Yurdagül Atun

Yasadışı kürtaj olayıyla gündeme gelen ADA Tüp Bebek Merkezi’nin Girne Lefkoşa anayolu üzerindeki tabelası hala kaldırılmadı. Üzerindeki bebek fotoğrafıyla yoldan geçenlerin yüreğini burkan tabelanın kaldırılmamasına vatandaşlar tepki gösterirken, ana yollardaki tabelaların, Karayolları Dairesi’nin uhdesinde olduğu, ancak konu mahkemelik olduğu için Başsavcılığın talimatı doğrultusunda hareket edileceği öğrenildi.

ADA Tüp Bebek Merkezi’nin, Girne Lefkoşa Anayolu’nun Boğaz Mevkiinde bulunan tabelası, yoldan geçenlerin tepkisine neden oldu. 7-8 aylık bebeklerin yaşama hakkının elinden alındığı iddiasıyla hukuk süreci başlatılan merkezin tabelasının moral bozduğunu kaydeden vatandaşlar, bir an önce kaldırılmasını talep etti.

Konuyla ilgili olarak Lefkoşa Türk Belediyesi Başkanı Mehmet Harmancı’yla konuşan Haberal Kıbrıslı Gazetesi, konu bölgenin Dikmen Belediyesi sınırları içine girdiği, ancak anayoldaki tabelaları kaldırmak konusunda belediyelerin yükümlülüğünün bulunmadığı bilgisine ulaştı. 

Amcaoğlu: “Konu mahkemede…”

Ulaştırma Bakanlığı Müsteşarı Olgun Amcaoğlu konuyla ilgili olarak yaptığı açıklamada, yol tabelaları ve ADA Tüp Bebek Merkezi tabelası ile ilgili şikâyetler geldiğini, ancak bir reklam şirketinin ara emri almasından ötürü tabelayı kaldıramadıklarını ifade etti.

Başsavcılığın talebi doğrultusunda hareket edeceklerini kaydeden Amcaoğlu şunları söyledi: “Biz bu tabelaların geneliyle ilgili bir çalışma yapıyoruz. Savcılığın görüşleri doğrultusunda müdahale edeceğiz. Savcılık bize ‘yazılı izin olmaksızın o yollara tabela dikmek yasaktır, ancak şimdiye kadar herhangi bir kurum itiraz etmediği için izin vermiş sayılıyor’ dedi. 

“Radikal kararlar aldık”

Şimdiye kadar kimse itiraz etmediği için otomatik izin vermiş sayılıyor. O yüzden zararlarının tazminini talep edebiliyorlar. Oysa bu tabelalar büyük tehlike arz ediyor. Rahmetli Rauf Denktaş da hep bunlardan şikâyet ederdi hatırlarsanız. Biz, Fasıl 50 ‘Reklamların Teşhiri Yasası’ uyarınca Kaymakamlık veya Belediyeler tarafından izinlendirilmiş/izinlendirilmemiş ve trafik güvenliği açısından Karayolları Dairesi sorumluluğunda bulunan araziler içerisinde yer alan reklam tabelalarının kaldırılmasını, yarattığı çevre kirliliğine son verilmesi ve trafik yol güvenliğinin sağlanması bakımından zaruri görüyoruz. O yüzden de bu radikal kararı aldık. Ercan - Girne-Alsancak güzergâhı pilot güzergâh olarak seçildi ve oradan başlanacak. Nasıl söküleceği konusunda da çalışmalarımız sürüyor.”

Tabelanın sahibi reklam şirketleri

Tabelaların, reklam şirketlerine ait olduğunu yineleyen Amcaoğlu, reklam verenlerin bu şirketlerin panolarını kiraladığını, dolayısıyla şu an itibarıyla ADA Tüp Bebek tabelasını kaldırmalarının mümkün olmadığını sözlerine ekledi.

Erduran: “Karayolları şu an mağdur durumdadır”

Karayolları Dairesi Müdürü Hasan Nihat Erduran da, Fasıl 50 Reklamlar Tüzüğü’nün tabela için yetkiyi belediyelere verdiğini, mülk sahibinden izin şartı olduğunu ifade etti. Yol üzerindeki tabelalar konusunun mahkemede olduğunu belirten Erduran, “Ara emri alan reklamcı var. Karayollarının hakkı hukuku korunmadı... Dava gıyabımızda görüldü ve şu an karayolları mağdur durumdadır” dedi. Davayı savcılığın görüşleri doğrultusunda yürüteceklerini ifade eden Erduran, yasanın da kendilerini koruyacak şekilde tadil edileceğini açıkladı. Şu anda kavşaklarda trafiği etkileyen tabelaları indirebileceklerini kaydeden Erduran, “Beton kanal içlerindekiler söküldü, oto korkuluk üstüne konanlar söküldü ve sökülür... Şimdi Alayköy yolu üzerinde hiç tabela yok” şeklinde konuştu.