Suna Erden

Geçen yıl kuraklıkla mücadele eden ve birçok sorun yaşayan çiftçileri bu ekim sezonunda da sıkıntılar bekliyor. Henüz mazot paralarını alamayan çiftçiler tarlalarını süremezken, bu yıl tohumluk arpayı geçen yıla oranla daha pahalıya alacak olmaları ayrı bir sorun teşkil ediyor. Elektrik, akaryakıt fiyatlarına ardı ardına yapılan zamlar bir tarafa tohumluk arpanın fiyatının da zamlanması çiftçileri isyan noktasına getirirken, Kıbrıs Türk Çiftçiler Birliği Genel Sekreteri İbrahim Alkan, kuraklıktan dolayı tohumluk arpa sıkıntısı yaşandığını söyledi. Alkan, bu yıl ithal edilen tohumluk arpanın sertifikalı olmasından dolayı geçen yıla oranla daha pahalıya mal olduğunu dile getirerek, ayrıca çiftçinin henüz mazot katkı parasını alamadığını, bu nedenle işlerine başlayamadığını ifade etti. Star Kıbrıs’a konuşan İbrahim Alkan, “Ekim ayı itibari ile sürülmesi gereken tarlalar Kasım ayına girilmiş olmasına rağmen sürülemedi. Tarlaların şu anda yüzde 70’şi işlem görmedi. Eğer alacağımız ödemeler vaktinde verilseydi bu sorunların büyük bir kısmı aşılacaktı” şeklinde konuştu. 

SERTİFİKALI OLDUĞU İÇİN DAHA PAHALI 

Alkan, ithal edilen tohumluk arpanın sertifikalı olduğunu, kalitesinin yüksek olmasından dolayı 1,40 kuruşa mal olduğunu dile getirdi. Kuraklıktan dolayı tohumluk arpa sıkıntısı yaşandığını kaydeden Alkan, üreticinin yeterli tohumluk arpa üretecek durumda olmadığını söyledi. Alkan, geçmişte bazı projeler sunduklarını ancak hayata geçirilmediğini ifade ederek sözlerini şöyle sürdürdü: “Tarım Bakanlığı, kendi imkânları çerçevesinde pilot bölge seçip, alım garantisi vererek uygun arazilerde çiftçilere ekim yaptırabilirdi. Mesela 10 ton arpayı çiftçiye ücretsiz verip, çiftçinin kendi istediği gibi, kaliteli bir şekilde ekmesini sağlayıp daha sonra hasat zamanı 10 ton arpayı geri alabilirdi. Böylelikle 40 ton arpa elde eden çiftçi devletten aldığı 10 tonu geri verecek, geriye kalanı kendi kullanacaktı. Böylelikle iç piyasada tohumluk arpa sıkıntısı bu kadar yaşanmayacaktı.” 

ASIL SORUN ÖDEMELERİN ZAMANINDA YAPILMAMASI 

Üretim giderlerinin giderek arttığını kaydeden Alkan, asıl sorunun ise hem çiftçinin hem de hayvancının doğrudan gelir desteği, mazot, süt paralarını alamaması olduğunu dile getirdi. Kıbrıs Türk Çiftçiler Birliği Genel Sekreteri Alkan, “Birçok üretici bankalara, kooperatife, akaryakıt aldığı yerlere borçlu.2017 yılında renkli mazot uygulamasına geçileceği gerekçesi ile mazot paraları ödenmedi. Ekim sezonuna girilmesine rağmen mazot katkı parasını alamayan üretici mevcut borçlarını ödeyemediği için işlerine başlayamadı. Ekim ayı itibari ile sürülmesi gereken tarlalar kasım ayına girilmiş olmasına rağmen sürülemedi. Tarlaların şuanda yüzde 70’şi işlem görmedi. Eğer alacağımız ödemeler vaktinde verilseydi bu sorunların büyük bir kısmı aşılacaktı” şeklinde konuştu. 

KARINA DEĞİL ZARARINA ÜRETİM 

Bu yıl çiftçinin tohumluk arpayı 1,40 kuruştan alacağını ifade eden Alkan, çiftçinin TÜK’e elde ettiği arpayı 65 kuruştan vereceğini ifade ederek, “En büyük isyan noktamız budur.1.40’tan alınan arpa 65 kuruşa satılıyor. Üretici bu durumda nasıl kar etsin nasıl ayakta kalsın. Bin dönüm tarla için bir çiftçinin yapacağı masraf 150 bin TL’dir. Çiftçiye kalacak olan kar miktarı da günün sonunda 25 bin TL olacaktır. Bu durumda çiftçi 150 bin TL’lik harcamasına karşın 25 bin TL elde edecektir. İşte bu durumdan dolayı birçok çiftçi bankalara borçludur ve çek yasağına girmiştir” dedi. Toprak Ürünleri Kurumu’nun ayakta kalması için Kooperatif ile işbirliğine gidildiğini, ithal arpayı Koop’un getirdiğini, kendi karını da üzerine koyarak çiftçiye verdiğini kaydeden Alkan, TÜK’ün ayakta kalması için alınan önlemleri destekliyoruz ancak çiftçinin de ayakta kalması için önlemler alınmalı” ifadesini kullandı. 

2017’DE UMUT VAR 

Kıbrıs Türk Çiftçiler Birliği Genel Sekreteri Alkan, “Tarım ve hayvancılık için düzgün bir politika şart. Sadece seçim zamanları köylünün yanına gitmekle olmuyor” dedi. Alkan, çiftçilere kuraklık desteği verilmediğini ifade ederek, Maliye Bakanı Serdar Denktaş ile geçtiğimiz günlerde görüşme yaptık ve 2017 yılında bize ödemelerin düzenli olacağını söyledi. Biz Sn. Bakandan olumlu bir adım gördük ve bu nedenle umudumuz var” şeklinde sözlerini bitirdi.