Yeni Bakış'tan Özlem Çimendal'ın haberine göre, KKTC’nin gerek stratejik gerek iklim özellikleri bakımından lokomotif sektörlerinin başında gelen turizm üvey evlat muamelesi görüyor. Gerek tanınmamışlığın uluslararası arenada ortaya çıkardığı sıkıntılar, gerek milli hava yolu şirketi olmaması nedeniyle ulaşımda yaşadığı sıkıntılar gerekse de Güney Kıbrıs’ın zaman zaman diplomatik bazı temeller çerçevesinde uyguladığı ambargolar nedeniyle ülke turizmi gün geçtikçe sorunlar yumağı haline geliyor. 

"Turizmin en önemli ayağı ulaşımda ciddi sıkıntı var" 

Ülke ekonomisine katkısının ciddi boyutlarda olması ön görülen KKTC turizmi konusunda netleşmeyen eylem planları nedeni ile turizm çevreleri de zaman zaman zor durumda kalıyor. KKTC’nin öncelikle kendi hava yolu şirketi olması gerektiği konusunda ısrarcı olan turizm çevreleri, turizmin en önemli ayaklarından biri olan ulaşımın başkalarının inisiyatifine bırakılamayacak kadar ciddi bir konu olduğunu ifade ettiler. 

"Tanıtımda sıkıntı var, Güney ambargo uyguluyor" 

KKTC turizminin tanıtım ayağının da gerektiği gibi yürütülmediği konusunda da eleştirilerde bulunan turizm çevreleri, reklam ve tanıtımın eksikliği nedeni ile büyük pazarların da yıl geçtikçe kayba uğradığını dile getirdiler. KKTC’nin en büyük pazarlarından biri olan İngiltere pazarında son dönemlerde büyük düşüşler gözlemlendiğine de dikkat çeken aynı çevreler, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’nin KKTC’ye uyguladığı ambargoları da eleştirerek, ülke turizminin önüne takoz koymakla suçladı. 

KITOB Başkanı Fethi Özboğaç: “Güney Kuzey’i engelliyor”

Kıbrıs Türk Otelciler Birliği (KITOB)Başkanı Fethi Özboğaç, KKTC turizmini olumsuz yönde etkileyen birçok faktör olduğuna dikkat çekerek, bunlardan en önemlilerinden birinin Güney’in Kuzey’e uyguladığı ambargolar olduğunu belirtti.

“KKTC turizmini pazarlamaya hakkımız olmadığı söyleniyor”

Özboğaç, “Önceleri Rumlar bizim uluslararası fuarlara da katılmamıza izin vermiyorlardı. Katıldığımız zaman bizim stantlarımıza gelip olay çıkarıyorlardı. Kıbrıs’ın onların oluğunu ve bizim turizmini pazarlamaya hakkımız olmadığını söylüyorlardı. Ancak zaman içerisinde turizmde başarı elde etmeye başladıktan sonra, birçok fuara sürekli katılmaya başladık. Tabii bu İngiltere’de kurduğumuz şirket aracılığı ile de olsa büyük bir başarı sayılabilir” dedi. 

"Ulaşımı Larnaka kanalı rahatlattı" 

Güney-Kuzey arası sınır kapılarının açılmasından sonra, Kuzey’in yıllardır çözemediği ulaşım sıkıntısının Larnaka kanalı ile çözüldüğünü dile getiren Özboğaç, “Larnaka Havaalanı’ndan da turistlerin gelmeye başlaması ile birlikte 2003’te sonra turizmde bir ivme yakalamıştık. Bu 15 yıllık süreç içerisinde bu her geçen gün gelişti ve daha rahat geçişler başladı” ifadelerini kullandı. 

"Bu yıl  İsrail piyasası tamamen çöktü" 

Güney’den Kuzey’e artan turist trafiğinin Güney Kıbrıs tarafından hoş karşılanmadığına dikkat çeken Özboğaç, geçtiğimiz yıllarda özellikle İsrailli turistlerin Güney’den Kuzey’e geçişinin engellendiğini ifade etti. Özboğaç şunları söyledi: “Ciddi bir İsrailli turist akını Güney tarafından engellenme çalışmaları sonucu engellendi. Bu yıl Yahudi ve İsrail piyasası tamamen çökmüş durumda” diye konuştu. 

