Sağlık bakanlığı ülkemizde sık görülen böbrek hastalıklarıyla ilgili 2008 yılından bu yana University College London ile işbirliği içinde çalışmalar yürütüyor.

Bakanlığın bugün Doğu Akdeniz Üniversitesi ve Kayıp Şahıslar Komitesi Kıbrıslı Türk Üye Ofisi’ne bağlı DNA Laboratuvarı ile imzaladığı işbirliği protokolü ile de artık bilimsel araştırmalar ülkemizde sürdürülecek.

Sağlık Bakanlığı, Doğu Akdeniz Üniversitesi ve Kayıp Şahıslar Komitesi Kıbrıslı Türk Üye Ofisi ile protokol imzaladı.

Protokol, kalıtsal böbrek hastalıkları ile ilgili sürdürülen bilimsel araştırmaların ülkemizde yürütülebilmesine olanak sağlayacak.

Bakanlıkta yer alan imza töreninde konuşan Sağlık Bakanı Filiz Besim, ülkede böbrek hastalıklarının görünme sıklığının yüksek olduğunu söyledi.

Rakamların dikkat çekici olduğunu kaydeden Besim, 2008 yılında Dr Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi’nde Böbrek hastalıklarının kalıtsal olup olmadığı yönünde bir çalışma başlatıldığını, çalışmalar neticesinde hastalığın genetik olduğuna yönelik bulgulara ulaştıklarını ifade etti.

Sağlık Bakanı Besim, kalıtsal böbrek hastalıkları, bunların hangi bölgelerde yoğunlaştığı, ailelerin tespit edilip bilinçlendirilmesi gibi konularda Dr Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi’nin University College London ile işbirliği içinde çalışma yürüttüğünü anlattı.

Bakan Besim “Artık gerek DNA Laboratuvarı, gerek Doğu Akdeniz Üniversitesi’nin imkanlarıyla birçok çalışmayı kendi ülkemizde yapabilecek duruma geldik. Bundan dolayı kalıtsal böbrek hastalıkları çalışmalarının ülkemizde yapılsın istiyoruz. University College London ile çalışmalar sürdürülecek ancak özellikle DNA çalışmaları ve bilimsel süreç Kayıp Şahıslar Komitesi Kıbrıslı Türk Üye Ofisi, DAÜ ve Dr Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi Nöfroloji kliniği ile bilrlikte yapılacak” dedi.

Ülkede yetişmiş çok değerli hekimler ve bilim insanları olduğunu vurgulayan Bakan Besim, “biz bu çalışmaları kendi ülkemizde de yapabiliriz” dedi.
Kayıp Şahıslar Komiyesi Kıbrıslı Türk Üyesi Gülden Plümer Küçük de DNA Laboratuvar’nın KKTC Cumhurbaşkanı himayelerinde ve Kayıp Şahıslar Komitesi Kıbrıslı Türk Üyesi’ne bağlı olarak çalıştığını hatırlattı.

Küçük, “biz KKTC olarak uluslararası bağımızı bilimle yakalayacağız ve bilimin bizim için birçok kapıyı açacağına inanıyorum” dedi.

Doğu Akdeniz Üniversitesi Rektörü Necdet Osam ise DAÜ’nün bilimsel ve sosyal sorumluluklarını toplumsal anlamda en üst düzeyde değerlendiren bir üniversite olduğunu söyledi.

Osam Üniversite olarak sağlık Bakanlığının vizyonları dahilinde üzerine düşen sorumlulukları yerine getireceklerini kaydetti, bilim insanlarının verimli bir araştırma dönemi geçirmesi temennisinde bulundu.

Konuşmaların ardından Sağlık Bakanı Filiz Besim, Kayıp Şahıslar Komitesi Kıbrıslı Türk Üyesi Gülden Plümer Küçük ve DAÜ Rektörü Necdet Osam protokole imza koydu.

BRT