Havadis'te yer alan habere göre, Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı, Halkın Partisi (HP) Genel Başkanı Kudret Özersay, Yerel Seçimlerden başlayarak, Türkiye seçimlerin, vatandaşlık ve dokunulmazlık konularına kadar birçok konuda değerlendirmelerde bulundu. Havadis TV’ye konuk olan Özersay vatandaşlık konusunda sistemin yanlış ve istismara açık olduğuna dikkati çekti. Özersay, vatandaşlık sisteminin değişmesi gerektiğini ve bu konuda bir yasa çalışması olduğunun altını çizdi. Türkiye seçimlerini de değerlendiren Özersay, sonucun Türkiye içinde hayırlı olmasını dileyerek, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı tebrik etti.

“Bazı yerlerde mühürlerimizi artırdık”

Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı, Halkın Partisi (HP) Genel Başkanı Kudret Özersay, Halkın partisi olarak her zaman söyledik belediyelerde ihtiyacımız olanın seçim değil, reform olduğunu dile getirdiklerini söyleyerek, Ortaya çıkan sonuç da bizi doğrular nitelikteydi ve seçimler sonrasında değişen bir şey olmadığını aktardı. Oyunu kullanırken yaptığı açıklamada reforma ihtiyaç olduğunu dile getirdiğini belirten Özersay, sonuç ne olursa olsun mali sorunun, aşırı personel yığılmasının ve verimsiz çalışma yönteminin ortadan kalkmadığını vurguladı.

Hükümet olarak kendilerinin de belediyelerin sıkıntılarıyla yakın gelecekte karşı karşıya kalacaklarının altını çizen Özersay, HP’nin 5 belediyede aday çıkardıklarını, yerel seçimlerde alınan mühür sayısı ile genel seçimlere alınan mühür bağlamında çok sağlıklı olmasa da bir değerlendirme yaptıklarında oy oranlarını bir yer hariç koruduklarını ve bazı yerlerde de artırdıklarını aktardı.

“Tayyip Erdoğan’ı tebrik ediyorum”

Türkiye seçimlerini de değerlendiren Özersay, sonucun Türkiye içinde hayırlı olmasını dileyerek, “Sonuç, Türkiye vatandaşlarının verdiği bir karardır. Günün sonunda en önemli sonuç Türkiye’nin bir sistem değişikliğine gidiyor olmasıdır. Öyle anlaşılıyor ki Meclis çoğunluğu açısından bir koalisyon fotoğrafı var ortada bu Türkiye’deki dengeleri etkileyebilecek niteliktedir diye düşünüyorum. Önümüzdeki dönemde bazı konulardaki yasama işlemleri için daha bir uzlaşma arayan yaklaşımlar ortaya çıkabilir ki bu Türkiye Demokrasisi için olumlu olabilir. Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ı da tebrik ediyorum. Özellikle KKTC’den bakıldığında ikinci tura kalınabileceği görünüyordu, dolayısıyla son derece başarılı bir sonuç ortaya çıktı diyebiliriz. KKTC ve TC ilişkileri bağlamında şunu söyleyebilirim bir kere TC’de bir sistem değişikliği olacağı için bazı şeylerin tam olarak nasıl şekillenebileceğini görebilmemiz için bir süreye ihtiyacımız olacak” dedi.

“Yeni bir süreç başlayabilir”

