Çiğdem Aydın

Başbakan Yardımcısı ve Maliye Bakanı Serdar Denktaş, 7 yıl önce emekli maaşlarından yapılan kesintilerle ilgili ödenecek miktarın 10 milyon 804 bin 558 TL. olacağını söyledi.

Diyalog’un “ Bütçede böyle bir ödenek olmadığına göre parayı nereden bulacaksınız?” şeklindeki sorusunu yanıtlayan Serdar Denktaş “Mahkeme emri olduğu için maalesef bunu ‘harcama kaleminden’ karşılamak zorunda kalıyoruz”dedi.

Denktaş, 2017 bütçesinde 12 milyon tutarında bir ‘harcama kalemi’ bulunduğunu ve bunun tamamına yakınının zorunlu harcamalar için değil, emeklilerin geriye dönük maaş kesintileri için kullanılacağını belirtti.

Denktaş, bin TL altında alacak emeklilere ödemenin Haziran ayında, bin TL ile 3 bin TL arasındaki ödemenin Temmuz ayında, 3 bin ve üzeri alacak emeklilere ödemenin yarısının Ağustos, diğer yarısının da Eylül ayında yapılacağını aktardı.

"Su boruları için kaynak yok"

Denktaş; boruların patlak olması nedeniyle susuz kalan bölgelerden gelen şikayetlerin anımsatılması ve bu tür harcamalar için kaynak olup, olmadığının sorulması üzerine şunları söyledi:

“Bütçede var olan yetersiz olduğunu bildiğimiz ödenek dışında ek kaynak yaratma imkânımız şu anda yoktur.  Mahkeme kararlarına rağmen yıllarca ilgilenilmeyen konuları ortadan kaldırmak için gelir fazlası olarak yaratılabilen ek kaynak maalesef geçmişin yaralarını kapatmak suretiyle harcanıyor ve bu nedenle esas yapılması gerekenlere kaynak ayıramıyoruz.”

Vadili halkı isyanlarda

Diyalog’un dün gündeme getirdiği Vadili ve Paşaköy’ün su sorunu ise devam ediyor. Yeniceköy Pompa İstasyonu’nda arıza olduğu gerekçesiyle sözkonusu bölgelere bir haftayı aşkın süredir yeterince su verilemiyor.

Günde 500 ton suya ihtiyaç duyulduğunu belirten Vadili Belediye Başkanı Mehmet Adahan, bunun neredeyse yarısını alabildiklerini ve köy halkının susuz bırakıldığını söyledi. Adahan “çaresizlik içinde bekliyoruz ve halkımıza tatmin edici bir cevap veremiyoruz” diyerek, KKTC Su İşleri Dairesi’nin yetersizliğinden ve yetkisizliğinden yakındı. Adahan “çağrı yapıyorum bir an önce suyu özelleştirmeye gitsinler”dedi.