avrupa’dan

Dün ülkeye gelen ve kimyasal analizi yapılmadan ülkeye girdiği öne sürülen sebze ve meyvenin bir çoğunun ithal yerinin Türkiye olduğu ayrıca Türkiye’nin yanı sıra Avrupa’nın çeşitli bölgelerinden de ürünlerin bulunduğu öğrenildi.

Çeşitli sebze

Dün ülkeye analiz yapılmadan giren ve Tarım Dairesi’nin de onaylamak zorunda kaldığı sebze meyvelerin arasında elma, armut, yeşillik, lahana ve fasulye olduğu da ifade edildi.

Ünsal durumu doğruladı

Tarım Dairesi Müdürü Mehmet Akif Ünsal, dün analizlerin yapılamadığını doğruladı. Ünsal Havadis’e yaptığı açıklamada bu durumun geçici bir durum olduğunu ifade ederek Devlet Laboratuarı’nın teknik bir arızadan dolayı analizleri yapamayacağını kendilerine bildirdiğini söyledi. Ünsal, “Konu bizlik bir şey değil. Devlet laboratuarı konuyu bize bildirildi. Haliyle numune yapılma durumu imkansız. Biz bugünkü ithalatlardan numune almadık. Bu ilk defa olan bir şey değil. Zaman zaman oluyor. Eğer hafta içi ise bazen ürünleri bir gün bekletiriz ama bugün hafta sonu. Talihsiz bir durum, yurtdışından gelen ürünlerin analizleri bugün yapılamadı. Bazen böyle durumlar olabiliyor. Çok tehlikeli bir durum olduğunu sanmıyorum. Aylardır ithal ürünlerde bir sorun çıkmadı. Son zamanlarda 5-6 haftadır haftada 40’tan fazla ürüne tahlil yapıyoruz, sorun görmedik. Bugün gelen ürünler içerisinde riskli bir ürün de yoktu. Pazartesi numune alıp analiz yapmaya devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.

Özersay da tepki gösterdi

Halkın Partisi Genel Başkanı Kudret Özersay da konuyla ilgili sosyal medyadan yaptığı açıklamada Bize az önce gelen bilgi, laboratuarda bir sorun olduğu ve yurtdışından gelen sebze ve meyvenin buradaki laboratuarda herhangi bir denetim olmaksızın, geldikleri gibi memlekete girdiği yönündedir. Tarım Dairesi’ni bu konuda açıklama yapmaya davet ediyoruz.

Daha geçen hafta kalıntı bulundu

Tarım Dairesi, kimyasal analizlerde 46 ithal üründen 44’ünün, 22 yerli üründen ise 17’sinin temiz çıktığını;  nektarin, elma, kereviz, molehiya, semizotu ve pazıda ise limit üstü ilaç kalıntısı tespit edildiğini açıkladı.

Tarım Dairesi, 4 ile 11 Ağustos tarihlerini kapsayan sürede yerli ve ithal tarım ürünlerinde gıda denetimi yaparak sonuçlarını duyurdu.

Nektarin iade, elma imha edildi

Numune alınan ve Devlet Laboratuvarı’nda analiz edilen 46 ithal ürün türü, “Taze fasulye, soya fasulyesi, şeftali, nektarin, elma, çeri domates, armut, üzüm, tatlı pul biber ve kivi”  olarak açıklandı.

Onbaşı İşletmeleri’ne ait nektarinde ve SVS Ltd.’e ait elmada kalıntı tespit edildiği, nektarinin menşeine iade edildiği, elmanın imhasının yapıldığı kaydedildi.

Numune alınan 22 yerli ürün türü , “Üzüm, kereviz, semizotu, pazı, maydanoz, börülce, patlıcan, salatalık, molehiya, domates, biber” olarak açıklanırken, 2 ayrı üreticiye ait semizotu, kereviz, molehiya ve pazıda limit üstü kalıntı bulunduğu ifade edildi.

Üreticiler ve limitüstü kalıntı tespit edilen ürünler, “Yıldırım’dan Necmi Tosunoğlu’na ait kereviz, Zümrütköy’de Tayfun Toyer’e ait molehiya, Gazimağusa’da Teslime Ersöz’e ait semizotu” olarak açıklandı.

Ayrıca geçen hafta limit üstü kalıntı tespit edilen Gazimağusa’dan Ayşe Dağtepe’ye ait pazıda ve Mağusa’dan Harun Ersöz’e ait semizotunda yine limit üstü kalıntı bulunduğu belirtildi.

Söz konusu ürünlerin hasadı bir sonraki analize kadar durduruldu.

Geçen hafta limit üstü, bu hafta temiz çıkan ürünlerin hasadına izin verildi

Geçen hafta yapılan analizlerde limit üstü kalıntı tespit edilen Koruçam’dan Kadri Yakar’a ait domatesin, Güzelyurt’tan İlker Koryürek’e ait salatalığın, Güzelyurt’tan Gürcan Demirbilek’e ait börülcenin, Mağusa’dan Fatma Küçük’e ait semizotunun, Mağusa’dan Harun Ersöz’e ait maydanozun hasadına izin verildiği, bu ürünlerdeki kalıntıların limit altına indiği belirtildi.