Yeni Bakış gazetesinde Yayınlanan Gamze Pir Baykur'un haberine göre; KKTC’de 2017 yılından beri izinsiz ikamet ettikleri tespit edilen ve yürütülen ileri soruşturmada Türkiye’de FETÖ soruşturması kapsamında haklarında tutuklama kararı bulunduğu tespit edilen sanık Ali Osman Çini ve Ali Rıza Çelikbaş, dün Mağusa Kaza Mahkemesi’nde yargılandılar. “KKTC’de izinsiz ikamet etmek” davasından yargılanarak suçlu bulunan Çini ve Çelikbaş, 25’er gün hapis cezasına mahkum edildi. 

FETÖ’den arandıkları için Türkiye’ye geri dönemediler

Terör örgütü kurucusu sanık Ali Osman Çini 2017 yılında, terör örgütü üyesi sanık Ali Rıza Çelikbaş ise 2016 yılında askerlik görevlerini yapmak için KKTC’ye gelmişlerdi. Askerlik görevlerini tamamlayan sanık Çini ile Çelikbaş, Türkiye’de FETÖ soruşturması kapsamında arandıkları için Türkiye’ye geri dönmeyerek KKTC’de izinsiz ikamet etmeye başlamışlardı. 30 Mart 2018 tarihinde polis ekibince “Öztemur Hırdavat” isimli iş yerinde yapılan kontrolde KKTC’de izinsiz ikamet eden sanık Çini ile Çelikbaş tespit edilerek tutuklanmıştı. Sanıklar aleyhine yapılan ileri soruşturmada ise sanık Çelikbaş’ın Türkiye’de terör örgütü üyesi olduğu gerekçesiyle Antalya 4. Sulh Mahkemesi tarafından, sanık Çini’nin ise terör örgütü kurucusu olduğu gerekçesiyle Bursa 2. Sulh Mahkemesi tarafından aleyhine tutuklama kararı olduğu tespit edilmişti. 

KKTC’de yasaklı kişidirler

Davanın kararını okuyan Mağusa Kaza Mahkemesi Yargıcı Gökhan Asafoğulları, sanık Ali Osman Çini ile Ali Rıza Çelikbaş’ı aleyhine getirilen davadan suçlu bularak mahkum ettiğini açıkladı. Asafoğulları, sanık Çini ile Çelikbaş’ın KKTC’de bulunmalarının yasal dayanağı olmadığını ve sanıkların KKTC’de yasaklı kişiler olduğunu vurguladı. 

Asafoğulları, sanıklara takdir edilmesi gereken cezanın hürriyeti bağlayıcı bir ceza olması gerektiğini belirterek, sanıkları 25’er gün hapis cezasına mahkum ettiğini açıkladı. Asafoğulları ayrıca her iki sanığın da KKTC’de izinsiz ikamet ettiğine dair mahkemenin bulgusunun mevcut olduğunu belirterek, sanıkların çalıştığı “Öztemur Hırdavat” isimli şirketin çalışma izinsiz işçi çalıştırdığı hususunun da soruşturulmasına emir verdi.