Kıbrıs’ta bir değişim söz konusu olursa bunu sadece Türkiye’nin alacağı bir karar üzerinden okumaya çalışmamak gerektiğini belirten Özersay,  Kıbrıs Türk Halkı olarak bizim ne istediğimizin ve nereye doğru yöneleceğimizin belirleyici bir faktör olacağını aktardı. Türkiye iradesine ilaveten, KKTC iradesinin de belirleyici bir faktör olduğuna dikkat çeken Özersay, bu durumu uluslararası ilişkilerin belirleyeceğini, bazı değişikliklerin olmasının ve bunların tartışılmasının olsası olduğunu kaydetti. Konjonktürün değiştiğini ve son Kıbrıs müzakerelerinin başarısızlığa uğramasından sonra BM Genel sekreterinin bir pencere açtığını söyleyen Özersay, Genel Sekreterin taraflara “gidin düşünün taşının, bundan sonra ne yapacaksınız, nereye doğru yürüyeceksiniz, karar verin” diye mesaj verdiğini belirtti. Bu pencerenin hala açık olduğunu ve bu süreçin hala devam ettiğini vurgulayan Özersay, “Bundan sonra atanacak olan belki bir temsilci belki bir danışman aracılıyla BM, ‘bundan sonra Kıbrıs’ta ne yapacağız’ sorusuna bir yanıt arayacak. O yanıta farklı taraflar farklı yanıtlar verecekler ve Türkiye ile Kuzey Kıbrıs’ın bu bağlamda vereceği yanıt çok önemli olacak. Çünkü Genel Sekreter aynı zamanda tarafların bir uzlaşmaya varmaları durumunda yeni bir süreç başlatabileceğini söylüyor. Taraflar arasında bu bağlamda bir uzlaşı olmazsa yeni bir sürecin başlamama ihtimalide var” şeklinde konuştu.

“Maronitler konusunda değişen bir şey yok”

KKTC ve Türkiye’nin Maroniteler konusunda yapılması düşünülen açılımla ilgili herhangi bir politika değişikliği olmadığının da altını çizen Özersay, Pratikte zaman alacak olan bazı unsurlar olduğunu da sözlerine ekledi. Maronitler projesinin Bir defada sonuç alınacak bir proje olarak bakılmaması gerektiğini, kademeli olarak en kolay uygulanabilir noktadan başlayıp, hayata geçirilmesi gerektiğini söyleyen Özersay, açılım yapma kararının devam ettiğini kaydetti.

“Kimi mahalleye, kimi mahkemeye”

Dokunulmazlıkların kaldırılması ile ilgili konuşan Özersay,  Hükümetin, Savcılığın kaldırılmasını  talep ettiği ve meclise gönderdiği tüm dokunulmazlıklara, kaldırılması yönünde oy vereceğine söz verdiğini hatırlattı. Bu sözün dışına çıkılmasının kendileri açısından koalisyonu bitirmek anlamına gelebileceğini vurgulayan Özersay, bu kadar yıldır mal beyanlarının ilk kez açıldığını ve mukayese edildiğini, soru işareti olanların da savcılığa gönderildiğini aktardı. Savcılığın suç unsuru tespit etmesi halinde, dokunulmazlığı kaldırılmak üzere Meclise geri gönderileceğini anlatan Özersay,  Bu konunun hesap verebilir bir yönetim anlayışı açısından önemli olduğunu söyledi. Bu gibi kişilerin dosyalarını mahkeme önüne getirmenin ve çıkarmanın öneminden bahseden Özersay, HP’nin kimini mahalleye, kimini mahkemeye gönderme konusunda kararlı olduğunun altını çizdi.

“Vatandaşlık yasası değişmeli”

Vatandaşlık konusunda sistemin yanlış ve istismara açık olduğuna dikkat çeken Özersay, Vatandaşlık sisteminin değişmesi gerektiğini ve bu konuda bir yasa çalışması olduğunun altını çizdi. Çok uzun yıllardır burada yaşayan ve hayatını burada geçiren, çocuklarını burada doğurmuş, burada büyütmüş olan ama vatandaş olamamış insanlar olduğunu söyleyen Özersay, bu unsurlarında dikkate almak gerektiğini akardı.

Vatandaş olmayı kolaylaştırmak gibi yaklaşımların ortaya konulması gerektiğini belirten Özersay, bu doğrultuda çalışmalar sürdürdüklerini de kaydetti.