Yeni Bakış'tan Deniz Abidin'in haberine göre, Mağusa İnisiyatifi Aktivisti Dr. Okan Dağlı, vatandaşın ülkede sık yapılan seçimlerde beklediği değişimi görememesi nedeniyle, genel olarak bir umutsuzluğa kapıldığını ifade etti. Dağlı, son genel seçimlerde neredeyse miting dahi yapılamadığına dikkat çekerek, söz konusu bıkkınlığın ise, seçime katılım oranına yansıdığını kaydetti. Dağlı, 25 Haziran’da yapılacak olan yerel seçimlerin de genel seçimler gibi düşük katılımla gerçekleşeceğini söyledi. 

“Bıkkınlık siyasi partilere de yansıdı”

Okan Dağlı, “İlginçtir ki bu bıkkınlık siyasi partilere de yansıdı” diyerek,  partilerin de istekli bir şekilde aday belirleme sürecine dahil olamadıklarını kaydetti. Okan Dağlı, geçmişte partiler için aday belirleme sürecinin bir şans olduğunu ifade ederek, üyelere ulaşmak ve üyelerini parti içi yarışlarda kullandırarak seçime hazır hale getirildiğini söyledi. 

“Verilen sözler yerine getirilemedi”

Dağlı, geçmiş yerel seçimlerde bütün siyasi partilerin harekete geçtiğini anımsatarak, bugün itibarı ile ise, partilerde bir hareketliliğin oluşmadığını kaydetti. Dağlı, bunun nedeninin yıllardır verilen sözlerin yerine getirilmemesinden kaynaklı olduğunu belirterek, toplumun bu yönde hayal kırıklığına uğradığını söyledi. Dağlı, siyasi hava rüzgarları esmediği sürece bunun yerel yönetime yansımadığını belirterek, genelde mevcut yapının korunduğunu kaydetti. 

“Reformlar 15 yıldır hayat bulmuyor”

Dağlı, yıllardır yerel yönetimlerde reform yapılacağının söylenmesine karşın, bunun da son 15 yıldır hayat bulmadığına vurgu yaptı. Dağlı, bu durumda yerel yönetimlerin sürdürülebilir olmadığını ifade ederek, belediyelerin neredeyse iflasın eşiğine geldiğini kaydetti. Dağlı, sadece maaş ödeyebilecek durumda olan belediyelerin bununla övünecek duruma geldiğine dikkat çekerek, belediyelerin yatırımlarını çeşitli hibe destek programlarından gelen kaynaklarla yaptıklarını ifade etti. 

“Belediyeler arasında iş birliği artırılmalı”

Dr. Okan Dağlı, şöyle devam etti, “Ciddi bir değişim, belediyecilikte bir farklılık olacak diye olaya bakılmıyor. Belediyelerin sayısının azaltılması reformun bir parçasıydı. Sayıları azaltmak değil, belediyeler arasında iş birliğini artırmak da önemlidir. 300 nüfuslu olan köylerin belediyelerinin rantabl çalışması mümkün olmayabilir. Belediyelerin bir reforma uğraması gerekir. Bu reform sadece sayıyla alakalı değildir. Bu ülkede kapısına kilit vuran belediyeler oldu. Bu Ada tarihinde görülmemiş bir şeydi.”

“Sandığa yansıyor”

Dağlı, “insanlar sandığa sadece isimleri değiştirmek için değil partilerini seçmek için değil bir değişim için gidiyorlar” diye konuştu. Dağlı, “Değişim sözünün hayat bulmaması insanların sandığa gitmelerini engelliyor” dedi. 

“Katılımcılık önemlidir”

Okan Dağlı, şunları söyledi, “İnsanların ilgisizliği güzel bir şey değil. Demek ki katılımcılığı artırmak gerekir. Siyaset daha katılımcı olmalıdır. Halk sadece bir defa seçtiği birine 4 ya da 5 yılda bir oy vererek katılımı sağlayamaz. Yönetmek için seçilir ancak esas olan beraber yönetmektir. Yerel yönetim de böyle bir şeydir. Yerel yönetim demek sadece çöp toplamak demek değildir. İnsanların kendi sorunlarının çözümünde onlarla hareket edebilmektir. Bir yerde bir proje düşünülür, kendilerinin de pay sahibi olacakları bir projedir bu. Siyaset bu değildir. Katılımcılık çok önemlidir, her kesimin dinlenmesi önemlidir. İnsanları siyasete katmazsanız, onlar da size seçim günü ya oy verir ya da vermez. Şu anda oy vermez durumdadırlar. İnsanları siyasete katmanın yöntemini bulamadılar.”

“Siyasi partiler aday çıkarmakta zorlanıyor”

Dağlı, ülkedeki siyasetçilerin seçimi kazandıktan sonra ulaşılmaz olduğunu ifade ederek, “Kıbrıs’ta siyaset budur” dedi. Okan Dağlı, yerel seçimlerde aday çıkacak olanların halk arasından çıkacağını, siyasete olan ilgisizlikten siyasi partilerin aday çıkarmakta zorlandıklarını söyledi.