eş yıllık bir çabanın sonucu olarak AB ve KOBI-GEM’in de desteğini alan üretici ve pazarlama kooperatiflerinin kuruluş çalışmalarının tamamlandığı açıklandı.

Kıbrıs Türk Esnaf ve Zanaatkarlar Odası’ndan yapılan açıklamada, bir süre önce kuruluşu tamamlanan Karpaz Üzüm, Şarap, Alkollü İçki Üretim ve Pazarlama Kooperatifi’nin (Kas-Koop)  ardından Büyükkonuk Zeytin Üreticileri Kooperatifi Ltd. ile Esnaf, Zanaatkar ve Üreticiler Kooperatifi genel kurullarının, Başmukayyit Berrin Denizer ve Hediye Soyer Yoldaş’ın divan başkanlığında Şirketler Mukayyitliği toplantı salonunda gerçekleştirildiği belirtildi.

Esnaf, Zanaatkar ve Üreticiler Kooperatifi Genel Kurulu’nda yönetim kuruluna seçilenler arasında yapılan görev dağılımında, başkanlığa Hürrem Tulga, As Başkanlığa Nermin Başdoğrultmacı Kandili, Sekreterliğe Ersun Aytaç’ın getirildiği kaydedilen açıklamada, diğer yönetim kurulu üyeleri ise Hasan Karlıtaş, Mustafa Haset, Mustafa Kemal Kanbur ve Mehmet Ziya Tolgan olarak sıralandı.

Büyükkonuk Zeytin Üreticileri Kooperatifi Genel Kurulu’nda yönetim kuruluna seçilenler arasında yapılan görev dağılımına göre ise, Başkanlığa Mustafa Haset, As Başkanlığa Alirıza Arıoğlu, Sekreter görevine Adnan Kaçakoğlu getirilirken, diğer yönetim kurulu üyeleri ise Özdemir Demirli ve Mehmet Kovancı oldu.

TULGA

Esnaf, Zanaatkar ve Üreticiler Kooperatifi Başkanlığına seçilen Hürrem Tulga genel kurulda yaptığı konuşmada, 5 yıldır üretim kooperatifleri konusunda sürdürdükleri çalışmalarda sona gelindiğini ve “taşı zirveye çıkarmak için az ama çok ciddi bir hamlenin daha gerektiğini” ifade etti.

Bunu da başarmak için herkesin üzerine düşen sorumluluğu yerine getirmesinin şart olduğunu kaydeden Tulga, hükümetlere kadar herkesin elini taşın altına koyması gerektiğini belirtti.

“Bu ürünler, bu ülke ve bu değerler bizim” diyen Tulga, ülkede ilk kez böylesine büyük bir proje üretildiğini ve ülkenin geleceği açısından da başarının şart olduğunu ifade etti.

Tulga, bugüne dek ülkenin kalkınması için pek çok kaynağın kullanılmasına rağmen istenilen hedeflere ulaşılamadığını, dolayısıyla katılım gösteren ve sorumluluk alan üreticilerin bu büyük mücadelenin onurunu yaşaması gerektiğini söyledi.

Üretim kooperatiflerinin başlangıçta Mehmetçik ve Büyükkonuk çevresi köylerinde üretilen ürünlerle sınırlı olduğunu, yakın gelecekte hedefin ülke genelinde üretilen harup, pekmez, süt ürünleri, el sanatları, ceviz macunu ve diğer ürünleri de kapsayacak şekilde genişleyeceğini belirten Tulga, hedeflerinin gerçekte tarımsal sanayiyi kurmak olduğunu, pazarlama kooperatifinin de tüm ülkeye hizmet verecek bir yapıya göre oluşturulduğunu kaydetti.

ÖZTÜRK

TAPS Projesi Uzmanı Niyal Öztürk de, AB tarafından finanse edilen proje çerçevesinde resmi olarak yaklaşık bir buçuk yıldır zeytin ve üzüm ürünlerinin belli standartlar çerçevesinde ekim alanlarının sürümü, zeytinlerin budanması, zeytinin hasadı, işlenmesi, ambalajlanması ve markalaşması için teknik katkı sağladıklarını söyledi.

Kalkınma ve sürdürülebilir bir ekonomi için üretici güçlerinin birleşerek sorumluluk almaları dışında bir seçenek olmadığını vurgulayan Öztürk, zeytin hasat mevsiminin yaklaşmakta olduğunu ve bu nedenle ürünleri pazara çıkartma hedefi ile ekip olarak çalışma temposunu artırdıklarını, AB fonlarına başvuru için bu konuda proje yazımına başlandığını ve bu amaçla da teknik destek sağladıklarını kaydetti.

TOLGAN

Kas–Koop Başkanı Mehmet Ziya Tolgan da yaptığı konuşmada, üzümü işlemek ve pazarlamak için Mehmetçik ve çevre köylerinde yeniden harekete geçtiklerini ifade etti.

Tolgan, tüm bu çalışmaları yürütmek için Büyükkonuk Zeytin Üreticileri Kooperatifi ve şemsiye kooperatifi olan Esnaf, Zanaatkar ve Üreticiler Kooperatifi ile birlikte çalıştıklarını ve kendilerinin daha güçlü hissettiklerini söyledi.