Yeni Bakış'tan Deniz Abidin'in haberine göre, dövize endeksli yaşam altında, cebindeki para her gün biraz daha eriyen vatandaş, ekonomik anlamda köklü adımlar atılmasını istiyor.

Vatandaş ne dedi?

Engin Karafelikli: “Her şey değişecek diye bir beklentim yok”

“Hükümetten ekonomik anlamda fazla bir beklentimiz yoktur. Kim gelse aynıdır. Pahalılık her şeye yansıyor. Benim işim tüp gazladır. Siyasiler değişiyor, ancak zamlar bitmek bilmiyor. Hükümet değişti, başka siyasiler başa geldi diye ülkedeki her şey düzelecek diye bir beklentimiz yoktur.”

Şevket Serhoş: “Beklentimiz yok”

“Ekonomi bir türlü düzelemedi. Aslında neden düzelemediğini ya da düzelecekse bunu nasıl yapacaklarını hükümet çıkıp anlatmalıdır. Bugüne kadar kim başa gelse değişmedi, bu nedenle beklentimiz yoktur. Sürekli tüp gaza, mazota zam gelir. Sebep ne ise hükümetin önlem almasını istiyoruz. Alım gücü her geçen gün düşer.”

Fırat Uyanık: “Düşündükleri tek şey cepleri”

“Memleket çoktan battı. Vatandaşın tek derdi geçim derdidir. Her yeni hükümette umutlanırız, ancak değişen bir şey olmuyor. Zamanında faydalanan faydalandı. Siyasiler ceplerini düşünüyor. Bizi düşünen yok. Artık bu saatten sonra ne söylesek boş.”

Murat Abak: “Kaçakçılığın önü kesilsin” 

“Her şeye zam gelince esnaf da artırmak zorunda kalıyor. Bu da vatandaşa yansıyor. Ekonomik krizin önüne hala geçen olmadı. Ben pazarlamacıyım. Yurt dışından gelen ürünlere bakıldığında fiyatı arttı. Merkezlerde zam olsa da kırsal kesimde bunu yapmak zordur. Benim hükümetten beklentim kara borsanın önüne geçmesi, kaçakçılığın, torpilin önünü kapatmasıdır.”

Kenan Haşimoğlu: “İpler başkasının elinde”

“İpin eli başka yerdedir. Her şey döviz üzerinedir. Maaşları Türk Lirası alıyoruz, ancak döviz harcıyoruz. O nedenle düzelmez, alım gücü de düşmeye devam eder. Ülkenin kendi ekonomisini ayakta tutacak gücü yoktur.”

Doğan Güney: “Üretici malını dışarı satamıyor”

“Türk Parası alıp sterlin, dolar harcadığımız sürece alım gücü düşmeye devam edecektir. Üretici malını dışarı satamıyor. Ülkenin kendine ait bir geliri yok. Böyle bir sistem içinde ekonomi nasıl düzelsin? Hangi hükümet, hangi siyasi başa gelirse gelsin ekonomik yönden refaha çıkmak zordur.”

Yasin Yılmaz: “Maaşlar döviz olsun” 

“Ülke döviz üzerine dönüyor. Kiralar döviz, ev alıyorsun döviz, araba almak istersin hep döviz üzerine. Maaşlar da döviz olmalıdır. Benim hükümetten beklentim budur. Alım gücünün azalma nedeni budur. Üstüne bir de birçok şeye zam gelmesi her şeyi daha da içinden çıkılmaz bir duruma getirir. Hükümet daha yeni başladı. Fırsat verip bekleyeceğiz. Umarım ki bu ekonomiyi düzeltir.”

Derdaş Kasap: “Hayvancıya ve esnafa maddi destek sağlasınlar” 

“Hükümete baktığımızda genel anlamda umudum var. Ekonomiyi düzeltmelerini bekliyorum. Hayvancıya esnafa yardımcı olsunlar. Maddi destek sağlasınlar. Hayvancının en büyük çilesi köylerdeki mandıraların hala bu zamanda dışarı çıkmamasıdır. Ben hayvancılık yapıyorum. Yıllardır hayvanlarla yaşamaktan usandım. Mandıram evimin yanındadır. Buna çare bulsunlar.”

Sevilay Uğun Yıldırım: “Ekonomiyi düzeltmek hükümetin görevidir”

“Ben esnafım. Eskiden satışlarım çok daha iyiydi. Şimdi azaldı. Bununla vatandaşın alım gücünün düştüğünü çok iyi görmekteyim. Ekonomiyi düzeltmek bu gelirleri artırmak hükümetin görevidir. Beklentim bu yöndedir. Ekonomiyi düzeltmelerini bekliyorum.”

Tahsin Bal: “Haksız rekabetin önüne geçmelidir”

“Ekonomimiz Türkiye’nin elindedir. Kendimize ait bir mali gücümüz yoktur. Hükümetten beklentim haksız rekabetin önüne geçmesidir. Üretim yoktur. Hükümet üreticiye daha çok destek vermelidir. Bu şekilde belki ekonomik yönden vatandaş olarak rahatlarız. Aksi takdirde ülke esnafının büyük tüccarlarla baş etmesi mümkün olmaz.”

Hasan Bullici: “Hükümetten umutluyum”

“Hükümetten umutluyuz. Aslında ekonomik olarak en güzel yerdeyiz. Halk maaşı alıyor, Güney’e gidiyor. Bugün Euro ne kadardır? Ben kimsede para olmadığına inanmıyorum. Hükümetin ekonomik düzenleme getireceğine inancım vardır.”