Yeni Bakış'tan Özlem Çimendal'ın haberine göre, Türk Kamu Ulaştırma Haberleşme Bilişim Teknolojileri ve Telekomünikasyon Çalışanları Sendikası (Tel-Sen) Başkanı Tamay Soysan, Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Tolga Atakan’ın Türk Telekom ile hem internet hızını artıracak hem de fiyatı düşürecek anlaşma yaptığını anımsatarak, protokolün içeriğini bilmemekle birlikte atılan imzaları içi boş ve üç bilinmeyenli denklem olarak niteledi.  

“Hızlı, ucuz internet popülist bir yaklaşımla halka açıklanıyor”

İmzalanan protokolün altının dolu olmadığı kanısında olduklarına işaret eden Soysan, “Popülist bir yaklaşımla halka açıklandığını görmekteyiz. Tabiri caiz ise dostlar alışverişte görsün yönünde bir yaklaşımdır” dedi. 

"Açıklamalar, hem çalışanları hem de sendikayı endişeye sürüklüyor" 

Soysan, “Nitekim sayın bakan 3 gün önce yaptığı açıklamada bu anlaşmanın halka yansımadığını ve önlem alacağını söylemiştir. Dairenin yapısı ile ilgili söylemlerde de bulunarak hem çalışanlar hem de sendikayı endişeye sürüklemektedir” ifadelerini kullandı. 

“Kapalı kapılar ardında yapılan protokolle sayın bakan çuvallamıştır”

Tel-Sen’in ikna olmadığı hiçbir yapılanmayı kabul etmeyeceklerine vurgu yapan Soysan şöyle konuştu: “Kapalı kapılar ardında yapılan protokolle sayın bakan çuvallamıştır. Bundan sonraki süreç bizim tarafımızdan bu zeminde dikkate alınacaktır. Sendikamız tabii ki daire yapısı ile ilgili düşüncelerini yeni yapılanma ile ilgili de düşüncelerini aktardık, mücadelemizi de bu yönde sürdürüyoruz.”

“Toplumsal varlıklar, toplumun malıdır”

Tel-Sen olarak toplumsal varlıkların toplumun malı olması noktasında mücadelelerinin her zaman süreceğinin altını çizen Soysan, “Bu yöndeki tüm uygulamaları yapmaya hazırız. Çalışanlar da kendi üzerine düşeni yapmaya hazırdır. Geçmişteki duruşumuz ve yaptıklarımız ortadadır. Gerekli adımları atmaktan çekinmeyeceğiz” ifadelerini kullandı. 

“Her bakan hızlı, ucuz internet tekerlemesini söylüyor”

“Sayın bakan iyi niyetli olabilir ancak, KKTC iletişim, haberleşme sektörüne baktığımız zaman iyi niyetten en çok darbeyi alan her zaman Telekomünikasyon Dairesi olmuştur, buna bir kez daha asla izin vermeyeceğiz” diyen Soysan, bugüne kadar hızlı, kesintisiz ve ucuz internet söylemlerini her bakanın tekerleme söyler gibi söylediğine dikkat çekti.  

“Her türlü altyapı, yasal zemin hazır olmasına rağmen Telekomünikasyon Dairesi hala internet satışı yapamıyor”

Soysan, “Kendi internetini satamayan Telekomünikasyon Dairesi’nde gerekli hamleler yapılmamıştır. Her türlü yasal düzenlemenin sendikamızın verdiği mücadele zoru ile hazır olmasına rağmen, dairemiz hala internet satışı yapamamaktadır. Bunun sorgulanması lazım. 

Elektronik Haberleşme Yasası’na göre bu yasanın içerisinde bir operatördür Telekomünikasyon Dairesi ve Bilgi Teknoloji ve Haberleşme Kurumu’nda da gerekli yasal işlemleri yapılarak, internet satışına hazır olmasına rağmen 1 yılı aşkın bir süredir hala hiçbir adım atılmamıştır” dedi. 

“Utanç verici”

Soysan şunları söyledi: “Geçmişten günümüze baktığımızda bu tip uygulamalar Türkiye üzerinden imzalanan protokollerle KKTC’de hayat bulmuştur. Bu ve buna benzer uygulamaların hayata geçmesi karşılığında birtakım kalemlerin serbest bırakılacağı gibi bir durum var. Bu bize göre utanç verici bir durumdur.”

“Mevcut kapsamlı fiber altyapının kullandırılması asla özelleştirilerek yapılamaz”

 Bugün Telekomünikasyon Dairesi’nin çok iyi durumda olan fiber altyapısı olduğuna dikkat çeken Soysan, bu altyapının kullanılması veya kullandırılmasının asla özelleştirilerek sağlanamayacağına vurgu yaptı. 

Soysan, “Bugün Türkiye’de bir Türk Telekom örneği var. Türk Telekom özelleştirildikten sonra uğradı zarar da ortadadır” ifadelerini kullandı.

"Dünya artık stratejik hizmetleri devletleştirme yoluna gidiyor"

Soysan, “Sadece Türkiye’de değil, AB ülkeleri içerisinde bugün yapılan yanlışlardan dolayı gelinen kötü durumdan kurtulmak için artık bu gibi stratejik hizmetler devletleştirilmeye başlanmıştır. 

Devlet tamamen bu gibi stratejik kurumları geri almaya çalışmaktadır. Çünkü hizmetlerin iyileştirilmesi, tabana yayılması gibi uygulamaların hayat bulmadığı görülmüştür bu yöntemlerle” diye konuştu.