Kıbrıs Türk Ziraat Mühendisleri Odası 50'nci yıldönümü Lefkoşa’da 11 Mayıs Cuma akşamı Bedesten’de  kutladı.

Kutlama, Kıbrıs Türk Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Mehmet Ercilasun’un açılış konuşması ile başladı.

Ercilasun konuşmasında Ziraat Mühendisleri Odası’nın 1968 yılında bir grup meslektaş tarafından kurularak, bugün büyük bir camia haline geldiğini belirtti. Odanın kurulduğu yıllarda Kıbrıs Türk Toplumu için en zor yıllar olduğuna vurgu yapan Ercilasun, o yıllarda Ziraat Mühendisleri Odası’nın gece gündüz demeden, köy köy gezerek Kıbrıs Türk Hayvancısı ve Kıbrıs Türk Çiftçisinin Tarımsal üretimi artırma noktasında tüm bilgi birikimini aktararak önemli bir görev üstlendiğini ifade etti.

Ercilasun sözlerine şöyle devam etti;

‘’Odamız dünyadaki tarımsal gelişmeleri ve tarımsal tekniklerin ülkemize gelmesinde önemli köprü oluşturmuştur. Bu bilgilerin ülkemizde yaygınlaşması için yıllardır emek veriliyor. Birçok seminer, eğitim, teknik gezi ve fuarlarla bunu pekiştiriyoruz. Gıda Güvenliği konunda ise Ziraat Mühendisleri Odasının geçmişten günümüze birçok çalışmaları olmuştur. Dünya da en yaygın sertifikalı üretim modeli olan Global GAP’ı ilk ülkemizde tanıtan ve ilk eğitimlerini veren de yine Odamızdır.’’

"Talep çok fazla"

Ercilasun, Gıda Güvenliği konusunda herkesin çok hassas ve talepkar olduğuna vurgu yaptı. Ercilasun, Gıda Güvenliğinden söz etmek için mutlaka Tarımsal Üretimin her noktasında Ziraat Mühendisi Danışmanlığında üretim yapılmasının önemli olduğuna vurgu yaptı. Ziraat Mühendisliği Mesleğine olan talebin giderek artığını ve geleceğin mesleği olacağını ifade eden Ercilasun, geleceğin en aranan mesleklerinden birisi olacağını savundu.

Ziraat Mühendisleri Odasının Davetlisi olarak 50. Yıl kutlamalarına katılan Türkiye Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Özden Güngör ise konuşmasında Kıbrıs Ziraat Mühendisleri Odasına teşekkür ederek, bu iyi birliktelik ve işbirliğinin uzun yıllar devam etmesini temenni etti.  Meslek odalarında örgütlemelerinin önemine vurgu yapan Güngör, Türkiye Ziraat Mühendisleri Odasının 1954 yıllında kurularak TMMOB’nin 5’ci en büyük Odası olduğunu hatırlattı.

Güngör, Odanın üretimle ilgili üretici sorunlarını gündeme getirme, sorunları çözme yeni teknolojileri tanıtma ve bu sorunları raporlarla Bakanlığa iletmenin önemli olduğu ifade etti.

KTMMOB Başkanı Seran Aysal ise konuşmasında  Ziraat Mühendisleri Odasın son yıllardaki  tarımsal üretim ve gıda güvenliği konusundaki artan dinamizmi ve  topluma yön verme çalışmalarının önemine vurgu yaptı.

KTMMOB’ye bağlı Ziraat Mühendisleri Odasının Birlik kuruluşunda da önemli bir yeri olduğunu belirti.  Aysal Türkiye Ziraat Mühendisleri Odası ile kurulan iyi ilişkilerden büyük mutluluk duyduğunu ve devamlılığını desteklediğini belirti. Toplumsal yararlarla ilgi çalışmaların bilimsel olarak yapılmasının ve yön verilmesini sağlıklı gıdaya ulaşılması için önemli olduğunu ifade etti.

Cumhuriyet Meclisi Başkanı Zorlu Töre Ve Milletvekili Sayın Ersin Tatar günün anlamı ile ilgili Konuşmalar yaparak iyi dileklerini belirtiler. Konuşmaların ardından ilk Yönetim Kurulu ve Oda Kurucu Üyelerinden Ayer Zeki ve Hüseyin Kuyucu’ya Plaket taktim edildi. Kıbrıs Türk Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Mehmet Ercilasun ise Türkiye Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Özden Güngör’e iyi işbirliklerinden ve 50’ci kuruluş yıl dönüme katılım anısına plaket taktim etti.