ÖZGÜRGÜN: "HER KIBRIS TÜRKÜ TARİHİNİ ÇOK İYİ BİLMELİ VE GEÇMİŞTEN DERS ÇIKARMALI”
Başbakan Hüseyin Özgürgün, her Kıbrıs Türkü’nün tarihini çok iyi bilmesi ve geçmişte yaşananlardan dersler çıkarması gerektiğini belirterek “Kıbrıs Türk halkı olarak geleceğimize yön verirken, hangi yollardan geçtiğimizi, ne koşullarda bugün sahip olduğumuz devletimizi kurduğumuzu asla unutmamalı, bu bilinçle hareket ederek KKTC’yi daha ileriye taşımak için çok çalışmalıyız” dedi.

Başbakan Özgürgün, 1 Ağustos Toplumsal Direniş Bayramı dolayısıyla mesaj yayımladı.

Kıbrıs Türklerinin, Kıbrıs’ta yüzyıllar boyu verdiği varoluş mücadelesinin simgesi olan 1 Ağustos Toplumsal Direniş Bayramı’nda, Kıbrıs Türk tarihinde gerçekleşen 3 önemli olayın yıl dönümünü aynı günde kutlamanın gururunu yaşadıklarını kaydeden Başbakan Hüseyin Özgürgün, şunları kaydetti:

“1 Ağustos tarihi, Kıbrıs'ın fethinin 446'ıncı, Türk Mukavemet Teşkilatı'nın 59'uncu, Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı'nın ise 41'inci kuruluş yıldönümü olarak şanlı tarihimizdeki yerini almış ve bu topraklarda verilen onurlu mücadelelerin en büyük ifadesidir.

Kıbrıs Türkleri bu adada varlığını korumak, huzur ve güven ortamı içerisinde bir yaşam sürebilmek adına büyük bedeller ödemiştir. Kıbrıs Türk halkı bugünlere, birçok zorluğa göğüs gererek, canını, malını ortaya koyarak, büyük fedakarlıklar ve acılar sonucunda ulaşmıştır. Tarihi süreçte yaşananları unutmak asla mümkün değildir. Her Kıbrıs Türkü’nün tarihini çok iyi bilmesi ve geçmişte yaşananlardan dersler çıkarması gerekmektedir. Kıbrıs Türk halkı olarak geleceğimize yön verirken, hangi yollardan geçtiğimizi, ne koşullarda bugün sahip olduğumuz devletimizi kurduğumuzu asla unutmamalı, bu bilinçle hareket ederek KKTC’yi daha ileriye taşımak için çok çalışmalıyız. İnanıyorum ki, geçmişimizden aldığımız güçle geleceğe daha emin adımlarla ilerleyecek ve ülkemizi daha refah günlere ulaştıracağız.

Bu anlamlı gün vesilesiyle, canlarını ortaya koyarak bu toprakları vatan yapan tüm Aziz Şehitlerimizi rahmetle, gazilerimizi ve varoluş mücadelemizin tüm kahramanlarını saygı ve minnetle anar, her koşulda destekleri ile Kıbrıs Türkü’nün yanında olan Anavatan Türkiye’ye, tüm TSK ve GKK mensuplarına teşekkürlerimi sunar, tüm halkımızın ‘1 Ağustos Toplumsal Direniş Bayramı’nı en içten duygularla kutlarım.”

* * * 

BAŞBAKAN YARDIMCISI DENKTAŞ: “1 AĞUSTOS KIBRIS TÜRKÜ’NÜN KADERİNİ TAYİN EDEN ÖNEMLİ BİR TARİH”

Demokrat Parti (DP) Genel Başkanı, Başbakan Yardımcısı ve Maliye Bakanı Serdar Denktaş, Toplumsal Direniş Bayramı olarak kutlanan 1 Ağustos’un, farklı dönemlerde Kıbrıs Türkü’nün kaderini tayin eden önemli gün olduğunu belirtti.

Başbakan Yardımcısı ve Maliye Bakanı Serdar Denktaş, Kıbrıs’ın Osmanlılar tarafından fethinin 446’ncı, Türk Mukavemet Teşkilatı’nın (TMT) kuruluşunun 59’uncu ve Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı’nın (GKK) kuruluşunun 41’inci yıl dönümü nedeniyle yayımladığı 1 Ağustos Toplumsal Direniş Bayramı masajında, bu üç önemli günün yıl dönümünün gururla kutlandığını kaydetti.

