Kuzey Kıbrıs Narenciye Üreticiler Birliği Başkanı Turgut Akçın, Tarım Dairesi ve Cypfruvex’ten alınan bilgiler ışığında 2 bin 500 - 3 bin ton ürünün dalında kalacağının düşünüldüğünü belirterek, Tarım Bakanı ve hükümetin üreticilerin mağdur edilmeden en kısa sürede tazmin edilmesi için gerekli çalışmayı başlatmasını istedi.

Akçın yaptığı yazılı açıklamada, bu bahçelerin bir kısmının “daha yüksek fiyat bulurum” düşüncesiyle, Cypfruvex’e geç başvuruda bulundukları duyumu aldıklarına dikkat çekerek, bir kısım bahçenin iyi bakılmadığını, suları tuzlandığı için sulama yapılamadığını söyledi.

Tarım Dairesi personelinin konunun bilincinde olduğunu ifade eden Akçın, üreticilerin en azından barajdan sulama suyu temin edilene kadar, Tarım Sigortası Fonu’ndan tazmin edilmesi gerektiğini kaydetti.

Sulama suyu bölgeye geldikten sonra, bahçelerine bakmayanların destek almamasının o zaman düşünülmesi gerektiğini ifade eden Akçın, Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı’nın “dalında tazminat” konusuna sıcak bakmadığını belirtti.

Tarım Sigortası Fonu’na en çok katkıyı yapan ancak bu fondan hiç faydalanamayan veya çok az faydalanan kesimin narenciye üreticisi olduğunu vurgulayan Akçın, Tarım Sigortası kıstasları içerisinde dalında kalacak ürün sorunun 6-7 Bin TL’ye çözülebileceğini, bunun ise hükümet için büyük bir rakam olmadığını kaydetti.

Kesim işçisi sorununa da değinen Akçın, birçok işçinin geri döndüğünü, bu sebeple ürünün dalında kalacağının bilindiğini hatırlattı.

Akçın, sezon başında Kontaktörlerle yapılan sözleşmelerin daha ciddi ve her konu düşünülerek yapılması gerektiğini vurgulayarak, şu anda kontraktörlerin tümüne yakınının işçilerinin ülkelerine döndüğünü, kesim yapılamadığını söyledi.

Kesim konusunda her yıl sorun yaşadığını, şimdiden üçüncü ülkelerden kesim işçisi temini için çalışma başlatılması gerektiğini vurgulayan Akçın, TC’de iş olanaklarının her geçen yıl arttığını ve işçi bulmakta zorluklar yaşandığını sözlerine ekledi.