Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ) Eğitim Fakültesi, Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümü, Müzik Öğretmenliği Programı Öğretim Görevlisi ve Koro Şefi Erkan Dağlı'nın moderatörlüğünde gerçekleştirilen "Ada Işığı" programına bu hafta eğitim camiasından Aygül San ve Koray San konuk oldular. Programda, iyi bir eğitim, eğitimde ailenin ve öğretmenin rolü, kitap okuma hakkında bir söyleşi gerçekleştirildi.

1974 yılında Türk Öğretmen Koleji'nden mezun olan ilkokul öğretmenleri Aygül San ile Koray San, kendilerini savaşın içinde bulduklarını ve o sırada evlenme hazırlığında olduklarını belirttiler. Öğretmenliğin çok özel bir meslek olduğunu anlatan Aygül San, öğretmenliği insanların hayatında iz bırakan bir yaşam biçimi diye tanımladı. Aygül San eğitim sisteminde ailenin üstüne düşen görevleri, geçmişten şimdiye ailelerin eğitimde daha fazla sorumluluk sahibi olduklarını belirtti. Anne baba kavramının değiştiğini, yeni nesil anne babaların eğitimli olduklarını ancak çocuk yetiştirme konusunda eksik olduklarını kaydeden Aygül San bu durumun çocuğun davranışlarına nasıl yansıdığını açıkladı.

Koray San, Öğretmen Koleji’nde çıkan bir dergide meslek hakkında düşüncesi olarak "Yarının gençlerine yeni bir meşale yakmak için gidiyorum" yazdığını ve hep bu amaca hizmet ederek ilerlediğini vurguladı. Her yıl farklı ders planları hazırladığını söyleyen San, tüm öğretmen arkadaşlarına da bunu tavsiye etti. Ayrıca çocukların başarısını, sayısal derslerdeki başarısı ile ölçmeye çalışan ailelerin hata yaptığını anlatan Koray San, okumanın öneminin altını özenle çizerek, okumanın ifade etmeyi geliştirdiğini söyledi. Kitap okuyan öğrencilerin ezbere öğrenmediklerini, kavrama yetilerinin de geliştiğini belirten San, bir öğretmenin kendini çok iyi ifade etmesi, mesleğin öneminin bilincinde olarak, örnek davranış sergilemesi gerektiğini dile getirdi. Programın devamında aile, öğrenci ve öğretmen üçgeni üzerinde duruldu. Çocuğa ailenin ve öğretmenin nasıl yaklaşması gerektiği üzerinde duran eğitimciler, bu üçlünün verimli bir iletişim kurabilmek için birbirlerine güven duymalarının öneminden bahsetti.

Ada Işığı programının söz konusu bölümü 5 Kasım 2016 Cumartesi günü, 11:00 – 11:45 saatleri arasında, Kıbrıs Genç TV kanalında yayınlanacaktır.