Denktaş, mesajında, “Dört asır boyunca ada üzerinde devam eden sahipliğimiz zayıflayan Osmanlı idaresinden İngiliz idaresi altına girmiş 1959’da Anavatan Türkiye ile o dönemin Kıbrıslı Türk liderliğinin el ve güç birliği ile sahiplilik haklarımız kurulan yeni Cumhuriyetin eşit ortağı olmamızı sağlamış; esasen adaya hiçbir dönem sahip olmamış olan Rum toplumu ile siyasi eşitler olarak kurulmuş Kıbrıs Cumhuriyeti üç yılsonunda yıkılmış ve haklarımızın bir kısmı işgal edilmiştir” ifadelerine yer verdi.

Denktaş, 59 yıl önce kurulan TMT’nin, Kıbrıslı Rumların Kıbrıslı Türklerden kurtulma planını engellediğini ve onurlu bir direnişin Kıbrıs Türkü’nü 1974’e taşımanın sağlandığını ifade etti.

Başbakan Yardımcısı Denktaş, Kıbrıs’ı Yunan işgalinden kurtaran Barış Harekâtı sonrasında  TMT’nin, yıllarca yokluklar içerisinde yürüttüğü görevini Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı’na (GKK) devrettiğini, GKK’nın da düzenli ordu olarak 41 yıldır güvenliği korumaya devam ettiğini kaydetti.

Denktaş, bugün gelinen aşamada, yıllardan beridir sürdürülmekte olan “iki toplumlu, iki kesimli federasyon” görüşmelerinin, Kıbrıs Rum tarafının 239 yıl önceki hedeflerinin değişmediğini, bunca yıl ve olaydan sonra bugün hâlâ Kıbrıs adasını bir Helen adası olarak görmekten vazgeçmediklerini tüm dünyaya gösterdiğini belirterek şöyle devam etti:
 
“İki buçuk asırdır değişmeyen bir zihniyetin bundan sonra da değişeceğini beklememizi kimse bizden isteyemez. Bu duygu ve düşüncelerle bir kez daha yüksek sesle dile getiriyoruz, 

Yaşasın KKTC! Yaşasın KKTC’nin özgür çocukları! Yaşasın bizi Toplumsal Direniş Bayramı’na taşıyan TMT ruhu ve Türkiye garantisi! 

Bugünü Toplumsal Direniş Bayramı olarak kutlamamızı sağlayan, özgürlük ve kurtuluş mücadelesi sırasında şehit düşen şehitlerimize rahmet diliyor, gazilerimizi saygı ile selamlıyor, Güvenlik Kuvvetlerimize şükranlarımızı sunuyoruz. Toplumsal Direniş Bayramımız kutlu olsun!”

* * * 

ÖMÜRLÜ: “KKTC DEVLETİNİN, HALKIN TEK GELECEK GÜVENCESİ OLDUĞUNUN İDRAKİ İÇİNDE OLUNMASI VE DEVLETE HER ŞART ALTINDA SAHİP ÇIKILMASI GEREK”

KKTC Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı Emekli Astsubaylar Derneği Genel Başkanı Esen Ömürlü, sahip olunan KKTC devletinin, halkın tek gelecek güvencesi olduğunun idraki içinde olunması ve devlete her şart altında sahip çıkılması gerektiğini belirtti.

Ömürlü, “Kıbrıs Türk halkının geleceği, egemen devlet varlığımız temelinde siyasi eşitliğimize ve Anavatanımız Türkiye’nin vazgeçilmez garantörlüğüne dayalı, ortak bir çözüme veya Türkiye’nin garantörlüğünde KKTC devletinin Egemen varlığını ilelebet sürdürmemize bağlıdır” dedi. 

Ömürlü, 1 Ağustos Toplumsal Direniş Bayramı nedeniyle yayımladığı mesajda, bu günü kutlamanın onur ve gururunu yaşadıklarını kaydetti.

Toplumsal Direniş Bayramı’nın üç tarihinin Kıbrıs Türk halkının azim ve inançla sürdürdüğü varoluş, kurtuluş ve geleceğe dönük özgürlük mücadelesinin tarihi kalıntıları olduğunu belirten Ömürlü, Kıbrıs Türk halkının geleceğinin, egemen devlet varlığı temelinde siyasi eşitliğe ve Anavatan Türkiye’nin vazgeçilmez garantörlüğüne dayalı, ortak bir çözüme veya Türkiye’nin garantörlüğünde KKTC devletinin egemen varlığını ilelebet sürdürmesine bağlı olduğunu belirtti.

Ömürlü, TSK ve GKK dışında hiçbir uluslararası güç ve kuruluşa güvenmediklerini de ifade etti.

Esen Ömürlü mesajında, Toplumsal Direniş Bayramı’nı kutlayarak şehitleri minnet ve rahmetle andı, hayatta olan mücahit ve gazilere saygı ve şükranlarını sundu.

