Özlem Çimendal

Çalışma Dairesinin  2016 raporuna göre, ülkede en çok elemana ihtiyaç duyulan alan tezgahtarlık, garsonluk ve temizlik işçiliği olarak ortaya çıkıyor.  Konuyla ilgili Yeni Bakış’ın sorularını yanıtlayan  Esnaf ve Zanaatkarlar Odası Genel Koordinatörü Hürrem Tulga , KKTC’de nitelikli eleman, ara eleman, teknik elaman sorununun hala devam ettiğini vurguladı. Tulga, işgücü açığının çok büyük olduğunu ifade etti ve KKTC’de hayat standartları düştüğü için artık ucuz işgücünün de KKTC’ye gelmediğini söyledi. Tulga böyle devam etmesi halinde KKTC’de artık garson, temizlik işçisi ve ara, teknik elaman bulunamayacağını vurguladı. 

KKTC’de en fazla tezgahtara ihtiyaç var

Çalışma Dairesinin 2016 yılına ait raporunda yer alan verilere göre, İş Bulma Kurumunun 52 kişilik münhali ile tezgahtarlık meslek grubu öne çıkarken, bu alanla ilgili açılan 52 kişilik münhal için 36 kişiye ulaşıldı. Bu kişilerden 14’ü işi kabul etmezken, 19 kişi ise işe başladı.

Garsona da ihtiyaç var

Raporun tanımlanmış meslek grubunda 37 kişi ile ikinci sırada yer alan diğer meslek grubu garsonluk olurken, bu alanla ilgili  kurum tarafından ulaşılan kişi sayısı 23 oldu. Bu şahıslardan 19’u işi kabul etmedi. Geriye kalan 4 kişi de başka nedenlerden dolayı açılan münhale cevap vermezken, rapor sonucuna göre garsonluk meslek grubunda işe giren kimse olmadı.

Münhalden fazla başvuru olan temizlik meslek grubunda 14 kişi işe başladı

Temizlik işi için 32 kişilik münhale kurumda kayıtlı bu alanda iş arayan 50 kişiye ulaşılırken, bunlardan 21’i  işi kabul etmedi 14 kişi ise işe başladı.

395 kişilik münhal açıldı

Raporda yer alan genel tabloya bakıldığında ise Ocak 2016 ayı itibarı ile çeşitli meslek gruplarında 395 kişilik münhal açılırken, kuruma kayıtlı ilgili meslek grupları için 294 kişiye de ulaşıldı. 294 kişiden 14’ü davete ya da bulunan işe karşılık vermezken 14 ise iş yerine hiç uğramadı. 

“Garsonlukta açılan 37 kişilik münhalde kimse işe başlamadı”

KKTC’de garsonluk meslek grubunda 37 münhal açılırken, 23 kişiye ulaşılarak işçi açığı bildirildi. 23 kişiden ise 19’u işi kabul etmezken, işe başlayan kişi sayısı ise sıfır oldu.Bu kişilerden 147’sı ise işe başladı. İşe başlayanlar arasında 87 kadın yer alırken, erkek çalışanın sayısı 60 olarak belirtildi. 25 kişi ise işe kabul edilmedi.

İşsizlikte kadınlar ön planda

Ocak 2016 sonu itibarı ile iş isteğiyle bekleyen 724 kişinin 317’si erkek, 407’si ise kadın oldu. 

“3 bin 421 aktif işsiz”

 Çalışma Dairesi Müdürlüğünün  3 yıllık faaliyet raporu incelendiğinde ise  Genel ortalamaya bakıldığında ise  aktif işsiz sayısındaki artışın en fazla Bin 175 aktif işsizle Mağusa bölgesi öne çıkarken,  Mağusa’yı 880 aktif işsizle Lefkoşa takip ediyor.

Hürrem Tulga: Mesleki eğitim olmazsa garson da temizlik işçisi de bulamayacağız

Konuyla ilgili Yenibakış’ın sorularını yanıtlayan Esnaf ve Zanaatkarlar Odası Genel Koordinatörü Hürrem Tulga , KKTC’de nitelikli eleman, ara eleman, teknik elaman sorununun var olduğunun ve hala devam ettiğinin altını çizdi.

“Mesleki okulların yerini üniversiteler aldı”

Ara eleman, teknik elaman sorununu çözen mesleki eğitim okullarının yerini üniversitelerin aldığını anlatan Tulga, ara eleman açığı oluştuğu gibi diğer taraftan da işsizler ordusu yaratıldığını ifade etti. Mesleki okullar yerine üniversiteye yönlendirmenin sakıncalarına dikkat çeken Tulga, toplumun da bunu sorgusuz kabullendiğine işaret etti.

