Larnaka Sancağı’na bağlı yerleşim birimlerinde, 1963-1974 yılları arasında verilen varoluş mücadelesinde şehit olan Larnaka Şehitleri, düzenlenen törenle anıldı. Törene; İskele Kaymakam Muavini Mustafa Ürüncüoğlu, İskele Belediye Başkanı Hasan Sadıkoğlu, Milletvekili Zorlu Töre, KTBK Komutanlığı adına Personel Albay Serdar Ünal, GKK adına Piyade Yarbay Mustafa Horkal, İskele Polis Müdür Vekili Ahmet Beşerler, Sivil Savunma İskele Bölge Müdürlüğü, Kıbrıs TMT Mücahitler Derneği, bölge okullarından öğrenciler ve siyasi parti temsilcileri katıldı.

SADIKOĞLU: “GEÇMİŞİNİ BİLMEYEN TOPLUMLAR GELECEKLERİNE YÖN VEREMEZLER”

Larnaka Şehitler Anıtı önünde gerçekleşen ve protokol sırasına göre anıta çelenklerin konulmasıyla başlayan tören, saygı duruşu ve saygı atışının ardından İstiklal Marşı eşliğinde bayrakların göndere çekilmesiyle devam etti.  Günün anlam ve önemini belirten ilk konuşmayı ise İskele Belediye Başkanı Hasan Sadıkoğlu yaptı. Vatan ve bayrak uğruna hayatlarını kaybeden, üzerinde huzurla, güvenle yaşadığımız kutsal vatanımız için canlarını feda eden aziz şehitlerimizi anarak konuşmasına başlayan Başkan Sadıkoğlu, konuşmasının devamında ise şunlara yer verdi; ‘’ Bundan tam 54 yıl önce Rum ve Yunan ikilisi Enosisi gerçekleştirmek için ada genelinde harekete geçti fakat ada genelinde olduğu gibi Larnaka bölgesindeki Türk kardeşlerimizin kahramanca direnişiyle karşılaştılar. Kahraman Türk kardeşlerimizin mücadelesi sayesinde Rumların bu hayalleri bertaraf edildi. Verilen bu mücadele sırasında Rum-Yunan ikilisi Larnaka ve Larnaka’ya bağlı yerleşim yerlerinde toplam 173 kahramanımızı şehit etti. Yaşanan bu acılardan dolayı vurgulamak isterim ki; Geçmişini bilmeyen toplumlar, geleceklerine yön veremezler.” Geçmiş unutulmamalıdır çünkü şu anda başımızı yastığa rahat koyabiliyorsak kahraman şehitlerimizin ve gazilerimizin ay yıldızlı bayrağımız için verdiği mücadele sayesindedir.’’

Başkan Sadıkoğlu konuşmasının sonunda ise şu an aramızda olmayan Ulu önder Mustafa Kemal Atatürk başta olmak üzere Kurucu Cumhurbaşkanımız Rauf Raif Denktaş’ı, Toplum Liderimiz Dr. Fazıl Küçük ile vatan ve bayrak uğruna hayatlarını kaybeden aziz şehitlerimizi rahmetle anıyor gazilerimize de şükranlarını sundu.

ABDURRAHMANOĞLU: “ÖZGÜRLÜK VE BAĞIMSIZLIĞIMIZI KAZANMAK İÇİN DİRENDİK”

Bir diğer konuşma yapan isim ise TMT Mücahitler Derneği İskele Şube Başkanı Ali Abdurrahmanoğlu oldu. 23 Aralık tarihinde, Larnaka halkının uzun yıllar Rum ve Yunan ikilisine karşı mücadele ettiğini hatırlatan Abdurrahmanoğlu konuşmasına şöyle devam etti: ‘’Her karışı kanla sulanmış bu topraklarda Larnaka halkı da Rumların EOKA’sına direnip dimdik ayakta durarak bu mücadeleyi sürdürmüştür. Bu yurt savunmasında birçok köyümüzden alınan Türkler şehit oldular, kimisi de kayboldular. Birçok köyümüz göçmen durumuna düştü, çok zor günlerimiz, yıllarımız oldu. Ta ki Türkiye’nin Kızılay’ı ulaşıncaya kadar. Biz yıllarca bu mücadeleyi verirken Larnakalılar olarak birçok şehit ve kayıp verdik’’ diyen Abdurrahmanoğlu, konuşmasının sonunda ise İstiklal Marşı’nı okutmak, ay yıldızlı bayrağın dalgalanması için Anavatan Türkiye’ye kavuşmak için, özgürlük ve bağımsızlığı kazanmak için yılmadan dimdik ayakta kaldıklarını ve direndiklerini söyledi.

ŞİİRLER OKUNDU, DUALAR EDİLDİ

Şehit İlker Karter İlkokulu Öğrencisi Can Pergamalı ’23 Aralık Demeyin Bana’, İskele Ticaret Lisesi Öğrencisi Edanur Karakaş ‘Kanlı Zülüm’, Bekirpaşa Lisesi Öğrencisi Nilgün Esin Çıtak ‘Canbolat Gibi’ isimi şiirleri okudu. Larnaka Şehitler Anıtı önündeki tören Din İşleri Başkan Yardımcısı Fahrettin Öğdü tarafından şehitler için okunan duanın ardından son buldu.