Taşpınar Şehitliği’ndeki tören, protokol sırasına göre şehit kabirlerine çiçeklerin konulmasıyla başladı.

Tören, saygı duruşu, saygı atışı ve İstiklal Marşı eşliğinde bayraklar göndere çekilmesiyle sürdü.Ardından Şehitlik özel defteri, Merkez Kaymakamı Ahmet Arslan, 49.’ncu Piyade Alay Komutanı Albay Çağatay Güneş, 2.’nci Piyade Alay Komutanı Piyade Yarbay Aygün Osmanlı ve Lefke Belediye Başkanı Aziz Kaya tarafından imzalandı.

Tören, şiirlerin okunmasıyla devam etti.Törende daha sonra günün anlam ve önemini belirten konuşmayı yapan Taşpınar Muhtarı İzzet Erçağıl, Rum saldırıları karşısında Taşpınar köylülerinin kahramanca mücadele ettiğini belirterek, Rum Yunan ikilisinin adayı bir Yunan adası yapmak uğruna yaptığı zulümlerinin asla unutulmayacağını vurguladı.

Gelecek nesillerin 1974 öncesindeki karanlık günleri yaşamaması için, dikkatli olunması gerektiğine işaret eden Erçağıl, Kıbrıs Türklerinin egemenlikten, iki bölgelilikten ve anavatan Türkiye’nin etkin ve fiili garantisinden asla vazgeçilmeyeceğini söyledi.

Cumhuriyet Meclisi Başkan Yardımcısı Zorlu Töre de şehitlerini unutan bir halkın bağımsızlığını korumasının mümkün olmadığını belirterek, Kıbrıs Türk halkının ulusal mücadelesinde verdiği şehitleri ve çektiği acıları unutmadığını vurguladı.

Töre, Kıbrıs Türkü’nün özgürlük ve güven içinde, devletinin çatısı altında ve anavatanın güvencesiyle yaşamını sürdürdüğünü kaydeden Töre, ‘ 44 yıldır işgal altında’, ‘ Ankara ne seni ne paranı istemeyiz’ gibi gazete manşetleri ve söylemlerin, Türk ordusuna karşı kışkıtmaların yanlış ve kabul edilemez olduğunu söyledi.1974 Barış Harekatına kadar Kıbrıslı Türklerin verdiği mücadeleyi anlatan Töre, Rumların, Kıbrıs’ı bir Helen adası olarak görmeye devam ettiğini vurguladı.

Töre, Rumların, görüşme sürecinde de kendilerine sunulan hiçbir planı kabul etmediğini ve Kıbrıslı Türkleri eşit ortak olarak görmediğini ifade ederek, Kıbrıs Türkü’nün her zaman KKTC’ye ve bağımsızlığına sahip çıkacağını belirtti.