Kıbrıs Türk Hemşireler ve Ebeler Sendikası Başkanı ve Kıbrıs Türk Hemşireler ve Ebeler Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Ali Özgöçmen Ebeler ve Hemşireler Haftası’nda sendika ve birliğin ortaklaşa düzenleyeceği “I. Hemşirelik ve Ebelik Mesleğinde Güncel Sorunlar ve Çözüm Önerileri Çalıştayı” hakkında Kıbrıs Postası’ndan Cansu Yarışan'a değerlendirmede bulundu.

Özgöçmen düzenlenecek çalıştay sonucunda elde edilecek bilgilerin kitapçık haline getirilerek bundan sonraki süreçte yol haritası olarak kullanılacağını ifade etmesi yanı sıra sağlık alanında yaşanan sorunlara da değindi.

“ÇALIŞTAY SONUNDA HAZIRLANACAK KİTAPÇIK YOL HARİTASI OLACAK”

Hemşireler ve Ebeler Sendikası Başkanı Ali Özgöçmen, 2017 yılında sendikanın uzun süreli uğraşı sonucunda Hemşireler Ve Ebeler Birliği Yasası’nın hayata geçirildiğini belirterek, sendika ve birliğin ortaklaşa düzenleyeceği çalıştayda hemşireler ve ebelerin mesleki anlamda yaşadıkları sorunların ele alınacağını kaydetti. Çalıştayın genel amacının meslekte yaşanan sorunların ve sebeplerinin neler olduğunu tanımlayarak, çözümlerinin nasıl sağlanacağına ilişkin fikirlerin ortaya atılması olduğunu ifade eden Özgöçmen, “Özel sektörde çalışan sağlıkçıların da katılacağı çalıştay sonrasında elde edilen bilgiler kitapçık halinde hazırlanacak. Bu kitapçık birlik ve sendikaya hem yol haritası olacak hem de veri tabanı sağlayacak. Bu anlamda çalıştay büyük önem arz ediyor” şeklinde konuştu.

“MAYIS AYI SONUNDA EK MESAİLER ÖDENMEZSE, 3 AYLIK GERİLİK OLACAK”

Sağlık çalışanlarının ek mesailerinin ödenmesi konusunda 3 aydır sıkıntı yaşandığını belirten Özgöçmen 9 Mayıs itibariyle 1 aylık ek mesailerin ödenmesine rağmen, Mayıs ayı sonunda tekrar ödeme yapılmaması durumunda ek mesailerde 3 aylık geriliğin devam edeceğini söyledi. Hükümetin üzerinde düşeni yapması gerektiği ve yasalara uygun hareket etmesi gerektiğini savunan Özgöçmen, “Yasada ek mesailerin 1 ay içerisinde ödenmesi gerektiği yönünde bir madde var. Hükümetin buna uymaması ve ek mesaileri zamanında ödememesi yasaya uygun hareket etmediğini gösterir. Ortada bir yasa varsa buna uyulması gerekir. Aksi takdirde yasal olmayan bir uygulama gündeme gelir. 1 aylık geriye dönük ek mesailer geçtiğimiz gün ödendi ancak bu ayın sonuna kadar yine ödenmezse 3 aylık ek mesai ödenmemiş olacak. Hükümetin çeşitli mazeretler göstererek ek mesaileri ödenememesi kabul edilemez” dedi.

“DEVLET HASTANELERİ VE SAĞLIK OCAKLARINDA TOPLAM PERSONEL EKSİKLİĞİ 300”

Ülkedeki tüm devlet hastaneleri ve sağlık ocaklarında sağlık personeli eksikliği yaşandığına da dikkat çeken Özgöçmen, yaklaşık olarak 300 sağlık personeli açığı olduğunu dile getirdi. Sağlık çalışanlarının en büyük sıkıntısının personel eksikliğinden kaynaklandığını kaydeden Özgöçmen, “Lefkoşa’dan Girne’ye, Mağusa’dan Lefke’ye, Erenköy’den Çamlıbel’e kadar tüm hastane ve sağlık ocaklarında sağlık personeli eksikliği yaşanıyor. Sağlık personelinin eksikliği mevcut çalışanların en büyük sıkıntılarının kaynağıdır. Şuanda yaklaşık olarak 300 sağlık personeli eksik durumda. Yeterli sağlık personeli istihdam edilmesi sonucunda hem çalışanın üzerindeki yük hafifleyecek, hem ek mesai ödemesi azalacak hem de sağlık personellerine yeni iş imkanı doğacak. Yani yeni sağlık çalışanının istihdam edilmesi kamusal bir menfaattir” şeklinde konuştu.

“PERSONEL İSTİHDAMI SEÇİM YASAKLARINA TAKILDI”

Sağlık Bakanı ile personel eksikliği ve personel istihdamının gerekliliği hakkında görüştüklerini ve Sağlık Bakanı Filiz Besim’in de personel istihdamına sıcak baktığını ancak 24 Haziran’da yapılması planlanan yerel seçimler nedeniyle istihdamın bu süre içerisinde gerçekleşmesinin mümkün olmadığını ifade eden Özgöçmen, “Personel istihdamı seçim yasaklarına takıldı. Bu nedenle seçim yasaklarının ve seçimin bitmesi beklenmek zorunda, başka çare yok. Önemli olan bu sorunun tamamen ortadan kaldırılması için en yakın süre içerisinde en az 200 sağlık personelinin istihdam edilmesi” dedi.