Kıbrıs Yeşilay Derneği tarafından yaptırılan ve alkol, sigara ve madde bağımlılığını konu alan araştırmanın sonuçları açıklandı.Araştırmanın sonuçları sigaraya başlama yaşının 16, alkole18, esrara ise20 olduğunu ortaya koydu.

Bağımlılıklardan koruma, önleme, terapi ve tedavi aşamalarındaki çalışmaların bilimsel olarak sürdürülmesine katkıda bulunmak amacıyla Kıbrıs Yeşilay Derneği tarafından yaptırılan ‘Tutum ve Davranışlar 2017 (alkol, sigara, madde bağımlılığı) Araştırma Sonuçları’ açıklandı.

Toplam bin altı kişi ile yüz yüze görüşülerek yürütülen araştırmanın sonuçları, katılanların günde en az bir kez %38.1 sigara, %6.9 alkol, %0.5 anabolizansteroidler ve %0.2 esrar ile %0.2 eroin kullandığını ortaya koydu.

En yoğun görülen alkole başlama yaşının%22.4oranıyla 18, sigaraya %16.9 ile 16, sentetiklere %25 oranıyla19, esrara %26 ile 20 yaş, LSD’ye%33.3 oranıyla 20, kokaine %50 ile 17 veamfetaminlere %33.3 ile 19 yaş olduğusaptandı.

Madde, sigara ve alkol kullanmaya başlama nedeni olarak ilk sırada merak yer alırken, alkol ve sigara için ikinci sırada arkadaşların içiyor olması; madde için ise güvenilir bilgi eksikliği geliyor.

Araştırmada, Sentetik Kannabinoid kullanımı %1.1 olarak, hint keneviri kullanım oranı ise %3 olarak belirlendi.

Sonuçları açıklayan Kıbrıs Yeşilay Derneği Başkanı Dr Ayşe Gökyiğit, ortaya çıkan sonuçların; bu konudaki sorunların çözümü için ülke politikasının belirlenmesine ışık tutması ümidini dile getirdi.

Gökyiğit, sonuçlarla ilgili olarak gerekli mercilere ziyaretler gerçekleştireceklerini belirterek bu ziyaretlerde konuyla ilgili çözüm önerilerini de paylaşacaklarını söyledi.