“Ara eleman açığının nedeni, devlette istihdam isteği”

Ara elaman ve çırak açığının nedeninin devlette istihdam isteği olduğunu anlatan Tulga, “Üniversite mezunu olmak devlette istihdam şansını artırıyor. Diğer taraftan da üniversiteler hiçbir kriter almadan geleni kayıt yapıyor” dedi.

“Çıraklık işbaşı eğitim modeli yaygınlaştırılmalı”

Meslek liselerinin yeniden yapılandırılarak, çıraklık işbaşı eğitim modeli üzerinden yaygınlaştırmanın gerekliliğine değinen Tulga, “Oda olarak biz Milli Eğitim ile işbirliği içerisinde bunu yapmaya çalışıyoruz. Yaklaşık bin kadar çocuğumuza bu eğitimleri veriyoruz ve istihdam ediliyorlar. Ancak bu yeterli değil” şeklinde konuştu.

“70 bin kayıtlı çalışanın 38 bini yabancı işgücü”

KKTC’de 70 bin kadar Sosyal Sigortalara kayıtlı çalışanın 38 bininin yabancı işgücü olduğuna dikkat çeken Tulga, bunun da toplumun üretime katılmadığının göstergesi olduğunu söyledi.

“KKTC’deki işsizlik resmi rakamların çok üstünde”

İşsizliğin resmi rakamların çok üzerinde olduğuna da vurgu yapan Tulga DAÜ’nün yaptığı bir çalışmayla da toplumun üretime katılma oranının %49 olarak belirlendiğini ve bu oranın çok düşük olduğunu ifade etti.

“Toplum üretime katılmıyor”

KKTC’de toplumun üretime katılma oranının çok düşük ve kötü olduğuna dikkat çeken Hürrem Tulga, “Ortadoğu’nun gerisindeyiz maalesef. Bu oranın en az %60 civarı olması gerekirdi” dedi.

“Ülkede işsizlik varken, dışarıdan ucuz işgücü getiriliyor”

Ülkede işsizlik varken, iş yaptırmak için dışardan işgücü getirilmesini, birbiriyle ters ve çelişkili olarak değerlendiren Tulga, “Bunun nedeni mesleki eğitimin KKTC’de verilmemesidir. Mesleki eğitim yürütülemediğinden ve herkes üniversiteli olduğundan dolayı da işgücü açığı çıkıyor” şeklinde konuştu.

“Diğer yandan da işgücü açığı çok büyük”

İşgücü açığı sorunun bilinmesine rağmen sorunun üzerine eğilinilmediğini ve çözüm getirilmediğini savunan Tulga, bu açığın hep ucuz işgücü ile dışarıdan karşılanmaya çalışıldığını ifade etti. Tulga, açığın çok büyük olduğunu ifade etti ve, KKTC’de hayat standartlarının düştüğü için artık ucuz işgücünün de KKTC’ye gelmediğini söyledi. Mesleki eğitime önem verilmediği sürece ülkede ne temizlik işçisi ne de garson bulunamayacağı gerçeğinin de gözler önünde olduğunun altını çizen Tulga, “Meslek eğitimi olmadığı ve hayat standartlarının düşüklüğü bunda önemli iki etkendir. Çalışma yaşamının da düzenlenmesi gerekmektedir” dedi.

“Milli gelirleri yüksek ülkeler bile garsonluğunu, temizliğini kendisi yapıyor”

Gelişmiş ülkelerde temizliğin de garsonluğun da dışarıdan ucuz işgücü ile karşılanmadığını ifade eden Tulga, bu ülkelerin temizliğini de garsonluğunu da kendilerinin yaptığını söyledi. Milli gelirleri 40 bin üzeri olan ülkelerin bunları yaparken KKTC’nin bunu yapmadığını ifade eden Tulga, açığın devam etmesi halinde kendi işini kendi göremeyen bir toplum yaratılacağına işaret etti.

“Kendi işini kendi yapamayan toplumların bağımlılığı artar”

Kendi işini kendisinin yapmadığı toplumların dışarıya ve başkalarına bağımlılığının artacağına değinen Tulga, “Hiçbir şekilde kendi kararlarını alamaz ve söz sahibi olamaz. Dışa bağımlılığı da arttıkça artar” dedi.