"Güney’den Kuzey’e geçişler engelleniyor, ulaşımın önemi artıyor" 

Kıbrıs Türk Hava Yolları’nın batmasının da ülke turizmi için çok önemli bir handikap olduğunun altını çizen Özboğaç, turizmin tamamen başka şirketlere bağımlı hale geldiğini vurguladı. Özboğaç, Güney Kıbrıs’ın her geçen gün Güney’den Kuzey’e turist geçişini engellemek için ellerinden gelen her türlü çabayı gösterdiğini ifade ederek, ulaşımın şu an için KKTC turizmi için ne kadar önemli olduğunun da böylelikle görüldüğünü söyledi. 

"Bilet fiyatları tavan, milli havayolu şirketi hala yok" 

KKTC turizminde ulaşımın şu an çok ciddi sıkıntı olduğunun altını çizen Özboğaç, hava yolu şirketlerinin keyfi veya kendi politikalarına göre belirledikleri uçuş seferlerindeki oynamalardan dolayı bilet fiyatlarının yüksekliğinin turizmi olumsuz etkilediğini savundu. Milli hava yolu şirketi için acilen çalışmaların hayat bulması gerektiğini söyleyen Özboğaç, Güney’in de kapandıktan sonra kendi hava yolu şirketini bu yıl devreye soktuğunu hatırlattı. 

"Önümüzdeki günlerde İngilizler de engellenecek"

Özboğaç, “Güney kapısının kapanması AB vatandaşları için ön görülmüyor ancak, İngiltere’nin AB’den çıkması ile birlikte önümüzdeki günlerde ciddi sorunlar yaşayabiliriz. Çünkü İsraillilere yaptıkları gibi İngilizlere de engelleme yapma ihtimalleri var. Bizim en büyük pazarlarımızın başında gelen İngiltere pazarı bu süreçte sıkıntıya girebilir” dedi.   

"Turizmde İngiltere pazarı çöktü"

Ulaşımın ardından diğer önemli konunun tanıtım olduğuna işaret eden Özboğaç, ülke turizminin tanıtımında da ciddi sorunlar yaşandığını kaydetti. Özboğaç, “Bilhassa İngiltere’de bu yıl ciddi çöküş var. Rehberlerden aldığımız bilgiler doğrultusunda ciddi düşüşler yaşandığını gördük. İngiltere pazarını geri kazanmamız gerekmektedir” diye konuştu. 

KITSAB Başkanı Erkan Kilim: “Sınır kapılarındaki insanlık dışı uygulamalar kabul edilemez”

Kıbrıs Türk Turizm ve Seyahat Acenteleri Birliği (KITSAB) Başkanı Erkan Kilim ise, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’nin KKTC’ye uyguladığı ambargoların süreklilik teşkil ettiğini ifade ederek, önce Güney üzerinden Kuzey’e gelen turistlerin engellenmesi sonra da geçiş kapılarında hayat bulan uygulamaları eleştirdi. 

“Bizim burada nefes bile almamızı istemeyecek duruma geldiler”

Kilim, son günlerde Güney’in Kuzey’den geçen araçlarda benzin kontrolü uygulamasının hayata geçirilmeye çalışıldığını ifade ederek, “Bizim burada nefes bile almamızı istemeyecek duruma geldiler” dedi. Kilim, bunun ilk engelleyiş olmadığına da değindi. 

"AB vatandaşı olmayan turistlere zorluk çıkartılıyor" 

2018 yılının girişinde İsrailli turistlerin Güney’den Kuzey’e geçişlerinin engellendiğini de hatırlatan Kilim, AB’de olmayan tüm ülke vatandaşlarına da aynı zorluğun yaşatıldığını savundu. 

"Barış ve çözüm çabalarına darbe" 

KKTC turizm çevrelerinin turist sayısını artırmak için gerçekleştirdikleri çabalarının Güney yönetimi tarafından boşa çıkarıldığının da altını çizen Kilim,  hem KKTC Dışişleri Bakanlığı hem de TC yetkilileri ile sürekli temas halinde olduklarını kaydetti. Kilim, “Bu uygulamaları hiç samimi bulmadığımız gibi ülkemizde ileride yaşanacak olan çözüm barış için çok olumsuz bir damga olarak karşımıza çıkıyor” dedi. 

"Güney, KKTC tur operatörlerini taciz ediyor"

Uluslararası arenada gerçekleştirilen turizm fuarlarında ya da icraatlarında Güney Kıbrıslı yetkililerin KKTC tur operatörlerini taciz ettiğini de savunan Kilim, “Bunu biz artık KKTC medyasında değil, AB’ye ve Birleşmiş Milletler’e şikayet etmeye başladık” ifadelerini kullandı.