* * * 

TMT: “EGEMEN DEVLETİMİZDE GELECEĞE UMUTLA BAKIYORUZ”

Kıbrıs TMT Mücahitler Derneği, Türk Mukavemet Teşkilatı’nın kuruluşunun 59’uncu, Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı’nın kuruluşunun 41’inci ve Kıbrıs’ın fethinin 446’ncı yıl dönümü nedeniyle mesaj yayımladı.

Kıbrıs TMT Mücahitler Derneği Başkan Yardımcısı Celal Bayar, yayımladığı mesajda, “Varoluş ve özgürlük mücadelemizin bu mutlu gününde her üç önemli olayın gurur ve heyecanını yaşıyor ve egemen devletimizde geleceğe umutla bakıyoruz” dedi.

Bayar, Türk ordusunun  446 yıl önce 1 Ağustos 1571’de 60 bin şehit vererek Ada’yı Türk vatanı yaptığını vurguladı.

Bayar,  Sömürge İdaresi’nin yanlı tutumu ile güçlenen Ada Rumlarının Yunanistan’ın da desteği ile Enosis hayallerini gerçekleştirmek üzere terör ve silahlı eylemlere başladıklarını, Türk ulusunun kopmaz ve ayrılmaz bir parçası olan Kıbrıs Türk halkının  buna seyirci kalmayarak, savunma azim ve mücadelesini 1 Ağustos 1958’de birleştirerek, fiilen ana vatanın ve Türk Silahlı Kuvvetleri’nin kanatları altında, inanç ve gücüne güç kattığını belirtti.

TMT’nin kuruluşunun   dönüm noktası olduğunu kaydeden Bayar, bunun sonucunda 1960’ta kurulan ortaklık cumhuriyetinde başarılı sonuçlar elde edildiğini, bunu kabullenemeyen ve Enosis’ten başka bir şey düşünmeyen Rumların  21 Aralık 1963’te Akritas katliam planını uygulamaya koyduklarını ifade etti.

TMT’nin topyekun bir savunma stratejisi uygulayarak, en zor şartlarda  direnişini sürdürdüğünü  ve 20 Temmuz 1974 Mutlu Barış Harekatı’na zemin hazırladığını belirten Bayar, sonuçta Kuzey Kıbrıs’ta bir devlet yaratıldığını kaydetti.

“Bu sonuç onu efsaneleştirmiştir” diyen Bayar,  zaman zaman TMT’ye çamur atmaya çalışanların  bugün sahip olunan  barış, demokrasi ve özgürlük ortamının  TMT ve Mehmetçik sayesinde sağlandığını unutmamaları gerektiğini belirtti.

Celal Bayar, devletin yaşatılması, ileriye taşınması ve korunması için 1 Ağustos 1976’da Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı’nın kurulduğunu, Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı’nın TMT’den devraldığı bu direnişi 41 yıldır şan ve şerefle devam ettirmekte olduğunu kaydetti.

Kıbrıs TMT Mücahitler Derneği Başkan Yardımcısı Celal Bayar, 50 yıldır devam eden barış görüşmelerinde Rum ve Yunan tarafının sergilediği tutum ve davranışlar dikkate alındığında; tek dayanağın egemen devletin yaşatılması ve Türkiye’nin  etkin ve fiili desteğinin devamı olduğunu vurguladı.

Bayar, “Bugün kutlamakta olduğumuz ve Adamızı ve halkımızı esenliğe taşıyan bu üç mutlu ve önemli günün yıldönümlerinde aziz şehitlerimizi rahmetle, kahraman gazilerimizi minnet ve şükranla anarız. Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığımıza, Büyük Türk ulusuna ve Kahraman Türk Silahlı Kuvvetleri’ne sonsuz güvenimizi yineleriz” dedi.

* * *

TMT MÜCAHİTLER DERNEĞİ, TMT MENSUBU İNCİRLİ İÇİN BAŞSAĞLIĞI MESAJI YAYIMLADI


Kıbrıs TMT Mücahitler Derneği Genel Başkanı Yılmaz Bora, TMT ve mücahit saflarında takım komutanı, bölük muavini ve III. Tabur Karargâhı’nda Dal IV görevinde Kıbrıs davasına katkıda bulunan Çağlar İncirli’nin yaşamını yitirmesinden üzüntü duyduklarını belirtti.
Yaptığı yazılı açıklamada, “Bugünkü varlığımızı, fedakârlıklarda bulunan gözü pek kahramanlarımıza borçlu olduğumuz unutulmamalıdır” ifadelerini kullanan Bora, İncirli’ye rahmet, ailesine başsağlığı diledi.

* * *