Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu, 2018 Mali Yılı Bütçe Yasa Tasarısı’nı görüşmeye devam ediyor. Meclis Genel Kurulu, 733 milyon 762 bin 300 TL olarak öngörülen  Milli Eğitim ve Kültür Bakanlığı bütçesini oy çokluğuyla onayladı.

GÜNDÜZ

UBP Milletvekili Menteş Gündüz, Burs Tüzüğünün asgari ücrete endekslenmesinin takipçisi olacaklarını söyledi.

Bordro mahkumlarının çocuklarının ihtiyaç burslarından yararlanamadığını söyleyen Gündüz, ekonomik durumu  ve yan gelirleri çok daha iyi olanların bu gelirleri bordroya yansımadığı için çocuklarının burslardan yararlandıklarına dikkat çekti.

ARIKLI

YDP Genel Başkanı Erhan Arıklı ikinci kez söz alarak,  bazı öğretmen lojmanlarının işgal edildiğini, bu lojmanların ihtiyaçlı olan öğretmenlere tahsis edilmesini önerdi.

Arıklı ücretsiz öğrenci taşımacılığın zorunlu eğitim olan 15  yaşına kadar olması  önerisinde de bulundu.

Taşımacılık  ücretlerinin  okulların açık olduğu günlere  göre ödenmesi önerisini ifade eden Arıklı, okul müdürlerinin  sürekli değil de 5 yıllık dönemler için seçilmesi ve seçimlerde ilçe encümenlerinin de söz sahibi olması önerisini de dile getirdi.

Arıklı, KKTC’nin üniversiteler adası olması gerektiğini belirterek, “Kalitesini artırmaya çalışalım, altın yumurtlayan tavuğu kesmeye çalışmayalım. Üniversite sayısının artmasında beis yoktur. Kaliteyi elden bırakmayıp üst seviyede tutalım” dedi.

ÖZYİĞİT

Önerileri ve  eleştirileri yanıtlayan Milli Eğitim ve Kültür Bakanı Cemal Özyiğit, eğitimin sürekli konuşulması gerektiğini belirterek eğitimin dinamik süreç olduğuna vurgu yaptı.

Özyiğit,  Ersin  Tatar’ın bir eleştirisine verdiği yanıtta, Kıbrıs Türk toplumu ve Türkiye için  18 Mart’ın ayrı yeri ve önemi bulunduğunu, Çanakkale Zaferi’nin son derece  anlamlı olduğunu, bu zaferi saygıyla selamladığını kaydetti.

Özyiğit, dün sosyal medyadan bir gösteri ile ilgili yaptığı paylaşımın bir yerlere çekilmeye çalışıldığını söyledi.

Bakan Özyiğit, meslek liselerinin önemine dikkat çekerek, meslek liseleri mezunlarının  ille  üniversiteye gitme zorunluluğu olmadan işe başlayabilmeleri için  sertifikasyon programı için çalıştıklarını söyledi.

Üniversite sayılarının artmasında gerekli kriter ve koşulların yerine getirilmesi kaydıyla bir endişeleri bulunmadığını söyleyen Özyiğit,  önümüzdeki akademik yılda Rauf Denktaş Üniversitesi ile ARUCAD Üniversitesi’nin öğretime başlayacağını açıkladı

Özyiğit, ülkeye gelecek üniversite öğrencileri için kriterleri  belirleyen  Kayıt Kabul Tüzüğünün  hazırlanarak Bakanlar Kurulu’nun  gündemine geldiğini  öğrenci takip sisteminin hazırlanacağını ifade etti.

İskele’de Bekirpaşa Lisesi’nden  kolejin ayrılmasının şart olduğunu çalışmalarını yaptıklarını belirten Özyiğit,  Kumyalı Meslek Lisesi’nin de bir an önce tadilata girmesi gerektiğini,. İskele’deki kolejin ayrılmasının  öncelikleri arasında yer aldığını kaydetti.

Girne’deki okul eksikliklerine işaret eden Özyiğit, Beylerbeyi’nde 4 yaş grubu için adımların atıldığını ifade etti.

Özyiğit, eğitimde uzlaşılacak  son noktayı  yasal statüye kavuşturmak  için  Meclis’e getireceklerini   ve böylece eğitimde  devlet politikası oluşturulmasını amaçladıklarını söyledi.

Bakan Özyiğit,  öğrenci taşımacılığının istismar edildiğini belirterek Serhatköy örneğini verdi. Özyiğit, Serhatköy’deki öğencilerin köyde okul varken  Güzelyurt’a gittiğini, devletin de bunlara taşımacılık ödediğini, Dipkarpaz’daki okuldaki öğrenci sayısının yarıya düştüğünü, bunların yanlış yaklaşımlar olduğunu, öğrenci taşımacılığının  merkezi ihale sistemine bağlanmasının da yanlış olduğunu söyledi.

DAÜ’de  siyaset yapma yasağının kaldırılmasına değinen Özyiğit, DAÜ’nün devlet üniversitesi olması yanında vakıf üniversitesi olduğunu,  burada yasağın kaldırılarak  bir anomalinin giderildiğini ifade etti.

Bakan Özyiğit, okul öncesi  eğitimin başlı başına  bir birime  dönüştürülüp  İlköğretim Dairesi altında dizayn edileceğini kaydetti.

Özel eğitimin hassas oldukları bir nokta olduğunu  kaydeden Özyiğit, binaların da engellemeyecek şekilde planlanması gerektiğini, özel eğitimde çok ciddi eksiklik ve aksaklıklar olduğunu belitti.

Hane halkına yardım ödeneğinin kuruşu kuruşuna özel eğitime harcanacağını vurgulayan Özyiğit, bu harcamaların da kamuoyu ile paylaşılacağını ifade etti,

Özyiğit, AÖA’deki tüm öğrencilerin kriter aranmaksızın burstan yararlanması gerektiğini düşündüğünü, bunu hükümete taşıyacağını kaydetti.