Deniz Abidin

KKTC Polis Emeklileri Derneği Başkanı Nurettin Çırakoğlu, polis mensuplarının vekaleten atanmasının 1985 yılından beri bu şekilde olduğunu belirterek, örneğin, bir polisin yasa gereği müfettiş olması gerektiği ifade edilirken, ancak müfettiş rütbesinde bir görevlinin olmadığını kaydetti. Çırakoğlu, buna vekaleten polis hizmetleri komisyonunun olduğunu belirterek, vekaleten görevlendirme yapılarak bir üst rütbe verildiğini söyledi. Atamaların verildiği yerden başka bir yere yapılmasının mümkün olmadığını belirten Çırakoğlu, yapılması durumunda söz konusu polis mensubunun terfisinin geri alınacağını kaydetti.

Çırakoğlu,  51/84 sayılı Polis Yasasına göre, polis teşkilatında yaşanan sıkıntının bu olduğunu belirterek, geçmesi beklenen yasaların bir türlü geçmediğini söyledi.

“Vekalet yapılana asalet yaptık denilemiyor”

Meclis’te polisi ilgilendiren konularda yasaların geçmediğini ifade eden Çırakoğlu, “mevcut polis yasası tekrar revize edilecek diye beklenirse umut yoktur. Bu yasa 50 sene daha gider” diye konuştu. Çırakoğlu, atamaların bazı hallerde kısıtlandığını belirterek, poliste asaletin yıllardır yapılmadığını kaydetti. Çırakoğlu, kimisinin mahkemeye başvurduğunu belirterek, “vekalet yapılana asalet yaptık denilemiyor” dedi. Polis içinde nakillerde bu nedenle sıkıntı olduğunu ve polis örgütünün rahatsızlığı olduğunu dile getiren Çırakoğlu, sıkıntının aşılması için yasanın değişmesi gerektiğini vurguladı.

“Nüfus beş kat arttı”

Çırakoğlu, 51/84 sayılı Polis Yasasına göre, 3 bin polis mensubunun olması gerekliliğinden söz ederek, bugün ülke genelinde 2 bin polisin olduğunu, ancak 1984 yılından bugüne nüfusun beş kat arttığını kaydetti.

“Yasalar Meclis’te tıkanıp kalıyor”

“Kadro sayısı yükseleceğine düştü” diyen Çırakoğlu, polis yasasının yeniden güzel önerilerle hazırlandığını, ancak bir türlü yasanın geçmediğini belirtti. Çırakoğlu, “Yasalar Meclis’te tıkanıp kalıyor” diyerek, şöyle devam etti, “bir polis mensubuna vekalet verilebilmesi için başarılı olması şarttır. Puanlama usulü ile terfi veriliyor. Asalet de yapamadıkları için verilen vekaleti geri de alamıyorlar. Vekaleten atamaların asalete dönüşmesi için yasanın değişmesi şarttır. Terfi mekanizması bana göre fena değil, ancak eskiden beri terfilerde şikayetler oluyor. Mahkemeye taşınanlar oluyor. Bildiğim kadarıyla bir düzenleme yapıldı bu da Meclis’e takıldı. Beş yıldır mahkeme sürüyor. Yasa da değişmedi. Eski müdürü suçlayanlar bile oldu.  Polis vardır beş yıldır vekalet taşır. Bu kendisinden alınsa eşi dostu suç mu işledi diye düşünecek. Polis mensuplarının sıkıntısı budur”

Öte yandan, 51/84 sayılı Polis Yasası’nın 74.’ncü maddesinin 5’nci maddesine göre, “Bir üst derecede boşalma olması halinde bu Yasa ile veya İç Örgütlenme Tüzüğü ile, hangi derecedeki polis mensubunun vekil olacağı açıkça belirlenmişse, bu kadroya başkaca vekaleten görevlendirme yapılamaz ve bu şekilde vekil olarak belirlenen polis mensubuna da bu madde kuralları çerçevesinde vekalet aylığı verilemez” deniliyor.