Ulusal Birlik Partisi (UBP) Lapta belediye başkan adayı Fuat Namsoy, Lapta Belediyesi’nin on beş köye birden hizmet veren, en geniş alana sahip belde olduğunu belirterek, belediyenin geçmişten bugüne başardığı ve gelecekte hayata geçirilmesi planlanan projeleri aktardı.

Lapta Belediye Başkanı Fuat Namsoy, belediyenin her belediye gibi borçları olduğunu ama borç konusunda korkusuz olduklarını ve ödemeler konusunda da hiçbir sıkıntı yaşamadıklarını belirtti.

Fuat Namsoy, süregelen altyapı sorunlarını bir kenara bırakıp, kalkınma adına, beldeyi turizm cazibe merkezi hâline getirmek için yıllardır durmaksızın çalıştıklarını ve büyük bir kısmını başardıklarını, çalışmalarının da devam edeceklerini de vurguladı.
Namsoy, belediyelerin azaltılmasıyla çözüm sürecine gidilmesinden ziyade, 1995 yılından kalma Belediyeler Yasası’nın bir an önce güncellenmesini ve çağdaş yaşama uygun hâle getirilmesi gerektiğinin altını çizdi.
 
“Cazibe merkezi olduk”

Lapta için tasarlanan Lapta Sahil Yürüyüş Yolu’nu tüm engellere rağmen hayata geçirilebildiğini belirten Namsoy, projenin devamını da hayata geçirmek istediklerini “Lapta Sahil Yürüyüş Yolu Avrupa Birliği fonlarının da destekleriyle yapıldı. Birinci etabı tamamen karadan, ikinci ve esas etabında denizin üzerinde 400 metre köprü şeklinde geçişler vardı. Tam bir ilgi çekim merkezi olması için bir yapı oldu. Çok uğraşlar verildi ve başarıldı, geçtiğimiz günlerde açılış yapıldı. Üç buçuk kilometre uzunluğunda bir yürüyüş yolu olmuş oldu. Orada altmış dönümlük bir arazi var, orada ise sosyal yaşam alanı projesi düşünülüyor. Projemiz hazır, çocuk parkları, açık alan tesisleri, dinlence yerleri, seyir yerleri… Kıbrıs’ın her yerinden insanlar geliyor. Marina ile birlikte bir otel ve teleferik projemiz de vardı. Teleferik engellendi. Tüm bunlar bütünsel bir projeydi. Ekonomik ve sosyal açıdan çok ciddi bir değer katacaktı. Alsancak ile bir imar planı çalışması başlattık, ileride ikinci bir Girne olmamak için, doğal yaşamı koruyarak, köy havasını bozmadan bir kalkınma ortamı yaratmak istiyoruz” şeklinde anlattı.

“Borçtan korkmuyorum” 

Yapmak istediği projelerin sosyal ağırlıklı ve kalkınmaya yönelik olduğunu savunan Namsoy, sözlerine şöyle devam etti;

“Elbette bizim de borçlarımız var. Borçtan hiç korkmam korksam bu zorlukları aşamam. Belediyeler tek başlarına borçlanamaz. Önceleri sadece belediye meclislerinden karar alınırdı, şimdi projeler Maliye Bakanlığı’na gidiyor ve borçlandırma komitesi tarafından değerlendiriliyor. Ödenebilirliği varsa, bankaya bildiriliyor,  katkı payı oraya düzenli olarak yatırılıyor.”

“Gelirler ortak olmalı”

“Yasal düzenlemeler yapılmadı, belediyeler güçlendirilmedi. Lapta, KKTC’deki en geniş alana sahip bir belde. Kalkınma konusunda sorunlar mevcut zira on beş köye birden, engebeli bir coğrafi yapıya rağmen hizmet götürmeye çalışıyoruz. Yıllardır kendi imkanlarımızla ve az da olsa desteklerle yılmadan çabalıyoruz. Öğrencilerin de nüfustan sayılması ve öğrenci nüfusunun Girne ile Lefkoşa’da ağırlıkta olması oralara yapılan katkının daha fazla olmasını sağlıyor. Belediye katkılarında nüfus kıstas olmamalı. Havalimanlarından, Türkiye’den gelen sudan, petrolden ekonomik olarak kalkınabilen belediyelerin gelirleri ortak bir havuzda birleşmeli ve tüm belediyelerin kalkınması için değerlendirilmeli. 1995 yılından kalma Belediyeler Yasası ile belediyecilikten verim alınamaz, günümüze uygun bir reform gerçekleştirilmeli.”

“Halk devam et diyor”

Uzun zamandır görev başında olduğunu vurgulayan Fuat Namsoy, “buralarda özellikle gençlerin kentlere göçünü engelleyecek şekilde projeler meydana getiriyoruz. Birçok bölgede çalışmalar yaptık, halkın katılımını sağlayarak, beklentileri ve kalkınmanın nasıl olabileceğini değerlendirdik. Kalkınmanın tek yolunun turizm olduğu ortaya çıktı ancak turizm demek otel, kumarhane, plaj demek değil sadece, kendi kültürel değerlerimizi öne çıkararak köy kalkınmak istiyoruz. Halkın ciddi talebi oldu, bir dönem daha belediye başkanlığı görevine devam etmem istendi. Kamuoyu yoklamaları ile bu istemi üçe katlamış durumdayız, her geçen gün seçim konusunda daha umutlanıyoruz. Vizyonumuz, hizmetlerimiz, deneyimimiz ortada, halkın takdiri isabetli olacaktır” açıklamasında bulundu.