Güzelyurt Belediye Başkanı Mahmut Özçınar, Girne Belediye Başkanı Nidai Güngördü ve Çatalköy Belediye Başkanı Mehmet Hulusioğlu, su yönetimi konusunda Türkiye hükümetiyle anlaşmanın sonuçlandırılması çalışmalarında hassasiyetlerini açıklayarak, hükümetten çalışmaların bir an önce başlatılmasını istedi.

Üç belediye başkanı ortak yazılı açıklamalarında, Türkiye ile KKTC heyetlerinin, iki bakanın da katılımıyla yapılan toplantıda mutabık kalınan anlaşma metnine, daha önceki protokolleri de göz önünde tutarak destek belirttiklerini duyurdu.

“EK PROTOKOL VE İHALE SÜRECİNDE BELEDİYELER AKTİF ROL ALMALI”

Özçınar, Güngördü ve Hulusioğlu, KKTC yasalarına göre su yönetiminin devlet kontrol ve sorumluluğunda olduğunu vurgulayarak, söz konusu anlaşmada, belediyelerin gerek ek protokol ve gerekse ihale sürecinin hazırlanması ve neticelendirilmesinde aktif rol almasını talep ettiklerini kaydetti.

“ÇALIŞMALAR BİR AN ÖNCE BAŞLATILMALI”

Ortak açıklamada “çıkılacak yap-işlet-devret hazırlık çalışmalarında belediyelerin işletmeye devredecekleri hakları ve varlıklarının tespit edilmesi, işletme tarafından yapılacak tesislerin sözleşme süresi sonunda belediyelere devredilmesi ve belediyelerin alacağı ciro üzerindeki payın dağılımı konusunda çalışmalarda bulunmak, proje çalışmalarının takvimlenmesi, önceliklerin doğru belirlenmesi” taleplerine yer verilerek 
bir an önce çalışmaların başlatılması istendi.

“SUYUN İŞLETME VE DAĞITIM HAKKI BELEDİYELERİMİZİNDİR”

Açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

“Bilindiği gibi suyun işletme ve dağıtım hakkı yasal olarak halen belediyelerimizindir. Su konusunda günlerdir yaşanan tartışmaların sonuçlanmamış olması neticesinde yaşanan gecikmeler, ayrıca konunun politize olması halkımıza suyun erken ve makul koşullarda ulaşmasını olumsuz etkilemektedir.

Hükümetimize, en erken zamanda konunun hükümetler arasındaki anlaşmanın sonuçlandırılması çalışmalarında yukarıdaki hassasiyetlerimizde ısrarlı olacağımızı belirtir, kamuoyu bilgisine saygı ile sunarız.”