Pelin Yükselay

Türkiye ile ABD arasında yaşanan vize gerilimi nedeniyle dövizde meydana gelen artış; her şeyin yabancı para birimlerine bağlı olduğu KKTC’de yaşayanları sıkıntıya düşürdü. Ev kiraları, mülk ve araba taksitlerinin dövize bağlı olduğunu belirten vatandaşlar, bunun yanı sıra günlük tüketim maddelerinden, ev aletlerine kadar her şeyin zamlanmasından şikayet etti. 

Diyalog’a konuşan vatandaşlar, zincirleme zamlardan duyulan rahatsızlığı dile getirirken “Döviz yükselince fiyatlar artıyor. Fakat düşünce eski seviyesine indirilmiyor” dedi. Banka kredisini TL üzerinden gerçekleştirenler ise şanslı olduklarını söyledi. 

Hükümetin dövizdeki yükseliş ve ülkedeki pahalılık için önlem almasını bekleyen vatandaşlar, geçim derdine düştüklerini belirtti. 

Aldıkları maaşın ancak mutfak masrafına, çocukların ihtiyaçlarına yettiğini belirten vatandaşlar, piyasadaki pahalılıktan dolayı acil ihtiyaçlar dışında bir şey almamaya özen gösterdiklerini ifade etti.

Diyalog muhabirine açıklamalarda bulunan vatandaş, dövizle borcu bulunanları sıkıntılı günler beklediğine işaret etti.

Vatandaş ne dedi?

Sait Kumru: Allahıma çok şükür olsun ki borcum yoktur. Yoksa olsaydı, hapı yutmuştum. Döviz kurlarının yükselmesi hayat pahalılığını da beraberinde getirdi. Her şey pahalı oldu. Marketlere girdiğinizde dikkat edin, hep etiketler değişmiştir. Yine de borcum olmamasına seviniyorum, Allah borcu olanları kurtarsın. Dövizin yükselmesine engel olamazsınız. Buna 70 milyonluk Türkiye’nin yetkilileri engel olamıyor, bizimkiler nasıl olsun? Çok yazık.

Hasan Cimi: Döviz kurlarının yükselmesi, hayat pahalılığını da beraberinde getiriyor ve Türk Lirası kullanan halkımızın alım gücü düşüyor. Bu çok kötü bir durum. Benim döviz borcum yok ama döviz borcu olan çok. Allah herkesin yardımcısı olsun, ne diyelim. Umalım da bu yukarı yönlü piyasa hareketleri, aşağı yönlü dönsün. 

Nazif Mollaoğlu: Çok kötü bir durum. Herkesin borcu harcı var, taksiti var, çocuk okutur... Herkes öyle ya da böyle bir şekilde dövizin yükselmesinden etkileniyor. Durumlar çok kötü. Benim de döviz borcum mevcut. Maaşlar aynı yerde sayıyor, Fiyatlar, alıp başını gidiyor. Gerçekten çok kötü bir durum.

Ali Piro: Bu konuda söylemek istediğimiz çok şey var ama dinleyen yok. Üzülerek söylüyorum bunu. Kur yükseldiğinde fiyatlar da yükseliyor ama kur düşünce ne yazık ki fiyatlar geri düşmüyor. Bunun çaresine bakılması lazım. Benim döviz borcum yok çok şükür, ama vatandaşın büyük çoğunluğunun var. Ne olacak bu kadar insanın hali? Kontrol şart memlekette.

Ecevit İnançoğlu: Kıbrıs’taki yaşam belli zaten. Mecburen biz dövizlere bir zaman yenileceğiz. Bakalım, hayırlısı olsun... Ben biraz bilinçli davrandım, borcumu Türk lirası olarak aldım ancak borcunu döviz olarak alan da var. Çevremde bu konuda oldukça sıkıntılı olan insanlar mevcut. Döviz yükselmese, keşke hükümet de bu konuda bir tedbir alsa ve biz de mutlu olsak.