Havadis'ten Duygu Alan'ın haberine göre, Kıbrıs Türk Ticaret Dairesi, Ocak-Aralık dönemini kapsayan ihracat raporunu açıkladı.

Kıbrıs Türk Ticaret Dairesi’nin raporuna göre, 2017 yılı Ocak-Aralık döneminde toplam ihracatı 105 milyon 615 bin 988 dolar olarak gerçekleşti.

2017 Yılı Ocak-Aralık döneminde gerçekleşen toplam ihracatın büyük bir bölümü Türkiye’ye yapıldı.

Ticaret Dairesi’nin raporuna göre, toplam ihracatın yüzde 60.4’ü Türkiye’ye yapılırken, yüzde 7.9’u AB ülkelerine, yüzde 1.6’sı diğer Avrupa ülkelerine, yüzde 21.1’i Orta Doğu ülkelerine, geriye kalan yüzde 9’luk kısmı da diğer ülkelere yapıldı.

Bir yılda 128 bin Dolar arttı

Kıbrıs Türk Ticaret Dairesi’nin raporuna göre, KKTC’nin 2017 Yılı Aralık ayı ihracatı bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 22 oranında bir artış göstererek 7.9 milyon dolar olarak gerçekleşirken 2017 yılı Ocak – Aralık dönemi ihracatı ise bir önceki yılın aynı dönemine göre yaklaşık aynı seviyede gerçekleşti.

KKTC’nin 2016 yılı Ocak – Aralık dönemi ihracatı 105 milyon 487 bin 908 Dolar olarak gerçekleşirken 2017 yılı Ocak – Aralık dönemi ihracatı 105 milyon 615 bin 988 Dolar olarak gerçekleşti

Şampiyon süt ürünleri

Ticaret Dairesi’nin 2017 yılı Ocak-Aralık dönemini kapsayan verilerine göre, 105 milyon 615 bin 988 dolarlık ihracatta aslan payı süt ürünlerinin oldu. En çok satan ürünler listesinde süt ürünlerini narenciye ve rakı takip etti.

İstatistiklere göre 105 milyon 615 bin 988 dolarlık toplam ihracatta süt ürünlerinin payı 42 milyon 933 bin 608 dolar, narenciyenin payı 19 milyon 57 bin 570 dolar, rakının payı ise 13 milyon 409 bin 716 dolar oldu.

İhraç ürünler:

KKTC’nin önemli ihraç malları listesini; narenciye, süt ürünleri, tütün, meşrubat-meyve suyu, konfeksiyon, rakı, hurdalar, patates, balıklar (taze ve soğ.), yumurta, hurda kağıt, sigaralar, konsantre, piliç eti, sebzeler, deriler, keçi boynuzu (çekirdek, öğütülmüş), ilaçlar, yün yaprağı oluşturuyor.

Avunduk: Miktar arttı rakam çok değişmedi

Kıbrıs Türk Sanayi Odası (KTSO)Başkanı Candan Avunduk, 2017 yılı toplam ihracat rakamının 2016 yılı toplam ihracat rakamına oranla yaklaşık seviyede olduğunu bunun sebebinin de dövizdeki artış olduğunu kaydetti.

Avunduk, “Rakamlar yanıltıcı olmasın. 2017 yılında üretim de ihracatta miktar olarak 2016 yılına göre arttı ancak ihracat dövize endeksli dolayısıyla ihracatta miktarsal artış olsa da döviz yükseldiği için 2017 yılının toplam ihracatında 2016 yılına oranla rakamsal olarak büyük bir artış yok” dedi.

“İhracatı arttırmak mümkün”

KKTC’de İhracatın daha da artmasının mümkün olduğunu kaydeden Avunduk, bunun için öncelikle mukayeseli avantajlı ihracat ürünlerinin tespit edilmesi gerektiğini ve bu ürünlerin dünya pazarlarında yer alması için bir eylem planı hazırlanması gerektiğini dile getirdi.

Candan Avunduk şunları söyledi: “Örneğin, enginar bulunduğu coğrafyada özellikle Türkiye’ye karşı erken hasat nedeni ile mukayeseli avantajlı bir konumdadır. Bu durum ihracatta üreticiyi ve ihracatçıyı bir adım öne çıkarmaktadır. Eksik olan kısım ise yapılan ihracatların ham olarak gideceği ülkeye gönderilmesidir. Halbuki hasat edilen ürünün tarladan sonra kurulacak olan işletmelerde, fabrikalarda işlenip artı değer oluşturulmuş bir emtiaya olarak pazarlanmış olması ihracat gelirlerinin reel olarak artmasını sağlar. Bu sebeptendir ki mukayeseli avantajlı ürünlerin tespiti yapılırken bunları işleyecek tesislerin de kurulması bütünlük ve gelir arttırıcı anlamda yüksek önem arz etmektedir.”

Başlar: İhracatı arttırmak için devlet desteği artmalı

Kıbrıs Türk Süt Ürünleri İmalatçılar Birliği (SÜİB) Başkanı Mustafa Başlar, süt ürünlerinde 2016 yılı toplam ihracat miktarının (kilogram) 11.209.054 olarak gerçekleşirken 2017 yılı toplam ihracatında bu miktarın 11.478.015 olduğunu dolayısıyla süt ürünlerinin ihracatında 1 yılda 200 kilo bir artış yaşandığını söyledi.

Süt ihracatında arzu edilen rakama ulaşılamadığını kaydeden Başlar, “200 kiloluk bir artış var ancak bu arzu edilen bir rakam değil. Bu rakama göre ‘ihracat arttı’ diyemeyiz” dedi.

Mustafa Başlar, süt ürünlerinde ihracatın artmasının mümkün olduğunu ifade etti, “bizim piyasamız belli. Türkiye’deki rekabetimiz teşvikle oluyor. Süt sektöründe şuanda sıkıntılarımız var. Fabrikalar sıkıntılı bir süreçten geçiyor. Devlet teşvikinin arttırılması gerekmektedir” diye konuştu.