Başbakan Tufan Erhürman, bugünkü basını bilgilendirme toplantısında soruları da yanıtladı.  Sınır kapıları konusunda Rum tarafına “Üzerinize düşeni yapın” çağrısı da yapan Başbakan, “Sayın Anastasiadis, müzakerelerin başlaması konusunda bizi çok da umutlandıran bir tavır içinde değil. Hiç olmazsa geçmişte verilen sözlerin gereği yerine getirilsin” dedi.

“Yerel seçimler” “döviz”, “kiralanan mallar”, “sınır kapıları” konuları üzerine konuşan Başbakan, yerel seçimin 1 Temmuz’da olmasının da yasaya uygun olarak ileri saat uygulamasına geçilmesinin de yarınki Bakanlar Kurulu’nun gündeminde olduğunu belirtti.

Erhürman, üniversite sınavı ve bayram nedeniyle seçimin 10 Haziran’da yapılması halinde anayasanın “seçilen belediye başkanı 4 yıl görev yapar” prensibini 20 gün kısaltacağını, seçimin 1 Temmuz’da yapılmasının ise yasadaki “her haziran’da seçim yapılır”a uymayacağını belirterek, konunun henüz netleşmediğini şahsi görüşünün ise 1 Temmuz olduğunu söyledi.

İLK SORU YEREL SEÇİMDEN GELDİ

Basın toplantısında ilk olarak yerel seçimler ve seçim yasaklarıyla ilgili soruyu yanıtlayan Başbakan,  “Seçim yasakları 60 gündür. Yasal değişikle 40 güne indirilmesi çalışması var. İlla bu olacak diye bir şey yok ama çalışma var” dedi.

Yerel seçimlerin yasaya göre haziran ayı sonunda olması gerektiğini, ancak haziran sonunun üniversite sınavlarına, bir hafta öncesinin de bayrama denk geldiğini belirten Erhürman, “Yasada küçük bir değişikle yerel seçimlerin 1 Temmuz’da ya da Temmuz içinde yapılması söz konusu olabilir. Konuyu yarın Bakanlar Kurulu’nun gündemine getireceğiz” şeklinde konuştu.

Erhürman, 4 partinin ‘yerel seçimlerde her beldede ittifak yapacağız’ şeklinde çalışması olmadığını, hangi beldede hangi adayın belirleneceği konusunda komiteler düzeyinde toplantılar yapıldığını belirtti.

Komitelerin 3 kez toplantı yaptığını ve görüşlerin olgunlaştığı söyleyen Başbakan, bu hafta başında genel başkanlar ve sekreterler düzeyinde yapılacak toplantıda konunun karara bağlanacağını açıkladı.

Seçim yasaklarının projelere engel olup olmayacağıyla ilgili soru üzerine Erhürman, seçim yasaklarına girilecek diye hiçbir şey yapılmayacağının düşünüldüğünü ancak bunun doğru olmadığını belirtti.

Erhürman, projelerle ilgili ihtiyaçların yasaklarla sınırlı olamayacağını belirtti.

Başbakan Tufan Erhürman, gerek Vakıf malları gerekse Devlet emlak malzeme Dairesinin kiraladığı veya tahsis ettiği taşınmazlar konusunda kriterlerin getirilmesinin şart olduğunu belirterek, “Ya bu düzene geçeriz ya bu tartışmaların içinde boğulur gideriz” dedi.